Releveul sau cum sa faci masuratori corecte al unui spatiu

Releveul sau cum sa faci masuratori corecte al unui spatiu

 

Primul lucru de la care trebuie sa inceapa un proiect de design interior este releveul – masurarea spatiului si a tuturor detaliilor, care ulterior te vor ajuta sa calculezi suprafete pentru finisaje sau montarea pieselor de mobilier.

Un releveu corect incepe cu schitarea planului teoretic pentru fiecare incapere in parte pe o foaie de hartie si cu instrumente necesare pentru masurare.

Ca si instrumente necesare, veti avea nevoie de:

 • Clipboard sau un suport pe care sa prindeti foile
 • Foi de hartie sau foi milimetrice, pentru a va usura munca si ceva de scris (creioane, pixuripixurile colorate va pot ajuta la accentuarea cotelor sau a liniilor)
 • Ruleta, cu lungimea de minim 5-7 m. Pentru spatii mari o ruleta-laser v-ar ajuta si mai mult.
 • Compasul – pentru a identifica orientarea incaperilor
 • Aparatul foto, pentru poze de ansamblu si detaliu.

Sfat: Pe planuri trebuie sa precizati toate ferestrele, usi, colturi, deschideri, coloane, nise in pereti, racorduri (conducte verticale sau orizontale, radiatoare, ventilatie, prize etc.). de specificat grosimea peretilor si cotele de inaltime (a tavanului sau a altor denivelari a pardoselei).

Releveul sau cum sa faci masuratori corecte al unui spatiu

 

 

Si acum regulile unui releveu corect:

 1. Pentru inceput, pe schita incaperei (planul) este necesar sa notati cotele generale de lungime si latime a spatiului, inclusiv cota de inaltime. Apoi, se vor lua si celelalte cote (in milimetri), inclusiv cotele ferestrelor, pervazurilor, golurilor de usa cu grosimea ramelor.
 2. Sa nu uitati sa specificati pe plan pozitionarea tuturor conductelor (de gaz, apa sau canalizare), precum si alte structuri care pot impiedica pozitionarea mobilierului. Sa specificati pozitia prizelor si a intrerupatoarelor, tabloului electric daca este cazul.
 3. Utilizati raportorul pentru a masura unghiurile. Daca unghiurile camerei nu sunt de 90°, este nevoie sa luati in consideratie si acest aspect, pentru a evita problemele de la montajul mobilierului.
 4. Este necesar de a mentiona ce tip de pardoseala aveti (pardoseala supra-inaltata, incalzire sub pardoseala etc.) si ce tip de ziduri, pereti (beton, caramida sau gips-carton). In unele cazuri este bine de stiut din ce material sunt peretii pentru a va asigura ce greutate poate  Problema cu instalarea mobilierului poate aparaea si in cazul peretilor mai subtiri de 120 mm sau cu o tencuiala cu grosimea de 30 mm.
 5. Dupa masuratori, cateva poze de ansamblu si de detaliu v-ar ajuta sa percepeti mai bine spatiul si sa treceti pe plan elementele omise. Indicat este sa faceti poze din diferite unghiuri (astfel sa va rezulte o poza panoramica a incaperii).
 6. Dupa ce ati luat toate cotele, acum puteti desena planul la scara (v-ar fi de folos o foaie milimetrica; se va desena un plan la scara 1:20). Pentru a intelege mai bine spatiul, este de mare ajutor sa faceti desfasurata fiecarui perete in parte sau o axonometrie.

Designerii, arhitectii sau contructorii, de obicei folosesc programe specializate, cum ar fi AutoCAD-ul, ArchCAD-ul etc, pentru a construi spatiul la scara 1:1.

Releveul sau cum sa faci masuratori corecte al unui spatiu

Pentru a intelege mai bine cum se fac masuratorile, mai jos aveti o schema:

“A” – cota intre pereti

“B” – cota din colt pana in golul de usa (sa nu uitati de rama)

“C” – cota de inatltime din pardosela pana in tavan

“D” – distanta din colt pana in grilajul de aerisire

“E” –  distanta din tavan pana in grilajul de aerisire

“F” – cota din colt pana in golul de geam si pervaz

“G”- distanta din colt pana in calorifer

“H” – cota din podea pana in golul geamului

“J” – dintata din colt pana in conducta de gaze

“K” – cota din podea pana la partea inferioara a contorului de gaz

“L” – cota din colt pana in conducta

“M” – cota din colt pana in prize

“N” – distanta de la perete pana la marginea pervazului

“O” – distantele sau adancimile conductelor fata de perete

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *