Stilul Retro în designul interior

Anii  ’60  a fost o epocă remarcabilă în care tinerii energici promovau libertatea și pacea. Acest tip de protest s-a manifestat și în interioarele caselor din acea perioadă, devenind un pas important în crearea acestui stil.

Caracteristicle stilului Retro sunt:

  • Mobilier de design neobișnuit cu forme clare, mult mai drepte, suprafețe lucioase;
  • Folosirea imprimeurilor grafice – la textile, tapițerii sau tapet;
  • Materiale folosite: crom, sticlă, plastic, lemn;
  • Paleta bogată de culori vii, precum și combinații între nuanțe neutre și cele aprinse;
  • Utilizarea pieselor de mobilier statice și mobile.

La amenajarea spațiului în stilul retro nu este obligatoriu ca toate piesele de mobilier sau decor să fie în același stil, dar trebuie integrate armonios. De exemplu: dacă aveți o piesă veche de mobilier și vreți să o recondiționați, atunci păastrați forma originală, dar alegeți o taăițerie cu o grafică modernă.

Culorile care caracterizează interiorul în stilul retro include o combinație explozivă de nuanțe. Aceste combinații de culori se pot folosi în orice încăpere, însă cel mai bine în -sufragerie, dormitor și bucătărie. Aici culorile: roșu, albastru, galben, verde cooperează perfect cu un fundal de culori acromatice. Într-o sufragerie puteți folosi un covor de impact, câteva fotolii tapițate în culori vii. Și dacă mai e nevoie, atunci puteți vopsi un perete în culorile menționate mai sus.

În zona de luat masa, stilul retro poate fi accentuat prin utilizarea scaunelor cu o tapițerie colorată sau colorate integral. Puteți opta pentru un mobilier ieftin din plastic sau unul metalic cu un șezut tapițat.

Trăsătura emblematică a bucătăriilor din anii’60 este utilizarea nuanței de mentă pe fronturile mobilierului sau echipamente (frigider, aragaz etc.). Pe lângă nuanța de mentă, se pot folosi și alte culori saturate (roșu sau portocaliu) pe alte suprafațe – uși, rame de geam  sau anumite porțiuni de pereți.

Linii drepte, claritatea formelor

În anii ’60 în designul interior nu exista idea de a folosi un set de mobilier. Camera era amenajată din obiecte diferite care la prima vedere păreau imposibil de combinat, însă acestea de obicei erau funcționale și confortabile. Nu existau dulapuri masive. Mobilierul de depozitare îl reprezentau birourile, bufeturile, sau comodele.

Dacă alegeți să vă amenajați casa în stilul retro, este nevoie să acordați atenție obiectelor compacte, fără decor excesiv. Este recomandat să folosiți piese de mobilier mai joase, cum ar fi o măsuță de cafea de formă ovală, un bufet, o vitrină sau o comodă joasă cu fronturi simple.

Materiale caracteristice

În perioada postbelică oamenii au început să folosească materiale neobișnuite pentru producția mobilierului. De exemplu, plasticul a început să fie utilizat la producția scaunelor, a meselor, a abajururilor etc. Prin urmare, este chiar indicat utilizarea mobilierului și decorului din plastic într-un interior retro.

Un alt exemplu care caracterirează stilul este utilizarea gresiei pe pardoseală în bucătării după modelul de tablă de șah, combinația de culori alb și negru, roșu sau galben.

Decorul excentric – sufletul stilului retro

În decorul anilor ’60 se punea accentul pe confort, dar și pe individualitate, de aceea se încerca de a completa spațiul cu obiecte decorative care îl caracterizau ca persoană pe cel care locuia în locuința respectivă. Cărțile erau prezente aproape în fiecare casă, așa cum tinerii din acea vreme erau extrem de inteligenți. Nelipsit găseai și lămpi sau decor cu forme bizare în culori intense – abajururi din catifea colorată, vaze și ceramică pictată, fețe de masă și cuverturi cu buline sau carouri sau covoare cu model geometric.

Imprimeurile decorative

Anii ’60 sunt anii când a început explozia PopArt-ului în randul designerilor și artiștilor. Printre acestea, un rol important l-a jucat Andy Warhol și operele sale de artă: reproduceri de portrete ai marilor celebrități și postere în care făcea publicitate supei și ketchup-ului. Astfel de artă nu se încadra într-o categorie de pictură, cu toate acestea, a fost îndrăgită de mulți contemporani din acea perioadă.

Textilele și tapetul va fi ales în culori expresive și cu imprimeuri cu model geometric în zig-zag, dungi sau curbe. Iar imitația imprimeului de animal (animal print) poate fi utilizat pe covoare sau blănuri artificiale așternute pe pardoseală sau alte elemente de decor.

Vă place stilul Retro și vă doriți un proiect amenajat în acest stil, noi vă putem ajuta, contactează-ne aici.

Sursă poze: Pinterest

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *