Textile si tapiteriile in amenajarile de cafenele si restaurante

Textile si tapiteriile in amenajarile de cafenele si restaurante

Citind diverse articole legate de amenajari am observat ca foarte des se pune accent pe confort si ambianta calda care este creata datorita textilelor – un element esential in designul interior.

Si totusi care sunt regulile principale in alegerea acestora? Haideti sa va prezint cele mai importante criterii de care trebuie sa tineti cont atunci cand alegeti textilele si tapiteriile in amenajarile Food service.

Intr-un restaurant sau cafenea textilul este considerat:

  • Draperiile in toata diversitatea lor (perdelele, jaluzelele, rulouri etc.);
  • Lenjeria de masa (fetele de masa, servetelele, husele pentru scaune sau banchete);
  • Uniforma personalului;
  • Tapiteriile pentru mobilier (scaunele tapitate, fotolii, perne, tabureti etc.);
  • Elemente utilizate la zonificarea spatiului (panouri textile sau draperii pentru compartimentare);
  • Elemente decorative (broderii, covoare).

Sfatul designerului: Tot ce va atinge clientul in locatia in care va intra trebuie sa fie de o buna calitate si placut la atingere, deci este important sa se aleaga textilele potrivite pentru a creste valoarea localului respectiv.

Toate tipurile de produse textile pot fi impartite in doua grupuri mari dupa destinatie: funtionalitate si estetica. Mai mult decat atat, indiferent de utilitatea acestora, textilele trebuie sa reprezinte un element expresiv care va sublinia conceptul de amenajare.

Textile si tapiteriile in amenajarile de cafenele si restaurante

Prin urmare, textilele si tapiteriile se vor alege in conformitate cu ideea/conceptul de baza. Mai jos aveti cateva exemple.

Intr-o amenajare de restaurant in stil japonez, se vor folosi asa-numitele panouri japoneze si jaluzelele din bambus. Chiar daca bambusul nu este o panza, in cazul de fata acesta se refera la categoria textilelor. Mesele intr-un astfel de local nu se acopera cu huse sau fete de masa, eventual doar cu un suport de farfurie (acesta din urma poate fi din rafie, bambus sau alt material). Geamurile pot fi acoperite cu rulouri sau jaluzele, iar draperiile clasice se vor folosi doar in cazul localurilor eclectice. Uniforma ospatarilor trebuie sa aiba o insfluenta asiatica, stilizata dupa un kimono.

Cafenelele si restaurantele in stil etnic, probabil folosesc cele mai multe textile. Spre exemplu: un local arabesc presupune multe covoare, draperii si perne bogat brodate cu motive orientale. Pentru a completa imaginea, n-ar trebui sa lipseasca si elementele reprezentative stilului, cum ar fi sculpturile pe lemn, picturile pe ceramica si piatra. Aceste restaurante trebuie sa fie compartimentate in asa fel ca sa cuprinda mai multe separeuri si camere speciale pentru fumat narghilea.

Restaurantele si cafenelele in stil indian sunt decorate cu tesaturi in nuante vii si detalii aurii. Tesaturile alese vor fi din materiale naturale brodate cu motive indiene. Acestea se vor regasi atat in husele scaunelor, draperiilor, fete de masa si covoare. Important sa se gaseasca un echilibru in amenajarile de acest tip, ca sa se evite supraaglomerarea.

Pentru stilul eco, tesaturile se vor alege din materiale naturale, iar gama cromatica se va apropia de nuantele naturii, vegetatiei, cum ar fi: verdele, maro sau nisip. Se vor folosi imprimeuri cu motive florale, vegetale. Acest tip de decor se preteaza perfect pentru restaurantele si cafenelele vegane sau raw-vegane.

Cand va ganditi la stilul minimalism, cu siguranta il asociati cu plictiseala si o atmosfera sumbra, insa acest stil este foarte des intalnit in orasele mari, unde ritmul de viata este foarte agitat. Culorile linistite, naturale vor completa un interior minimalist, adaugandu-i o senzatie de relaxare si confort. Avantajul stilul este ca acesta nu are limitari in ceea ce priveste gama cromatica sau tipul de tesatura, puteti alege atat un bumbac, in sau chiar catifea.

Astazi insa o mare popularitate o au locatiile in stil eclectic care permit o libertate de creatie pentru designeri. Se poate opta atat pentru o amenajare foarte linistita ca fundal, dar unde accesoriile si anume partea de textil sa fie mai colorata, de accent. Sau din contra se poate alege un interior neoclasic-elegant in care se va pune in evidenta cateva piese de mobilier tapitate cu textile scumpe si de calitate (catifeaua in combinatie cu piele etc.)

In ceea ce priveste utilizarea textilelor in amenajarile de interior este necesar sa se ia in consideratie cateva reguli de baza aplicate oricarui stil:

  • Daca fetele de masa si servetelele sunt identice la culoare, cele din urma trebuie sa aiba o tesatura mai subtire/fina;
  • Cand se folosesc doua culori pentru fata de masa (mai ales la ocazii speciale), culoarea servetelelor va corespunde cu nuanta fetei de masa de baza;
  • Pentru mesele unde se servesc deserturi, ceaiuri sau cafea se vor folosi servetele mici, in rest – doar servetele mari;
  • Este necesar sa mentionam rolul huselor pentru scaune – acestea atat protejeaza mobilierul, dar in acelasi timp au si un rol decorativ care se poate schimba/ adapta in functie de eveniment.

Textile si tapiteriile in amenajarile de cafenele si restaurante

Varietatea tesaturilor ca decor

Textilul este si va ramane cel mai puternic instrument intr-o amenajare de interior, deoarece tesaturile sunt mult mai multe intr-o incapere decat pare la prima vedere.

Concepand designul, este important nu doar sa gasim textile frumoase, dar sa ne asiguram ca acestea se combina cu celelalte elemente ale interiorului. In plus, textilul trebuie sa indeplineasca si anumite functii estetice: de a ascunde defectele si de a evidentia beneficiile. Principalul sau avantaj –  capacitatea de a pune un accent de culoare. Interorul imediat prinde viata si lumina. Tesaturile pot reda mai multa textura – moale sau aspru, astfel se va sublinia caracterul amenajarii. Dar, in orice decor, avem nu doar o combinatie de culori, dar si de modele. Astazi, sunt foarte populare motivele florale, utilizate pe scara larga in designul de interior, care infatiseaza  individualitatea si sensibilitatea.

In concluzie, pot spune ca textilul decorativ ofera oportunitati deosebite. Este un element bogat, divers si frumos in orice interior! Va ramane mereu o parte integranta a designului de interior si va completa aduce un pluc confort, fie este vorba de o cafenea, restaurant sau bistro!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *