Stilul eclectic – solutia salvatoare in amenajarile interioare

Stilul eclectic – solutia salvatoare in amenajarile interioare

Stilul eclectic este cea mai buna solutie, perfect adaptabila oricarei incaperi. Acest stil reprezinta un mix haotic intre mai multe stiluri de amenajare, care va salva de cele mai multe ori pe cei care nu se hotarasc la un stil anume.

Cuvantul „eclectic” din greaca inseamna „selectare”, iar aceasta semnificatie determina aceasta directie de stil. Daca analizam un interior eclectic, acesta va combina inarmonia – principala problema pentru locuintele amenajate in acest stil.

Regulile de baza ale interiorului eclectic

In scopul de a realiza o conexiune armonioasa intre obiecte/accesorii diferite si contradictorii ca aspect, trebuie sa va ghidati dupa cele mai simple reguli folosite de toti designerii si arhitectii de interior.

In primul rand, toate piesele de mobilier trebuie sa se potriveasca la culoare, uneori pentru a obtine o armonie si mai mare, textura si finisajul trebuie sa fie asemanator. Armonia de culori are un rol important in perceptia spatiului ca un tot unitar. Chiar daca culorile sunt contrastante, ele trebuie sa creeze o imagine unitara, cu multe detalii interesante.

Acelasi lucru este valabil si pentru toate textilele din camera: draperiile, pernele decorative sau paturile – toate aceste elemente trebuie sa fie in armonie unele cu altele. Stilul eclectic arata bine doar in cazul in care se respecta toate regulile, in timp ce cantitatea excesiva de elemente de decor si mobilier diferit vor crea o atmosfera incarcata si dezordonata.

Stilul eclectic – solutia salvatoare in amenajarile interioare

Culorile stilului

Principiul trecerii line de la nuante neutre la culori intense – reprezinta tehnica acceptata de acest stil. In acelasi timp, trebuie sa tineti cont de gama cromatica naturala utilizata in amenajarile eclectice. In dormitor, puteti opta pentru culori linistite, iar in sufragerie, ideal ar fi sa folositi contraste luminoase, chiar indraznete. De exemplu: un fololiu cu o tapiterie pastelata va fi combinat perfect cu o canapea intensa la culoare, daca va fi accesorizat cu cateva perne decorative la fel de intense si viu colorate. Accentele de culoare se pot regasi si in textilele draperiilor sau poate chiar pe un perete.

Peretii si tavanul

Ca regula, peretii si tavanul in stilul eclectic sunt realizati in tonuri calme, acestea pot fi tencuite, se pot finisa cu vopseaua decorativa sau tapet. Cu toate acestea, acest lucru nu impiedica folosirea contrastelor prin accentuarea unui perete sau unei zone pe tavan. De exemplu: un plafon albastru va arata perfect in combinatie cu pereti deschisi, dar care pot avea cateva fasii de tapet sau tablouri mari colorate. Pentru un efect mai elegant puteti folosi o pictura murala, pictata manual sau puteti decora peretii cu placi ceramice cu ornamente orientale.

Pardoseala

Pentru pardoseala, optiunea cea mai castigatoare va fi parchetul sau gresia. Varianta economica este linoleum sau parchetul laminat care imita foarte bine lemnul natural.

In stilul eclectic, nu trebuie sa lipseasca covoarele. Acestea pot fi atat covoare mari moderne sau traverse retro cu diverse motive vegetale sau geometrice.

Stilul eclectic – solutia salvatoare in amenajarile interioare

Mobilierul in stilul eclectic – un mix de epoci

Combinatia stilurilor si al epocilor face ca acest stil sa fie original si deosebit. Nu trebuie sa renuntati la mobilierul indragit, singura conditie este sa o integrati cat mai armonic in design, prin folosirea decoratiunilor, accesoriilor sau poate prin schimbarea finisajului (tapiteria sau vopsirea cadrului). Intr-un astfel de interior, langa o canapea moderna tapitata in piele va arata foarte interesant o comoda clasica cu picioare sculptate, pe care ati primit-o ca mostenire. Aceasta combinatie va adauga interiorului creat mai mult farmec si sarm.

Elementele decorative

Decorul in astfel de interioare poate fi unul destul de variat. Avand in vedere caracteristicile acestui stil, cu siguranta puteti integra o varietate mare de obiecte: vaze, tablouri, rame foto, figurile, sfesnice sau alte gablonturi. Sa nu omitem corpurile de iluminat, care prin prezenta sa pot transforma imaginea amenajarii. Alegeti candelabre mari cu cristale care vor crea un joc interesant de lumini pe pereti si tavan, sau alte lampi cu forme neobisnuite.

O atentie deosebita este acordata ferestrelor, si anume draperiilor care trebuie realizate din drapaje masive cu franjuri.

Interiorul eclectic este o tendinta ideala pentru iubitorii cu o perspectiva independenta si libera asupra lumii inconjuratoare, pentru oamenii care apreciaza lucrurile rare si unice, si nu se grabesc sa se desparta de ele, pentru ca acestea aduc locuintei un aer modern si special.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *