Tot ce trebuie sa stii despre stilul minimalist: cum amenajezi o casa in stil minimalist – idei si sfaturi practice

Orice locuință are un stil propriu, o amprenta clara influentata de gusturi, buget, mod de utilizare al spațiului. Cea mai mare provocare a designului interior este alegerea unor elemente care să creeze senzația de tot unitar. Regulile de design minimalist spun că atât mobilierul, cât și decorațiunile de interior ar fi bine să denote bun gust, dar să aibă și utilitate.

Când vorbim despre minimalism înțelegem că acest stil este o concentrare de idei exprimate de un concept care nu te face să-ți pui prea multe întrebări. Este ca un peisaj simplist, fără prea multă vegetație sau bogăție,dar te impresionează datorită stării ce ți-o transmite. Minimalismul este o mișcare către perfecțiune printr-o formă geometrică simplă, austeritate și constrângere în culori.

 

 

Minimalismul este unul dintre stilurile moderne de interior care face concurență stilului high-tech și Loft. Se consideră că acest stil este cel mai popular în rândul tinerilor.

Provine din cultura japoneză, iar idea de bază este să reduci totul la necesar. Sintagma ”Less is more” al arhitectului Ludwig Mies van der Rohe este deja celebră pentru caracterizarea acestui stil mereu modern.

Interiorul minimalist modern poate fi descris  prin crearea de spațiu și lumină folosind doar obiectele și formele necesare. Diferența față de celelalte stiluri ar fi – prezența unei lumini difuze, sentimentul de spațialitate, puține compartimentări interioare și un numar mare de ferestre. Sarcina minimalismului este legătura între spațiul de locuit cu lumea exterioară. O altă caracteristică de bază a interiorului minimalist este funcționalitatea. Mobilierul muntifuncțional, echipamentele cu tehnologie modernă și lumina permite de a scăpa de obiecte inutile și de a crea o atmosferă aerisită.

 

Ce este stilul minimalist

 

Stilul minimalist in design interior a apărut în anii ‘60 ca o reacție la surplusul de detalii și culori a curentului precedent. Cel care a definit minimalismul drept “less is more” a fost arhitectul și designerul german Ludwig Mies van der Rohe. Este un curent estetic în cadrul căruia accentul se pune pe puritatea formelor și pe o simplitate a liniilor. Deși a șocat la vremea apariției sale, apogeul a fost atins abia după un deceniu. 

 

 

Minimalismul nu este doar un curent estetic, ci s-a extins și în modă devenind un stil de viață. “Less is more” înseamnă că mai puține elemente pot avea un impact și o utilitate mai mare decât o aglomerare de obiecte și detalii. Amenajarea în stil minimalist cere mai puțin efort atât fizic pentru decorare, dar și financiar pentru achiziții. Câteva obiecte de utilitate și impact sunt de ajuns. 

Curentul este apreciat deoarece lasă spațiu în camere, dă impresia de simplitate și eleganță, dar și pentru că oamenii au senzația de pace și liniște. Cumva aduce a stilul japonez sau asiatic în general, de decorare a caselor respectând principiile Feng Shui. 

 

Care sunt principalele caracteristici si reguli ale stilului minimalist?

 

  • Cât mai puține piese de mobilier și accesorii;
  • Iluminatul indirect, difuz creat din surse de lumină ascunsă;
  • Lipsa corpurilor de iluminat sau cel mult să aibă o formă simplă;
  • Culorile principale – culori neutre, mult alb, griuri colorate. Culori adiționale – culoarea naturală a lemnului, a cărămizii și a metalului;
  • Obiecte translucide;
  • Materiale foloste: cât mai naturale în forma sa brută – piatra, cărămida, betonul și lemnul;
  • Forme geometrice simple și lipsa decorului.

 

 

 

Care sunt culorile specifice stilului minimalist – idei si combinatii de culori

Stilul minimalist este caracterizat de culorile alb, negru și gri. Dacă alegi cea mai dogmatică versiune vei folosi monocromia absolută la nivelul pereților, tavanului, podelelor în contrast subtil cu mobilierul și accesoriile. Combinația alb – negru a fost și va fi întotdeauna un simbol al eleganței, dar și cea mai pură expresie a minimalismului. 

 

Albul este o reflecție a luminii și induce starea de relaxare, pe când negrul este prezent de obicei în elementele mobile de decor, mai puțin în cele fixe și oferă o senzație de sofisticare. Griul este rezultat din amestecul albului cu negrul si completează decorul minimalist prin excelență. El aduce diversitate unei încăperi fără să afecteze armonia la nivel cromatic. 

 

 

Mai poți folosi combinații între alb și o culoare intensă pentru a energiza spațiul fără a pierde din puritatea și simplitatea ce caracterizează stilul minimalist. Poți alege să combini albul cu roșu, albastru, orange sau verde. Cu cât nuanța este mai intensă cu atât va lumina mai bine încăperea, dar dacă este pală atmosfera va fi relaxantă și primitoare. 

O altă idee ar fi să folosești combinații de culori strălucitoare în încăperile de tranzit, camerele copiilor sau bucătării. Poți combina nuanțele proaspete de verde lime sau galben cu negru pentru o atmosferă casual, modernă. Mai poți folosi culori complementare pentru un contrast dinamic, puternic. De exemplu, albastru cu portocaliu. 

 

Cum alegem mobila in stil minimalist 

Pentru a avea un spațiu cât mai aerisit numărul obiectelor de mobilier va fi cât mai redus. Chiar dacă încăperea este destul de mare, mobila minimalista ar fi bine să nu ocupe mult spațiu pentru a nu crea senzația de aglomerare. Este bine să optezi pentru mobila minimalista living în linii drepte, lipsit de modele și în culori neutre. Rolul mobilei în acest stil este funcționalitatea, iar aspectul este recomandat să fie cât mai simplu. 

 

 

Materiale si texturi specifice stilului minimalist. Cum alegem textilele 

Orice casă conține cuverturi și perne, iar stilul minimalist nu a renunțat la acestea. Totuși este bine să ai puțină grijă la forme și culori pentru a le asorta cu restul nuanțelor alese în tonuri neutre. 

 

 

Decoratiuni in stil minimalist – cum le alegi?

Decorul există în interiorul minimalist, dar are un scop bine determinat și rațional. În general decorul în interior va conține lucrurile preferate care nu pot fi înlocuite cum ar fi cana preferată, pătura de o culoare aprinsă sau cartea preferată.  

 

 

Iluminatul in interiorul minimalist – cum alegem corpurile de iluminat

Stilul minimalist pune accent pe utilizarea luminii naturale cât mai mult posibil. Este bine să creezi mai multe scenarii de lumina în aceeași cameră sau să iluminezi cu mai multe niveluri pentru a împărți spațiul în zone distincte. În general, în cadrul acestui stil sursa de lumină nu este bine să atragă atenția asupra sa și poate fi montată în tavan sau perete. Dacă sursa de lumină primește un rol de sine stătător, forma acesteia va fi simplă, concisă. 

 

 

 

Cum arata si cum obtinem o casa in stil minimalist

 

O casă minimalistă conține minimul de mobilier minimalist necesar. De exemplu un living poate conține o canapea, un scaun, o măsuță de cafea, un stand mic de cărți, un televizor și câteva lampe. Poate conține și mai puțin, totul depinde de gusturi. Un dormitor minimalist poate conține un pat sau doar o saltea, un șifonier sau dressed și o noptieră sau un raft cu cărți. 

 

 

De asemenea, casa minimalistă are suprafețe libere sau care conțin 1-2 decorațiuni. Sunt interzise vrafurile de cărți sau de dulciuri. Totuși casa are nevoie de câteva decorațiuni cum ar fi o vază cu flori sau o poză de familie pe birou. Este bine să alegi calitatea în detrimentul cantității. 

Pentru a crea o casă minimalistă vei urma următorii pași: 

  • Cameră cu cameră – începi cu o cameră și te ocupi de ea până iese ce îți dorești. Ideile de aici pot fi folosite pentru următoarele camere. 
  • Începe cu mobilierul – mobilierul este cel mai mare lucru dintr-o cameră și este nevoie să fie simplificat. Cu cât mai puține piese de mobilier cu atât mai bine. Alege ce piese pot fi eliminate fără să pierzi din confort. 
  • Doar ce este necesar – atunci când alegi să simplifici o cameră, vei renunța la anumite obiecte. Întreabă-te ce îți este cu adevărat necesar și astfel elimină tot ce este în plus. 
  • Podele libere – în afară de prezența mobilei, podelele ar fi bine să fie complet libere. Nimic nu o să aglomereze podelele, nimic nu va fi stivuit, nimic nu va fi depozitat pe jos. 
  • Suprafețe libere – aici se aplică același principiu ca mai sus. Este bine să nu ai pe ele decât 1-2 decorațiuni. Donează, aruncă sau ascunde tot ce este în plus. 

 

Amenajarea in stil minimalist in functie de camera

Fiecare cameră are o utilitate de care va trebui să ții cont atunci când o amenajezi în stil minimalist. Aici vei alege doar mobilierul necesar si elementele decorative de care nu te poți lipsi. 

 

Cu ce să începem amenajarea în stil minimalist?

Stilul minimalist este perfect pentru proiectarea spațiilor mici. Cu ajutorul acestui stil putem mări vizual chiar și cele mai mici încăperi fără să afectăm funcționalitatea sau comfortul.

Este recomandat ca amenajarea locuinței în stil minimalist să înceapă de la mobilier. Mobilierul trebuie să fie foarte funcțional și bine integrat în spațiu, de aceea optați pentru mobila realizată la comandă de un singur furnizor, pentru a evita greșirea finisajelor sau a calității în ceea ce privește producția. Minimalismul – este un stil constructiv, de accea tot felul de improvizații nu sunt binevenite.

 

Cum amenajăm în stil minimalist fiecare cameră în parte:

 

Amenajarea bucatariei in stil minimalist

Bucătăria în stil minimalist include un număr minim de obiecte, iar decorul și accesoriile lipsesc. Se vor folosi linii drepte și obiecte de uz casnic care vor fi ascunse. Aici nu își au locul lucrurile mici de suflet cum ar fi bibelourile sau ramele foto. Mobilierul este bine să vină în tonuri cât mai apropiate de cea a pereților. Pentru a crea senzația de spațiu extins, partea de jos a mobilierului va fi în culori închise, iar cea de sus în culori deschise. Mânerele vor fi ascunse, iar texturile cât mai netede. 

 

 

 

Amenajarea livingului in stil minimalist

SUFRAGERIA de obicei este comună cu bucătăria formând un open-space. Pentru compartimentări puteți folosi uși de sticlă transparentă sau panouri perforate japoneze. Amenajarea este destul de simplă, se va folosi doar piese de mobilier utile și aparate electronice necesare.

Se recomandă ca și aceste echipamente să fie ascunse în mobilier. Pentru decor se pot folosi doar câteva obiecte de artă, în schimb lumina joacă un rol principal în designul unei sufragerii minimaliste și trebuie să fie multă și  cât mai difuză, iar acest effect este foarte bine obținut prin spoturi încastrate în tavan sau scafe. De obicei nu se folosesc covoare sau alte tipuri de textile, excepție poate face un covor simplu uni în contract cu pardoseala.

 

 

Amenajarea dormitorului in stil minimalist

DORMITORUL în stil minimalist este caracterizat prin simplitate, fără decor și în culori neutre. Impresia care exprimă un dormitor în acest stil este lejeritate și spațialitate.

 

 

Mobilierul trebuie să fie cât mai simplu cu forme drepte, de exemplu: patul poate fi fără tăblie și poziționat pe un podium, sub care se va depozita lenjeria și alte lucruri. Noptierele vor fi cât mai simple și simetric poziționate față de pat. Pentru depozitare optați pentru un dressing, ideal – încorporat în perete.

 

Amenajarea baii in stil minimalist

BAIA să fie cât mai spațioasă. Finisajul ideal pentru pereți și pardoseală este piatra naturală sau plăci ceramice în culori uni. Folosiți cât mai multă sticlă sau finisaj lucios, iar o oglindă mare deasupra chiuvetei este obligatorie.

 

 

Idei practice pentru amenajarea in stil minimalist

 

Mizează pe obiecte de mobilier multifuncționale

Orice living este un loc de relaxare alături de prieteni și familie. Totuși este bine să ai destule locuri pentru musafiri. Dacă ai un obiect de mobilier pe care nu l-ai folosit de una sau două luni este timpul să reconsideri dacă ai cu adevărat nevoie de el. 

 

Creează un sistem personal de organizare 

Minimalismul și organizarea merg mână în mână. De aceea mesele pe care se adună multe lucruri inutile vor dispărea. Aglomerarea de obiecte este de evitat și va fi eliminată pentru a crea ordine și organizare. Pentru acest lucru o să-ți pui la punct un sistem personal de organizare. Este recomandat să folosești orice suprafață care este ascunsă vederii. 

 

 

Alege doar piese durabile și rezistente 

Dacă tot ai nevoie de puține obiecte de mobilier, ai face bine sa alegi piese cât mai durabile și mai rezistente. Este bine ca acestea să fie cu adevărat utile, plăcute ochiului și să se armonizeze cu restul amenajării. Orice stil de amenajare ai alege, este eficient să alegi obiecte durabile în detrimentul celor trendy. 

 

Greseli frecvente. Ce NU gasim intr-o casa in stil minimalist 

 

Folosești perdele cu imprimeuri sau draperii opulente

Este recomandat ca fereastra să permită luminii naturale să pătrundă în încăpere cât mai liber. De aceea, perdelele sau draperiile nu ar trebui să devină un impediment în iluminarea naturală a încăperii, opțiunile ideale fiind perdelele simple, transparente sau jaluzele, storurile. 

Decorezi pereții cu obiecte de artă și tablouri

Încăperile minimaliste nu au de obicei obiecte decorative, dar pereții albi și goi pot părea intimidanți și sobri. Deși poate ai dori tablouri clasice, ai putea alege piese mai simple inspirate din natură, în culori neutre. Ai putea alege un tablou cu o pasăre neagră pe fundal alb pentru un plus de personalitate atmosferei. 

Nu variezi texturile

Chiar dacă uneori vezi imagini cu livinguri sau încăperi unde podelele nu sunt acoperite de o mochetă sau covor, de fapt ai putea folosi o alternanță a texturilor suprafețelor. Poți folosi un covor mai mare sau mai mic în funcție de funcționalitate și de dimensiunea camerei pentru a spori confortul încăperii și a o face primitoare.  

Pui mobilierul în dreptul ferestrelor și uiți să creezi culoare de trecere

Stilul minimalist pune accent pe funcționalitate, deci accesul la fereastră este bine să fie liber. Traficul în încăpere este recomandat să fie cât mai accesibil fără impedimentul reprezentat de obiectele de mobilier. Fiecare piesă va fi așezată astfel încât spațiul să fie fluid și echilibrat.  


 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *