Idei de amenajare a mansardei

Mansarda reprezintă una dintre cele mai interesante și intime spații dintr-o locuință. De regulă, mansardele fac parte dintr-o casă, dar astăzi există și multe apartamente de la ultimile etaje care au cel de-al doilea nivel sub formă de mansardă. Avantajul lor este că oferă opțiuni nelimitate pentru amenajarea spațiului, iar forma pereților chiar devin în sine elemente de design.

Indiferent de destinația camerei, mansarda mereu va fi un loc de relaxare și confort, să zicem ceva mai special decât restul casei. Haideți totuți să vedeți care camere sunt cele mai potrivite aici, dar nu înainte de a afla caracreristicile generale ale unei mansarde:

 • Dacă toată casa nu este un conac uriaș, cu siguranță podul va fi mic. Dar înclinația pereților și tavanul mic, sau chiar fără el, crează un efect de apăsare, prin urmare redomand insistent să nu economisiți pe geamuri. Cu cât sunt mai multe, cu atât mai bine – atmosfera va deveni mai aerisită și mai luminoasă;
 • Din același motiv, a înclinaței pereților și dimensiunea modestă a camerei este de dorit să folosiți o gamă cromatică deschisă la culoare. Puteți folosi și culori mai închise, dar în cantitate mică, ca accent;
 • Nu uitață că aici posibil nu veți avea loc de un dulap standart, iar spațiile de depozitare vor fi limitate. Analizați de la început ce lucuri veți păstra aici și să creați dulapuri personalizate.

Dormitor în mansardă

Cred că un dormitor este cel mai potrivit pentru acest spațiu, deoarece forma originală a pereților crează o ambianță mult mai intimă. Iar dacă aveți și ferestre tip Velux, romantismul cu siguranță va fi asigurat.

Finisajele folosite trebuie să fie în culori deschise și calde. Puteți opta pentru lemn, sub formă de lambriu dar montat pe verticală pentru a mări vizual spațiul, tapet în dungi sau motive florale sau pur și simplu lavabilă. Pardoseala să fie din lemn sau parchet stratificat, dar cu un covor moale în jurul patului. Ca lumină artificială, alegeți aplice și lămpi suspendate cu un design mai spectaculos, dar de dimensiuni mai mici, nu uitață că obiectele mari într-o mansardă aglomerează spațiul.

Grinzile, sunt elementele care arată bine într-o mansardă, de aceea ar fi de preferat să aveți câteva. Dacă nu fac parte din structură, puteți aplica unele false, care le imită perfect. Acestea pot fi vopsite la culoarea peretelui sau din contra să creeze un contrast, în funcție de designul creat.

Camera copiilor în mansardă

Și camera copiilor este o opțiune de a fi amplasată în mansardă, deoarece copiii iubesc spații retrase, unde pot practica un hobby sau se pot juca cu prietenii. În cazul în care înălțimea tavanului vă permite, puteți crea o subpantă care poate deveni un alt lod de dormit sau un loc de relaxare și joacă. Este suficient să puneți un covor sau o saltea mare și moale, câteva perne și Voila, tolăneala este asigurată. Crede-mă, acest loc va deveni cel mai îndrăgit de copilul/copiii dvs.

Ca și finisaje, regulile sunt la fel ca și pentru un dormitor: cât mai multă lumină naturală datorită geamurilor, tratarea pereților în culori deschise, mult lemn. Încercați să faceți camera să fie mai neobișnuită prin utilizarea unui mobilier cu forme confortabile și poate chiar multifuncționale pentru a optimiza spațiul, textile calde și moi, corpuri de iluminat cu lumină plăcută.

Zonă de relaxare

Puteți folosi mansarda și pentru o zonă de relaxare, doar că suprafața acesteia nu ar trebui să fie mai mică decât 25 mp, luând în calcul că pe anume porțiuni tavanul are o înclinație mai pronunțată. Evitând cu cât mai mult posibil spațiile de depozitare, elementul principal al camerei va deveni canapeaua sau masa. Alegeți una sau mai multe canapele amplasate de-a lungul peretelui, dar aveți grijă ca înclinația acestuia să nu fie prea mare, astfel creați riscul de lovire atunci când vă ridicați în picioare.

Dacă camera este generoasă, puteți crea și o zonă de joacă – amplasați o masă de biliard sau ping-pong care vastrânge cu siguranță multă lume aici.

Pereții înclinați puteți folosi pentru rafturi de cărți sau fotografii. Aici, spre deosebire de dormitor sau camera copiilor, puteți opta pentru finisaje precut piatra sau ceramica, în funcție de stilul amenajării. Iar dacă tot am atins acest subiect, haideți să vedeți ce stiluri se potrivesc cel mai bine pentru o zonă de zi într-o mansardă:

 • stilu clasic, este elegant și prețios. Optați pentru un mobilier de calitate, de preferință din lemn masiv sau cu furnir de lemn, covoare naturale și candelabre. Accentul principal al interiorului ar trebui să fie șemineul. Fără culori vii, totul este armonizat;
 • stilul modern – funcțional, simplu și practic. Atmosfera camerei este dominată de nuanțe pastelate calde, cu câteva accente mai închise;
 • stilul Retro. Mansarda trebuie decorată cu mobilierul și accesorii reprezentative anilor 60. În locul șemineului, puteți construi o sobă din fontă sau ceva care să o imite;
 • stilul Provence – este o tendință populară datorită sofisticării și romantismului său, prin finisaje și mobilier antichizat și culori calde;
 • stilul High-tech. Pentru iubitorii innovațiilor și minimalismului în detalii. Sunt folosite materiale cu finiaj lucios (multă sticlă și metal) dar și forme drepte, minimale.

Bucătăria sau locul de luat masă

Dacă visați la o bucătărie în mansardă, atunci ar fi indeal să o gândiți încă de la etapa proiectului, deoarece o bucărie are nevoie și de anumite dotări, cum ar fi apă, gaz sau chiar instalație de ventilare. Tot acest spațiu ar trebui să fie mai generos pentru a vă putea desfășura activitatea, iar locul de luat masa, să facă parte din încăpere.

Ca și stil, v-ar ajuta să optați pentru unul modern sau industrial. Din cauza inclinației pereților corpurile suspendate să fie înlocuite cu rafturi deschise, iar o parte din mobilier să fie mobil (pe roți) pentru a fi utilizate mai ușor.

Atunci când proiectați interiorul bucătăriei, trebuie să aveți în vedere:

 • Iluminatul natural este cel mai indicat, atât pentru lumină, dar și pentru ventilație;
 • Mobilierul este de dorit să fie fie finisat în culori deschise și texturi lucioase, pereții și tavanul vopsite în culori pastelate;
 • Corpurile mobilierul trebuie amplasate pe peretele perpendiculat tavanului înclinat;
 • Pentru masa de dining, locul preferat ar fi lângă geam.

Birou în mansardă

Și un birou se pretează foarte bine pentru o mansardă. Lumina naturală, izolarea față de restul casei, vă permite să aveți condiții optime pentru concentrare, de aceea acest spațiu este ideal pentru biroul de acasă.

Amplasați biroul în fața geamului sau cel puțin să stați pe partea dreaptă a acestuia – ochii dvs nu vor obosi atât de mult. Evitați corpuri masive și alegeți să creați biblioteci deschise pentru depozitare. Ca să folosiți spațiul la maximum, evitați să placați pereții cu gips carton, dar în schimb puteți să păstrați structura existentă la vedere, vă asigur că nu veți regreta.

Sunt sigură că după parcurgerea acestui articol, o să decideți cum să transformați zona mansardei într-un spațiu util, reflectând nevoile dvs. Spor la schimbări.

Articol scris pentru revista Casa Mea.

Sursă poze: Pinterest

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *