Stilul American - un design eclectic extravagant

Stilul American – un design eclectic extravagant

Avand in vedere pretentiile in designul interior european, interioarele americane se disting prin eclectismul extravagant. Cu toate acestea, avem si aici cateva principii de baza care permit crearea unei locuinte confortabile cu o personalitate puternica.

Interiorul American poate fi compus din piese de mobilier avand diferite origini: cel mai important este sa luam in consideratie principiile de proiectare a spatiului.

 

Cui i se recomanda acest stil de interior?

Persoanelor democratice, active si sociabile;

Celor care valorifica viata de familie, sau pur si simplu iubitorilor de spatii confortabile si relaxante;

Experimentatorilor si celor care calatoresc foarte des prin diferite tari sau epoci, si le place sa colectioneze diverse obiecte decorative sau suveniruri;

Proprietarilor de apartamente sau case cu suprafete generoase – amenajarea in stil american presupune piese de mobilier masiv si in cantitati mari, dar in acelasi timp pastrand spatiul cat mai aerisit.

 

Stilul American - un design eclectic extravagant

 

Planul de amenajare – este caracterizat prin confort si spatialitate. Interioarele americane – de obicei, sunt spatii deschise care unesc cel putin zona de luat masa si sufrageria (de cele mai multe ori: holuri si bucataria). Bucatariile sunt foarte generoase si echipate corespunzator, iar baile, de regula au geamuri exterioare mari.

 

Finisarea

Gama cromatica – foarte luminoasa. Insa, interioarele in stil american pot fi amenajate si in culori contrastante indraznete, de exemplu: ­o parte din pereti sa fie vopsita in culoarea teracotei, dulapurile – in negru, iar accesoriile sa prezinte accente viu colorate.

Materiale. Casele traditionale americane pretuiesc lemnul sau imitatia de lemn. Pardoseala locuintei trebuie sa fie placata cu parchet din lemn masiv, iar in bucatarie si hol – cu placi ceramice. Materialele folosite nu sunt neaparat scumpe, dar sunt alese cu mult gust si puse in valoare.

Scarile se placheaza cu lemn, insa daca bugetul este limitat, puteti folosi mocheta. Peretii de obicei se finiseaja cu o lavabila in nuante deschise-pastelate sau tapet cu un motiv floral discret. Partea inferioara a peretilor este decorata cu plinta inalta,  iar la partea superioara – se monteaza cornise. Daca analizati interioarele americane veti observa abundenta decorurilor care se aplica pe pereti sa alte elemente structurale: portaluri de usi pictate, profilele aplicate, rame sculptate de geam etc.

Stilul American - un design eclectic extravagant

Mobilier.

Nu se economiseste la cantitatea si marimea pieselor de mobilier. Se apreciaza – comoditatea, texturi interesante, suprafete antichizate, elemente hand-made.  Puteti combina cu incredere materiale traditionale cu cele compozite sau din aliaje metalice. In hol, de obicei se pozitioneaza o canapea sau bancheta confortabila. Atributul obligatoriu intr-o sufragerie – o canapea mare in centrul incaperii, fotolii voluminoase tapitate cu piese sau huse textile detasabile, o masuta de cafea, camin – de regula adevarat, iar bucataria trebuie sa includa o insula de lucru.

 

Accesoriile si lumina

Pentru a inviora interiorul se pune accent pe diversitatea accesoriilor, fie sunt moderne sau vintage. Acestea pot fi cearsafurile de pat sau tablouri, fotografii sau obiecte ceramice decorative. Sunt apreciale obicete lucrate manual realizate din materiale naturale – lemn, piatra sau metal.

Candelabre mari – o raritate. In amenajari americane, intilniti foarte rar tavane suspendate (de obicei in camere de zi sau de luat masa). Prioritate au corpuri de iluminat locale: aplicele, veiozele, lampadarele, care accentueaza anumite zone din locuinta.

Draperiile folosite au imprimeuri geometrice sau motive florale discrete.

Pardoseala din centrul camerei este acoperita de covoare etnice sau cu un design interesant.

In dormitorul american este recomandat sa utilizati flori naturale in vaze – ce reprezinta un accent estetic al incaperii, iar pe noptiere puteti folosi veioze confortabile, care vor crea o atmosfera placuta pe timp de seara.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *