Stilul Retro

Stilul Retro

Stilul Retro

Anii ’60  au devenit o epoca remarcabila in perioada postbelica in care tinerii energici promovau libertatea si pacea. Acest tip de protest s-a manifestat si in interioarele caselor din acea perioada, devenind un pas important in crearea acestui stil.

Caracteristicle stilului Retro sunt:

  • Mobilier de design neobisnuit cu forme clare sau netede, suprafete lustruite;
  • Folosirea imprimeurilor grafice la decorarea incaperilor. Textile, tapiterii si tapet cu motive geometrice;
  • Materiale foloste: crom, sticla, plastic, lemn;
  • Paleta bogata de culori vii, precum si o combinatia intre nuante neutre si aprinse in acelasi timp;
  • Utilizarea pieselor de mobilier statice si mobile.

La crearea stilului anilor ’60  in interiorul casei tale nu este nici o problema daca unele piese de decor sau de mobilier nu sunt in stilul retro. Nu este obligatoriu de a urma toate principiile acestui stil in amenajarea interiorului, important este sa imprumutati anumite caracteristici, de exemplu: cumparati o piesa de mobilier corespunzator stilului dar folosind accente pe texture si imprimeuri grafice.

Culoarea care caracterizeaza interiorul in stilul retro include o combinatie exploziva de nunate. Este evident ca o astfel de ambianta se potriveste persoanelor independente, deschise si vesele.

Aceste combinatii de culori  se pot folosi in orice incapere, insa acest stil este cel mai bine dezvaluit in sufragerii, dormitoare si bucatarii. Aici rosul, albastrul, galbenul, verdele coopereaza perfect cu un fundal de culori acromatice.

Intr-o sufragerie puteti  folosi un covor de impact, cateva fotolii tapitate in culori vii. Si daca mai  e nevoie atunci puteti vopsi un perete in culori mentionate mai sus.

Pentru a evita vopsirea peretilor, puteti folosi ca decor tablouri mici sau postere cu modele geometrice.

Puteti accentua stilul retro intr-o zona de luat masa prin utilizarea scaunelor viu colorate. In acest caz, un mobilier ieftin ar fi cel mai potrivit, un exemplu bun ar fi mobilierul din plastic in culori de portocaliu.

Trasatura emblematica a bucatariilor din anii’60 este utilizarea nuantei de menta pe fronturile mobilierului sau pe anuminte piese de mobilier sau echipamente (frigider, aragaz etc.). Pe langa nuanta de menta, se pot folosi si alte culori saturate, cum ar fi  rosu, portocaliu pe alte suprafate –  usi, rame de geam  sau anumite portiuni de pereti.

Stilul Retro

Linii drepte, claritatea formelor

In anii ’60 in designul interior nu exista idea de a folosi un set de mobilier. Camera era amenajata din obiecte diferite care la prima vedere pareau imposibil de combinat, insa acestea de obicei erau functionale si confortabile. Nu existau dulapuri masive. Mobilierul de depozitare il reprezentau birourile, bufeturile, sau comodele.

Daca alegi stilul retro in designul de interior, este nevoie sa se acorde atentie obiectelor compacte, fara decor excesiv. Este recomandat sa folosim piese de mobilier mai joase cum ar fi o masuta de cafea de forma ovala, un bufet sau o comoda joasa cu fronturi simple.

Materiale caracteristice

In perioada postbelica oamenii au inceput sa foloseasca materiale neobisnuite pentru productia mobilierului. De exemplu, plasticul a inceput sa fie utilizat la productia scaunelor, meselor, abajururilor etc. Prin urmare, este chiar indicat utilizarea mobilierului si decorului din plastic in interiorul retro.

Un alt exemplu care caracterireaza stilul este utilizarea gresiei pe pardoseala in bucatarii dupa modelul de tabla de sah din combinatia de culori alb si negru , rosu sau galben.

Pe holuri si sufragerii se recomanda folosirea parchetului impletit. Peretii se vor vopsi  in culori neutre, iar pe anumite zone puteti utiliza aspectul de caramida aparenta.

Decorul excentric – sufletul stilului retro

In decorul anilor ’60 se punea accentul pe confort si ambianta intima, de aceea se incerca de a completa spatiul cu obiecte neobisnuite si atragatoare. Sa nu uitam si de multimea de carti prezenta in fiecare casa, asa cum tinerii din acea vreme erau extrem de inteligenti. Nelipsit gaseai in orice casa lampi si decor cu forme bizare in culori vii.

Pe geamuri puteti folosi draperii usoare din tesaturi naturale (bumbac) cu model inflorat sau geometric. De asemenea, utilizati vesela viu colorata, fete de masa si cuverturi cu buline sau carouri si covoare cu model geometric.

Pe rafturi deschise expuneti suvenirurile si bibelouri, iar pervazurile pot fi decorate cu flori naturale in ghivece.

Stilul Retro

Imprimeurile decorative

Anii ’60 sunt anii cand a inceput boom-ul PopArt-ului in randul designerilor si artistilor. Printre acestea, un rol important l-a jucat Andy Warhol si operele sale de arta de senzatie: reproduceri de portrete ai marilor celebritati si postere in care facea publicitate supei si ketchup-ului.

Astfel de arta nu se incadra in conceptul de pictura, cu toate acestea, a fost indragita de multi contemporani ai acelei perioade. In prezent, stilul retro nu poate fi lipsit de renumitele tablouri colorate cu Marilyn Monroe, prin urmare, designul interior in acest stil va fi oportun sa sublinieze grafica spectaculoasa in spiritul PopArt.

Textilele si tapetul va fi ales in culori vii si cu imprimeuri cu model geometric in zig-zag, dungi sau curbe. Iar imitatia printului de animal poate fi utilizata pe covoare sau blanuri artificialeasternute  pe pardoseala  si alte elemente de decor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *