Stilul Minimalist

Stilul Minimalist

Minimalismul este o miscare catre perfectiune printr-o forma geometrica simpla, austeritate si constrangere in culori.

Minimalismul este unul dintre stilurile moderne si contemporane de interior, facand concurenta stilului high-tech si loft. Se considera ca acest stil este cel mai popular in randul tinerilor.

Interiorul minimalist modern poate fi descris  prin crearea de spatiu si lumina folosind doar obiectele si formele necesare. Diferenta fata de celelalte stiluri ar fi – prezenta unei lumini difuze, sentimentul de spatialitate, putine compartimentari interioare si un numar mare de ferestre. Sarcina minimalismului este legatura intre spatiul de locuit cu lumea exterioara. O alta caracteristica de baza a interiorului minimalist este functionalitatea. Mobilierul muntifunctional, echipamentele cu tehnologie moderna si lumina permite de a scapa de obiecte inutile si de a crea o atmosfera aerisita.

Aspectele esentiale ale stilului minimalism ar fi:

 • Cat mai putine piese de mobilier si accesorii
 • Iluminatul indirect, difuz creat din surse de lumina ascunsa
 • Lipsa corpurilor de iluminat sau cel mult sa aiba o forma simpla
 • Culorile principale – culori neutre-alb, griuri colorate. Culori aditionale – culoarea naturala a lemnului, caramizii si a metalului.
 • Obiecte translucide
 • Materiale foloste: cat mai naturale in forma sa bruta – piatra, caramida, betonul si lemnul
 • Forme: geometrice simple, cat mi putine si lispa decorului

Cu ce sa incepem amenajarea in stil minimalism?

Stilul minimalist este perfect pentru proiectarea spatiilor mici. Cu ajutorul acestui stil putem mari vizual chiar si cele mai mici incaperi, fara sa afectam functionalitatea sau comfortul.

Crearea unui astfel de stil in interior ar fi de dorit sa inceapa de la mobilier. Primul pas ar fi studiul de piata in ceea ce priveste producatorii sau furnizorii de mobilier. Cel mai bine ar fi ca achizitionarea pieselor de mobilier sa se faca de la acelasi producator, in asa fel va fi mult mai usor sa obsevati unicitatea stilistica. Minimalismul – este un stil constructiv, de accea tot felul de improvizatii nu sunt binevenite.

 

Stilul Minimalist

 

Sa analizam fiecare incapere in parte:

 • BUCATARIA in stil minimalist – un minim de obiecte, lipsa de accesorii si decor. Linii drepte si cu obiecte de uz casnic ascunse. Va fi nevoie sa va “despartiti”de toate lucrurile mici care de obicei le tinem la vedere (ex. farfurii sau alte vase). Este obligatoriu sa folosim finisajul mobilierului in ton cu peretii. Pentru a evidential spatialitatea, partea inferioara a mobilierului poate fi in culori mai inchise, dar nici intr-un caz la dulapurile suspendate. Texturile folosite trebuie sa fie cat mai netede si cu manere ascunse.
 • SUFRAGERIA de obicei este comuna cu bucataria creand un open-space. Pentru compartimentari pot fi folosite usi de sticla transparenta sau panouri perforate tip japoneze. Amenajarea este destul de simpla, se va folosi doar piese de mobilier utile si aparate electronice necesare. Cel mai indicat ar fi ca si aceste echipamente sa fie ascunse in mobilier. Pentru décor se pot folosi doar cateva obiecte de arta pozitionate convenabil. Lumina joaca un rol principal in designul unei sufragerii si trebuie sa fie multa dar cat mai difuza, acest effect este foarte bine obtinut prin spoturi incastrate in tavan sau scafe. De obicei nu se folosesc covoare sau alte tipuri de textile, exceptia ar putea fi un covor simplu uni in contract cu pardoseala si in tonuri cu pereti.
 • DORMITORUL in stil minimalist este caracterizat prin gandirea la detaliu a functionalitatii, fara décor si in culori neutre. Impresia care exprima un dormitor in acest stil este lejeritate, foarte aerisit si cat mai spatios. Mobilierul trebuie sa fie cat mai jos si simplu. Patul caracteristic ar fi unul fara tablie si pozitionat pe un podium, sub care se depoziteaza lenjeria si alte lucruri. Se folosesc noptiere cat mai simple si simetric pozitionate fata de pat. Pentru depozitare cel mai ideal ar fi un dressing.
 • BAIA sa fie cat mai spatioasa. Finisajul ideal pentru pereti si pardoseala este piatra naturala sau placile ceramice in culori uni. Multa sticla si oglina mare deasupra chiuvetei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *