Stilul modern in designul interio

Stilul modern in designul interior. Caracteristicile stilului.

Destul de des putem observa cum oamenii confunda stilul modern cu cel contemporan. Si aceste doua stiluri sunt complet diferite. Haideti sa clarificam ce inseamna stilul modern, iar despre stilul contemporan puteti citi aici.

Ce anume caracterizeaza stilul modern in designul de interior? Linii drepte, forme clare, un minim de accesorii si decoratiuni.

Ce inseamna asta? Daca ne bazam pe denumire, „modern”, adica „astazi”, interiorul de „aici si acum”. Dar intr-un sens mai larg, stilul modern este mai presus de toate, exact opusul stilului traditional clasic.

Cu cat mai putin, cu atat mai bine! Stilul este reprezentat de forme plane in locul suprafetelor sculptate in relief, tesaturi cu o geometrie neutra sau chiar lipsa acestora (tesaturi uni), cat mai putine accesorii in locul rafturilor aglomerate cu carti si bibelouri. Chiar daca stilul modern nu are aceeasi sentiment de confort clasic,  aceasta nu inseamna ca senzatia pe care o transmite este de repulsie sau respingere, aici mult conteaza cum echilibrati obiectele de mobilier, gama cromatica si finisajele.

Cum functioneaza? Stilul modern are un accent puternic pe linii si forme (doua componente ale unui design reusit). Interioarele sunt spatii deschise (open-space-urile), scaldate in lumina naturala si foarte aerisite. Nu tolereaza inghesuiala si haosul, iar fiecare element utilizat trebuie sa aiba o semnificatie si utilitate.

O sa va placa acest stil, daca… in galeriile de arta va atrag picturile abstracte. Acasa detineti doar cateva carti si nu o biblioteca intreaga. Draperiile incarcate va provoaca claustrofobie. Si de cele mai multe ori incercati sa ascundeti toate obiectele si lucrurile de prisos in dulapuri sau sertare.

Stilul modern in designul interior

Secretele stilului modern:

  1. Linii drepte. Aceasta trebuie sa fie mantra voastra: „linii, planuri, unghiuri”. Incepand cu arhitectura si terminand cu obiectele de interior, stilul are o structura tridimensionala a spatiului bine proportionat si foarte curat. Asta nu inseamna ca amenajarea trebuie sa contina doar unghiuri drepte. Puteti ajusta atmosfera interioara cu cateva linii curbe si forme geometrice sferice, insa – evitati lucruri bogat sculptate si decorate.
  2. Culoare simpla. Albul, bejurile, griurile si negrul – reprezinta paleta favorita a stilului modern. Monocromia si gama cromatica in aceleasi tonuri vor scoate in prim plan formele si liniliile caracteristile stilului.
  3. Spatiu deschis. Stilul actual a raspandit popularitatea open-space-urilor. Aceste spatii nu sunt doar niste incaperi mari si goale, de fapt sunt incaperi create asemanator operelor de arta folosind arhitectura si arta moderna caracteristica.

Pentru a evita senzatia de „gol” –  completati amenajarea cu cateva grupuri de mobilier si ganditi-va la diferite scenarii de iluminat (cu ajutorul spoturilor sau a lampadarelor amplasate pe anumite zone), care vor reduce vizual inaltimea tavanului si vor crea o atmosfera mai intima.

Stilul modern in designul interio

  1. Tratarea pardoselei. Daca va place sa mergeti descult, chiar si pe o podea din gresie, atunci acest stil cu siguranta va reprezinta. Stilul modern respinge orice idee de covor din cauza suprafetelor drepte si dure, care ii sunt caracteristice.

Este important sa tratati corect pardoseala, cele mai relevante materiale ar fi lemnul natur (artar sau frasin) sau lemn de culoare inchisa (wenge), piatra naturala, granitul, betonul aparent sau sapa ipoxidica.

  1. Stralucire pe cinste. Un interior modern trebuie sa contina neaparat suprafele/obiecte lucioase – metal cromat, inox, suprafete vopsite, sticla, gresie si alte materiale care arata bine folosite independent sau in combinatii. Amestecati si potriviti aceste materiale in armonie sau contrast, insa tinand cont de abilitatea lor de a reflecta lumina.

Pentru a evita suprafete lucioase in exces, folositi cateva obiecte mate.

 Stilul modern in designul interio

  1. Mobilier cu forme ideale. Toate piesele de mobilier modern de design sunt concepute pe idea de forma perfecta. Linii curate si design precis: nu veti vedea numeroase falduri sau draperii – dimpotriva, detaliile trebuie sa fie vizibile, dar foarte discret (ex. picioarele canapelelor sau fotoliilor).
  2. Viata din spatele sticlei. Ferestrele, in stilul modern, joaca un rol-cheie, incepand de la forma arhitecturala. De cele mai multe ori ferestrele vor ocupa un perete intreg sau chiar doi. La prima vedere o sa vi se para destul de sec, dar aceasta este necesar pentru a lasa lumina naturala si peisajul exterior (fie unul urban sau rural) sa patrunda in casa. Pentru a scoate in evidenta acest element structural puteti crea un contrast expresiv prin folosirea unei tamplarii in culori puternice, contrastante cu restul amenajarii interioare.
  3. Un minim de accesorii. Tinand cont de principiul „ cu cat mai putin, cu atat mai bine”, imediat putem respinde ideea de bibelouri si decoratiuni interioare. Stilul modern nu tolereaza „greselile” : toate accesoriile trebuie supuse unei selectii riguroase – de forma, culoare si nu in ultimul rand de cantitate. Nu va faceti griji daca rafturile vor ramane aproape goale, astfel veti respecta conceptul de modern.
  4. Cantitatea de arta. Peretii intr-un interior modern nu au foarte multe optiuni de a putea fi decorati: excludeti profilele decorative, colectiile de farfurii sau alte obiecte, fara fotografii de familie… De fapt, suprafetele netede sunt un fundal perfect pentru arta moderna, asemanator peretilor albi din muzee sau galerii de arta. Tablourile permise pot fi la dimensiuni foarte mari, dar fara a le inrama. Alte obiecte de decor ar fi: sculpturi moderne cu forme stilizate, dar elegante, fotografii alb-negru, sticla sau diverse tipuri de grafica abstracta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *