Stilul minimalist în designul interior

Când vorbim despre minimalism înțelegem că acest stil este o concentrare de idei exprimate de un concept care nu te face să-ți pui prea multe întrebări. Este ca un peisaj simplist, fără prea multă vegetație sau bogăție,dar te impresionează datorită stării ce ți-o transmite. Minimalismul este o mișcare către perfecțiune printr-o formă geometrică simplă, austeritate și constrângere în culori.

Minimalismul este unul dintre stilurile moderne de interior care face concurență stilului high-tech și Loft. Se consideră că acest stil este cel mai popular în rândul tinerilor.

Provine din cultura japoneză, iar idea de bază este să reduci totul la necesar. Sintagma ”Less is more” al arhitectului Ludwig Mies van der Rohe este deja celebră pentru caracterizarea acestui stil mereu modern.

Interiorul minimalist modern poate fi descris  prin crearea de spațiu și lumină folosind doar obiectele și formele necesare. Diferența față de celelalte stiluri ar fi – prezența unei lumini difuze, sentimentul de spațialitate, puține compartimentări interioare și un numar mare de ferestre. Sarcina minimalismului este legătura între spațiul de locuit cu lumea exterioară. O altă caracteristică de bază a interiorului minimalist este funcționalitatea. Mobilierul muntifuncțional, echipamentele cu tehnologie modernă și lumina permite de a scăpa de obiecte inutile și de a crea o atmosferă aerisită.

Aspectele esențiale ale stilului minimalism sunt:

  • Cât mai puține piese de mobilier și accesorii;
  • Iluminatul indirect, difuz creat din surse de lumină ascunsă;
  • Lipsa corpurilor de iluminat sau cel mult să aibă o formă simplă;
  • Culorile principale – culori neutre, mult alb, griuri colorate. Culori adiționale – culoarea naturală a lemnului, a cărămizii și a metalului;
  • Obiecte translucide;
  • Materiale foloste: cât mai naturale în forma sa brută – piatra, cărămida, betonul și lemnul;
  • Forme geometrice simple și lispa decorului.

Citește și despre Stilul Loft în designul interior

Cu ce să începem amenajarea în stil minimalist?

Stilul minimalist este perfect pentru proiectarea spațiilor mici. Cu ajutorul acestui stil putem mări vizual chiar și cele mai mici încăperi fără să afectăm funcționalitatea sau comfortul.

Este recomandat ca amenajarea locuinței în stil minimalist să înceapă de la mobilier. Mobilierul trebuie să fie foarte funcțional și bine integrat în spațiu, de aceea optați pentru mobila realizată la comandă de un singur furnizor, pentru a evita greșirea finisajelor sau a calității în ceea ce privește producția. Minimalismul – este un stil constructiv, de accea tot felul de improvizații nu sunt binevenite.

Cum amenajăm în stil minimalist fiecare cameră în parte:

BUCĂTĂRIA în stil minimalist – un minim de obiecte, lipsa de accesorii și decor. Linii drepte și cu obiecte de uz casnic ascunse. Va fi nevoie să vă “despărțiți” de toate lucrurile mici care de obicei le țineți la vedere (ex. farfurii, vaze, rame foto, bibeloruri etc). Este obligatoriu să folosim finisajul mobilierului în tonuri cât mai apropiate cu pereții. Pentru a evidenția spațialitatea, partea inferioara a mobilierului va fi în culori mai închise, iar cele suspendate – în culori deschise. Texturile folosite trebuie să fie cât mai netede, iar mânere ascunse.

SUFRAGERIA de obicei este comună cu bucătăria formând un open-space. Pentru compartimentări puteți folosi uși de sticlă transparentă sau panouri perforate japoneze. Amenajarea este destul de simplă, se va folosi doar piese de mobilier utile și aparate electronice necesare. Se recomandă ca și aceste echipamente să fie ascunse în mobilier. Pentru decor se pot folosi doar câteva obiecte de artă, în schimb lumina joacă un rol principal în designul unei sufragerii minimaliste și trebuie să fie multă și  cât mai difuză, iar acest effect este foarte bine obținut prin spoturi încastrate în tavan sau scafe. De obicei nu se folosesc covoare sau alte tipuri de textile, excepție poate face un covor simplu uni în contract cu pardoseala.

DORMITORUL în stil minimalist este caracterizat prin simplitate, fără decor și în culori neutre. Impresia care exprimă un dormitor în acest stil este lejeritate și spațialitate. Mobilierul trebuie să fie cât mai simplu cu forme drepte, de exemplu: patul poate fi fără tăblie și poziționat pe un podium, sub care se va depozita lenjeria și alte lucruri. Noptierele vor fi cât mai simple și simetric poziționate față de pat. Pentru depozitare optați pentru un dressing, ideal – încorporat în perete.

BAIA să fie cât mai spațioasă. Finisajul ideal pentru pereți și pardoseală este piatra naturală sau plăci ceramice în culori uni. Folosiți cât mai multă sticlă sau finisaj lucios, iar o oglindă mare deasupra chiuvetei este obligatorie.

Sursă poze: Pinterest

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *