Stilul Toscan in designul interior

Stilul Toscan in designul interior

Stilul Toscan – aduce o nota de farmec din trecut in casa ta prin decorul rafinat, cald si cu o tenta antichizata!

Stilul toscan in designul interior este recomandat celor care prefera tonuri calde ale pamantului, culoarea  ruginei sau a caramidei si mobilier cu influente mediteraniene.

Originea stilului

Toscana se refera la una din regiunile din Italia, insa in interiorul toscan se pot observa si influentele spaniole sau franceze. Poate ca acest lucru se datoreaza drumurilor comerciale care strabateau aceasta regiune inca cu mii de ani in urma.

Stilul Toscan are influente si din natura. Asa cum Toscana este o regiune bogata de maslini, plantatii de vii si livezi, rozmarin si iasomie, care completeaza decorul natural al caselor amenajate in acest stil.

Interiorul toscan abunda in detalii, mostenite din cultura etrusca, inca din epoca Evului Mediu. Si datorita imigrantilor in SUA, acest stil poate fi usor identificat la decorul si arhitectura cladirilor din California de Sud, Arizona sau Nevada.

Stilul Toscan in designul interior

Principii de baza

Stilul toscan poate fi identificat usor de oricine, si nu este obligatoriu sa fiti specialisti in domeniu ca sa amenajati casa in acest stil. Insa cateva caracteristici v-ar putea ajuta:

 

Paleta de culori

In interiorul toscan sunt foarte populare culorile naturale si calde, reprezentative zonei mediteraniene. Amenajarea incepe cu folosirea nuantelor neutre – teracota, crem deschis si alte nuante ale pamantului.

Tonurile de verde in acest stil te duc cu gandul la plantatiile de chiparosi sau maslin. Culoarea de ocru si galben-auriu corespund cu campuri pline de floarea-soarelui. Galbenul pal – cu lamaiul suculent.

Cerul senin si marea corespund cu tonuri albastre de cobalt. Iar faimosul vin toscan ne aminteste de nuante de maro si bordo.

Stilul Toscan in designul interior

Finisajele in stilul toscan

Cand ne gandim la casele toscane, ne imaginam incaperi in care finisajele sunt alese intr-o armonie perfecta atat pe pereti, pardoseala sau tavan. Peretii, cel mai des sunt acoperti cu tencuiala decorativa sau faimosul tapet lichid – in general, materiale care imita textura veche si antichizata.

Pardoselile, de obicei, sunt placate cu gresie, placi ceramice de diferite marimi din materiale naturale cum ar fi granitul, marmura sau travertinul. Mozaicul ceramic se utilizeaza, nu doar in bucatarii, dar si pentru placarea fantanilor decorative.

Tavanele toscane pot fi remarcate prin tavane netede, deschise la culoare in contrast cu grinzi de lemn in tonuri inchise. Tavanul pictat sau frescele sunt des intalnite in incaperi cum ar fi: hol sau sala de mese.

In arhitectura: un element importantt al stilului il reprezinta acoperisul din obloane ceramice.

Stilul Toscan in designul interior

Mobilierul si elemente de decor

Stilul toscan implica utilizarea in designul interior al unor piese de mobilier mai speciale, cu tente clasice. Mobilierului toscan ii sunt reprezentative suprafete lustruite si insertii de vitralii. Interiorul unei  bucatarii este reprezentat prin mobilier din lemn masiv si accesorii memorabile – tigai cu manere mari, seturi de vase ceramice, ghivece cu plante si ierburi naturale.

In sufragerie si dormitor este recomandat sa decorati peretii cu goblenuri sau tapet textil. Chiar si o pictura murala va contura amenajarea toscana. Motivele des folosite sunt cele vegetale: frunze de vita de vie, struguri, maslini. Sa nu uitam de tablouri tipice acestui stil: peisaje toscane, naturi statice cu flori, fructe sau sticle de vin.

 

In concluzie: Eleganta si romantismul din Lumea Veche impreuna cu atmosfera de vara rustica mediteraneana sunt foarte usor de transpus intr-o amenajare chiar si intr-un apartament urban, asa cum acest stil este unul luminos si pozitiv, transformand spatiul in unul relaxant si primitor.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *