Cum alegeți textilele și tapițeriile în amenajările cafenelelor și al restaurantelor

Citind diverse articole legate de amenajări HoReCa sau Food Service am observat că foarte des, designerii și beneficiarii pun un mare accent pe confort și ambianță primitoare, care de cele mai multe ori este creată cu ajutorul textilelor – un element esențial în designul interior.

Dar totuși care sunt regulile principale în alegerea acestora? Haideți să vă prezint cele mai importante criterii de care trebuie să țineți cont atunci când alegeți textilele și tapițeriile în amenajările Food Service.

Într-un restaurant sau cafenea textilele sunt considerate:

  • Drapajele în toată diversitatea lor (draperii, perdele, jaluzele, rulouri etc.);
  • Seturi de masă (fețe de masă, șervețele, huse pentru scaune sau banchete etc.);
  • Uniforma personalului;
  • Tapițeriile pentru mobilier (tot ce înseamnă scaune tapițate, fotolii, perne, tabureți etc.);
  • Elemente utilizate pentru compartimentarea spațiului (sub formă de panouri textile sau draperii);
  • Elemente decorative (broderii, covoare etc).

Textilele alese în funcție de stilul localului

Toate tipurile de produse textile pot fi împărțite în două grupuri mari după destinație: funționale și cele estetice. Mai mult decât atât, indiferent de utilitatea acestora, textilele trebuie să reprezinte un element expresiv care va sublinia conceptul de amenajare. Mai jos v-am pregătit câteva exemple:

Într-o amenajare de restaurant în stil japonez, se vor folosi așa-numitele panouri japoneze și jaluzelele din bambus. Mesele într-un astfel de local nu sunt obligatoriu să fie acoperite cu huse sau fețe de mase, dar puteți alege niște suporți de farfurii cu un design cu motive japoneze (sau ceva foarte simplu din rafie sau bambus). Geamurile pot fi acoperite cu rulouri sau jaluzele, iar draperiile clasice se vor folosi doar în cazul localurilor eclectice. Uniforma ospătarilor trebuie să aibă o influență asiatică, stilizată după un kimono.

Cafenelele și restaurantele în stil etnic, probabil folosesc cele mai multe textile. Spre exemplu: un local arăbesc presupune multe covoare, draperii și perne bogat brodate cu motive orientale. Pentru a completa imaginea, n-ar trebui să lipsească și elementele reprezentative stilului, cum ar fi sculpturile din lemn, picturile pe ceramică și piatră. Aceste restaurante trebuie să fie compartimentate în așa fel ca să cuprindă mai multe separeuri și camere speciale pentru fumat narghilea (cu o aerisire corespunzătoare).

Restaurantele și cafenelele în stil indian sunt decorate cu țesături în nuanțe vii și multe detalii aurii. Țesăturile alese vor fi din materiale naturale, brodate cu motive indiene. Acestea se vor regăsi atât pe husele scaunelor, pe draperii, fețe de masă și covoare. Important este să găsiți un echilibru în genul acesta de amenajări, ca să evitați supraaglomerea.

Pentru stilul eco, țesăturile se vor alege din materiale naturale, iar gama cromatică se va apropia de nuanțele naturii, a vegetației, cum ar fi: verdele, maroul sau culoarea nisipului. Se vor folosi imprimeuri cu motive florale, vegetale. Acest tip de decor se pretează perfect pentru restaurantele și cafenelele vegane sau raw-vegane.

Când vă gândiți la stilul minimalism, cu siguranță îl asociați cu spații fără personalitate, însă acest stil este des răspândit în orașele mari, unde ritmul de viață este foarte agitat. Culorile liniștite, naturale vor completa un interior minimalist, adăugându-i o senzație de relaxare și confort. Avantajul stilul este că acesta nu are limitări în ceea ce privește gama cromatică sau tipul de țesătură: puteți alege atât un bumbac, in sau chiar o catifea.

Astăzi însă o mare popularitate o au locațiile în stil eclectic care permit o libertate de creație pentru designeri. Se poate opta atât pentru o amenajare foarte liniștită ca fundal, dar unde accesoriile și anume partea de textile să fie mai colorată, de accent. Sau din contra se poate alege un interior neoclasic-elegant în care se va pune în evidență câteva piese de mobilier tapițate cu textile scumpe și de calitate (de ex: catifeaua în combinație cu piele).

Reguli de bază în utilizarea textilelor

În ceea ce privește utilizarea textilelor în amenajările de interior este necesar să se ia în considerație câteva reguli de bază, care se pot aplica oricărui stil de interior:

  • Dacă fețele de masă și șervețelele sunt identice la culoare, cele din urmă trebuie să fie realizate dintr-o țesătură mai fina sau să aibă o bordurică de altă nuanță;
  • Când se folosesc două culori pentru fața de masă (mai ales la ocazii speciale), culoarea șervețelelor va corespunde cu nuanța feței de masă, cea de bază;
  • Pentru mesele unde se servesc deserturi, ceaiuri sau cafea se vor folosi șervețele mici, în rest – doar șervețele mari;
  • Este necesar să menționăm rolul huselor pentru scaune – acestea atât protejează mobilierul, dar în același timp au și un rol decorativ care se poate schimba/adapta în funcție de eveniment.

Varietatea textilelor ca decor

Textilele sunt și vor rămâne cel mai puternic instrument într-o amenajare de interior. Gândind un nou concept de amenajare, este important nu doar să găsiți țesături frumoase, dar să vă asigurați că acestea se combină cu celelalte elemente de design. În plus, textilele trebuie să îndeplinească și anumite funcții estetice: de a ascunde defectele și de a evidenția beneficiile. Principalul său avantaj este capacitatea de a crea un accent de culoare, în urma căreia încăperea imediat prinde viață și identitate. Și nu uitați că țesăturile pot fi mai mult decât un accent, prin motive speciale (de exemplu, motive florale, texturi și broderii prețioase) ajută să personalizeze spațiul și să-l diferențieze de concurență.

În concluzie, pot doar să compltez că textilele oferă oportunități deosebite. Sunt niște elemente bogate, diverse și atrăgătoare în orice interior! Acestea sunt și vor rămâne mereu o completare perfectă pentru orice proiect de amenajare de cafenea, restaurant sau bistro!

Doriți să amenajați o cafenea sau un restaurant, noi vă putem ajuta, contactează-ne aici.

Articol scris pentru revista HORECA România.

Sursă poze: Pinterest

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *