Stilul eclectic – soluția salvatoare în amenajările interioare

Stilul eclectic este cea mai bună soluție, perfect adaptabilă oricărei încăperi. Acest stil reprezintă un mix haotic între mai multe stiluri de amenajare, care va salva de cele mai multe ori pe cei care nu se hotărăsc la un stil anume.

Regulile de bază ale interiorului eclectic

În scopul de a realiza o conexiune armonioasă între obiecte/accesorii diferite și contradictorii ca aspect, trebuie să vă ghidați după cele mai simple reguli folosite de toți designerii și arhitecții de interior.

În primul rînd, toate piesele de mobilier trebuie să se potrivească la culoare, uneori pentru a obține o armonie și mai mare, textura și finisajul trebuie să fie asemănător. Armonia de culori are un rol important în percepția spațiului ca un tot unitar. Chiar dacă culorile sunt contrastante, ele trebuie să creeze o imagine unitară, cu multe detalii interesante.

Același lucru este valabil și pentru toate textilele din cameră: draperii, perne decorative sau pături – toate aceste elemente trebuie să fie în armonie unele cu altele. Stilul eclectic arată bine doar în cazul în care se respectă toate regulile, în timp ce cantitatea excesivă de elemente de decor și mobilier diferit vor crea o atmosferă încărcată și dezordonată.

Culorile stilului

Principiul trecerii line de la nuanțe neutre la culori intense reprezintă tehnica acceptată de acest stil. În același timp, trebuie să țineți cont de gama cromatică naturală utilizată în amenajările eclectice. În dormitor, puteți opta pentru culori liniștite, iar în sufragerie, ideal ar fi să folosiți contraste luminoase, chiar îndrăznețe. De exemplu: un fololiu cu o tapițerie pastelată va fi combinat perfect cu o canapea intensă la culoare, dacă va fi accesorizat cu câteva perne decorative la fel de intense și viu colorate. Accentele de culoare se pot regăsi și în textilele draperiilor sau poate chiar pe un perete.

Pereții și tavanul

Ca regulă, pereții și tavanul în stilul eclectic sunt realizați în tonuri calme, acestea pot fi tencuite, se pot finisa cu vopseaua decorativă sau tapet. Cu toate acestea, acest lucru nu împiedică folosirea contrastelor prin accentuarea unui perete sau unei zone pe tavan. De exemplu: un plafon albastru va araăta perfect în combinație cu pereți deschisi, dar care pot avea câteva fâșii de tapet sau tablouri mari colorate. Pentru un efect mai elegant puteți folosi o pictură murală pictată manual sau puteți decora pereții cu plăci ceramice cu ornamente orientale.

Pardoseala

Pentru pardoseală, opțiunea cea mai câștigătoare va fi parchetul sau gresia. Varianta economică este covorul PVC sau parchetul laminat care imită foarte bine lemnul natural.

În stilul eclectic, nu trebuie să lipsească covoarele. Acestea pot fi atât covoare mari moderne sau traverse retro cu diverse motive vegetale sau geometrice.

Mobilierul în stilul eclectic – un mix de epoci

Combinația stilurilor și al epocilor face ca acest stil să fie original și deosebit. Nu trebuie să renunțați la mobilierul îndrăgit, singura condiție este să o integrați cât mai armonic în design, prin folosirea decorațiunilor, accesoriilor sau poate prin schimbarea finisajului (tapițeria sau vopsirea cadrului). Într-un astfel de interior, lângă o canapea modernă tapițată în piele va arăta foarte interesant o comodă clasică cu picioare sculptate, pe care ați primit-o ca moștenire. Această combinație va adăuga interiorului creat mai mult farmec și șarm.

Elementele decorative

Decorul în astfel de interioare poate fi unul destul de variat. Având în vedere caracteristicile acestui stil, cu siguranță puteți integra o varietate mare de obiecte: vaze, tablouri, rame foto, figurile, sfeșnice sau alte gablonțuri. Să nu omitem corpurile de iluminat, care prin prezența sa pot transforma imaginea amenajării. Alegeți candelabre mari cu cristale care vor crea un joc interesant de lumini pe pereți și tavan, sau alte lămpi cu forme neobișnuite.

O atenție deosebită este acordată ferestrelor, și anume draperiilor care trebuie realizate din drapaje masive cu franjuri.

Interiorul eclectic este o tendință ideală pentru iubitorii cu o perspectivă independentă și liberă asupra lumii înconjuratoare, pentru oamenii care apreciază lucrurile rare și unice, și nu se grăbesc să se despartă de ele, pentru că acestea aduc locuinței un aer modern și special.

Vă place stilul Eclectic și vă doriți un proiect amenajat în acest stil, noi vă putem ajuta, contactează-ne aici.

Sursă poze: Pinterest

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *