Amenajarea mansardei: 40 imagini, idei, sfaturi și trucuri. Ghid complet

Mansarda reprezintă una dintre cele mai interesante și intime spații dintr-o locuință. De regulă, mansardele fac parte dintr-o casă, dar astăzi există și multe apartamente de la ultimile etaje care au cel de-al doilea nivel sub formă de mansardă. Avantajul lor este că oferă opțiuni nelimitate pentru amenajarea spațiului, iar forma pereților chiar devin în sine elemente de design.

Cum te pregătești pentru amenajarea mansardei

Amenajarea unei mansarde de apartament de bloc, mai ales în construcție nouă, este relativ simplă, însă o mansardă în casă veche impune analizarea unui cumul de aspecte, iar pentru acest lucru este nevoie de un specialist. De exemplu, în cazul în care doriți să faceți modificări structurale (renunțare la unii pereți, crearea altora noi etc.) apelați la un arhitect pentru a evalua spațiul și a vă spune dacă acest lucru este posibil. În această etapă de analizare și evaluare, este necesar să aveți în vedere următoarele aspecte:

  • mansarda are podea suficient de solidă astfel încât să susțină mobilierul și restul elementelor de decor
  • pereții sunt rezistenți și termoizolați pentru a vă asigura că veți beneficia de confort termic, dar nu veți avea probleme nici cu igrasia, în caz contrar recomand termoizolarea pereților și tavanului
  • spațiile sunt suficient de încăpătoare pentru rolul pe care îl veți acorda mansardei (dormitor, living, cameră de copii etc.)
  • există sau permite montarea de prize, întrerupătoare etc.
  • soluția de încălzire a mansardei pe timpul iernii sau posibilitatea de extindere al sistemului de climatizare al casei până la mansardă
  • posibilitatea de a extinde țevile de apă și gaz în cazul în care veți amenaja la mansardă o bucătărie și baie
  • prezența sau nu a grinzilor (grinzi la vedere sau nu, grinzi false etc.)
  • iluminarea naturală și artificială a mansardei
  • alegerea stilului de amenajare ținând cont și de particularitățile mansardei
  • alegerea paletei de culori
  • poziționarea elementelor de deor

Amenajarea mansardei în funcție de rolul ei

Indiferent de destinația camerei, mansarda mereu va fi un loc de relaxare și confort, să zicem ceva mai special decât restul casei. Haideți totuți să vedeți care camere sunt cele mai potrivite aici, dar nu înainte de a afla caracreristicile generale ale unei mansarde:

  • Dacă toată casa nu este un conac uriaș, cu siguranță podul va fi mic. Dar înclinația pereților și tavanul mic, sau chiar fără el, crează un efect de apăsare, prin urmare redomand insistent să nu economisiți pe geamuri. Cu cât sunt mai multe, cu atât mai bine – atmosfera va deveni mai aerisită și mai luminoasă;
  • Din același motiv, a înclinaței pereților și dimensiunea modestă a camerei este de dorit să folosiți o gamă cromatică deschisă la culoare. Puteți folosi și culori mai închise, dar în cantitate mică, ca accent;
  • Nu uitață că aici posibil nu veți avea loc de un dulap standart, iar spațiile de depozitare vor fi limitate. Analizați de la început ce lucuri veți păstra aici și să creați dulapuri personalizate.

Amenajarea unei mansarde dormitor

Cred că un dormitor este cel mai potrivit pentru acest spațiu, deoarece forma originală a pereților crează o ambianță mult mai intimă. Iar dacă aveți și ferestre tip Velux, romantismul cu siguranță va fi asigurat.

Finisajele folosite trebuie să fie în culori deschise și calde. Puteți opta pentru lemn, sub formă de lambriu dar montat pe verticală pentru a mări vizual spațiul, tapet în dungi sau motive florale sau pur și simplu lavabilă. Pardoseala să fie din lemn sau parchet stratificat, dar cu un covor moale în jurul patului. Ca lumină artificială, alegeți aplice și lămpi suspendate cu un design mai spectaculos, dar de dimensiuni mai mici, nu uitață că obiectele mari într-o mansardă aglomerează spațiul.

Grinzile, sunt elementele care arată bine într-o mansardă, de aceea ar fi de preferat să aveți câteva. Dacă nu fac parte din structură, puteți aplica unele false, care le imită perfect. Acestea pot fi vopsite la culoarea peretelui sau din contra să creeze un contrast, în funcție de designul creat.

Amenajarea camerei copilului în mansardă

Și camera copiilor este o opțiune de a fi amplasată în mansardă, deoarece copiii iubesc spații retrase, unde pot practica un hobby sau se pot juca cu prietenii. În cazul în care înălțimea tavanului vă permite, puteți crea o subpantă care poate deveni un alt lod de dormit sau un loc de relaxare și joacă. Este suficient să puneți un covor sau o saltea mare și moale, câteva perne și Voila, tolăneala este asigurată. Crede-mă, acest loc va deveni cel mai îndrăgit de copilul/copiii dvs.

Ca și finisaje, regulile sunt la fel ca și pentru un dormitor: cât mai multă lumină naturală datorită geamurilor, tratarea pereților în culori deschise, mult lemn. Încercați să faceți camera să fie mai neobișnuită prin utilizarea unui mobilier cu forme confortabile și poate chiar multifuncționale pentru a optimiza spațiul, textile calde și moi, corpuri de iluminat cu lumină plăcută.

Cum putem amenaja livingul în mansardă

Puteți folosi mansarda și pentru o zonă de relaxare, doar că suprafața acesteia nu ar trebui să fie mai mică decât 25 mp, luând în calcul că pe anume porțiuni tavanul are o înclinație mai pronunțată. Evitând cu cât mai mult posibil spațiile de depozitare, elementul principal al camerei va deveni canapeaua sau masa. Alegeți una sau mai multe canapele amplasate de-a lungul peretelui, dar aveți grijă ca înclinația acestuia să nu fie prea mare, astfel creați riscul de lovire atunci când vă ridicați în picioare.

Dacă camera este generoasă, puteți crea și o zonă de joacă – amplasați o masă de biliard sau ping-pong care vastrânge cu siguranță multă lume aici. Pereții înclinați puteți folosi pentru rafturi de cărți sau fotografii. Aici, spre deosebire de dormitor sau camera copiilor, puteți opta pentru finisaje precut piatra sau ceramica, în funcție de stilul amenajării.

Amenajarea bucătăriei în mansardă

Dacă visați la o bucătărie în mansardă, atunci ar fi indeal să o gândiți încă de la etapa proiectului, deoarece o bucărie are nevoie și de anumite dotări, cum ar fi apă, gaz sau chiar instalație de ventilare. Tot acest spațiu ar trebui să fie mai generos pentru a vă putea desfășura activitatea, iar locul de luat masa, să facă parte din încăpere.

Ca și stil, v-ar ajuta să optați pentru unul modern sau industrial. Din cauza inclinației pereților corpurile suspendate să fie înlocuite cu rafturi deschise, iar o parte din mobilier să fie mobil (pe roți) pentru a fi utilizate mai ușor.

Atunci când proiectați interiorul bucătăriei, trebuie să aveți în vedere:

  • Iluminatul natural este cel mai indicat, atât pentru lumină, dar și pentru ventilație;
  • Mobilierul este de dorit să fie fie finisat în culori deschise și texturi lucioase, pereții și tavanul vopsite în culori pastelate;
  • Corpurile mobilierul trebuie amplasate pe peretele perpendiculat tavanului înclinat;
  • Pentru masa de dining, locul preferat ar fi lângă geam.

 Sfaturi pentru amenajarea biroului în mansardă

Și un birou se pretează foarte bine pentru o mansardă. Lumina naturală, izolarea față de restul casei, vă permite să aveți condiții optime pentru concentrare, de aceea acest spațiu este ideal pentru biroul de acasă.

Amplasați biroul în fața geamului sau cel puțin să stați pe partea dreaptă a acestuia – ochii dvs nu vor obosi atât de mult. Evitați corpuri masive și alegeți să creați biblioteci deschise pentru depozitare. Ca să folosiți spațiul la maximum, evitați să placați pereții cu gips carton, dar în schimb puteți să păstrați structura existentă la vedere, vă asigur că nu veți regreta.

Trucuri pentru amenajarea dressing-ului în mansardă

Mansarda este un spațiu perfect pentru depozitare și mai ales pentru dressinguri. Dacă spațiul este generos, puteți să-l recompartimentați cu ajutorul mobilierului, în așa fel, puteți organiza depozitarea lucrurilor pe categorii.

Amenajarea mansardei locuibile în funcție de dimensiunile sale

Configurația mansardei este unul dintre criteriile după care se amenajează mansardele. Aveți o mansardă mare sau o mansardă mică? Pătrată sau dreptunghiulară? În rândurile următoare voi oferi căteva direcții de amenajare mansardă în funcție de dimensiunile acesteia.

Cum amenajezi o mansardă mică

În cazul proiectelor de mansarde mici, există o serie de opțiuni de amenajare recomandate în general de designerii de interior. Și aici mă refer la stilul de amenajare, la culori, designul mobilierului și soluțiile de depozitare. Un prim sfat constă în alegerea unor culori deschise și mult alb, mai ales la finisaje. Apelați la trucuri decorative pentru a obține un efect de mărire vizuală a spațiului. Dacă sunteți în etapa de montare a tâmplăriei, alegeți ferestre mari, deoarece lumina naturală joacă un rol important în spațiile mici. Stilul de amenajare este un alt aspect important în etapa de amenajare: orientați-vă către un stil de amenajare modern, cum ar fi stilul minimalist sau stilul nordic pentru a obține un aspect aerisit, chiar dacă vă plac stilurile clasice și obiectele voluminoase. Mobilierul cu design minimalist și rafturi închise reprezintă una dintre cele mai bune opțiuni de utilare atunci când vine vorba de o mandardă mică. Nu în ultimul rând, rezumați-vă la elementele de decor necesare, nu supraîncărcați spațiul inutil și exploatați așa-zisele spații „moarte” (colțurile camerelor, spațiul de deasupra ușii etc.) pentru depozitare.

Amenajarea unei mansarde mari

Un spațiu amplu oferă mult mai multe soluții de amenajare, însă și o mansardă mare trebuie tratată serios, deoarece pot să vă scape aspecte importante. În primul rând, asigurați-vă că sistemul de încălzire face față unui spațiu mare și căldura nu se pierde pe timpul iernii din cauza unor zone incomplet sau deloc izolate. Un alt aspect constă în montarea corectă a surselor de iluminat pentru a nu remarca mai târziu că aveți prea multe zone slab iluminate.

Trucuri pentru amenajarea unei mansarde înguste

Ca și în cazul mansardelor atipice, recomand optarea pentru mobilier la comandă pentru a valorifica complet spațiul disponibil. Fiind vorba despre o mansardă îngustă, alegeți mobilier cu linii drepte și finisaj lucios, deoarece reflectă lumina și creaază un efect vizual de amplificare a spațiului.

Sfaturi pentru amenajarea unei mansarde compartimentate

În cazul unei mansarde compartimentate este esențial să gândiți un plan de amenajare coerent, astfel încât amenajarea finală să fie una armonioasă. Nu este greșit să alegeți stiluri de amenajare diferite pentru fiecare funcțiune, dar asigurați-vă că creați acele elemente de legătură între un spațiu și celălalt.

Amenajarea mansardei în funcție de tipul imobilului

Realizarea mansardelor se face diferit nu doar în funcție de dimensiuni, ci și în funcție de tipul construcției: mansardă de bloc sau mansardă de casă. Așa cum probabil intuiți, cele mai complexe proiecte de amenajare mansarde sunt acelea care necesită modificări structurale, care implică evaluări complete și obținerea de autorizații. Transformarea podurilor în mansarde locuibile sunt totodată adevărate provocări. Este minunat să vezi cum un spațiu prinde viață și personalitate.

Amenajarea unei mansarde de bloc

O categorie aparte sunt mansardele de bloc, la care prima acțiune ar trebui să fie verificarea acoperișului și, dacă este necesar, izolarea sa. În rest, principiile de amenajare sunt aceleași. Configurația spațiului, iluminatul și necesitățile utilizatorilor vor dicta în mare parte modalitatea de amenajare a acestui spațiu.

Amenajarea mansardei la casă

O categorie aparte sunt mansardele de bloc, la care prima acțiune ar trebui să fie verificarea acoperișului și, dacă este necesar, izolarea sa. În rest, principiile de amenajare sunt aceleași. Configurația spațiului, iluminatul și necesitățile utilizatorilor vor dicta în mare parte modalitatea de amenajare a acestui spațiu.

Cum amenajezi o mansardă locuibilă într-un pod existent. Beneficii

Printre beneficiile unei mansarde la casă se numără și posibilitatea de a muta unele funcțiuni de la nivelele inferioare la mansardă. Dacă locuința respectivă nu dispune de suficiente camere pentru copii, dormitoarele juniorilor pot fi amenajate la mansardă. Totul pornește de la nevoile familiei și ce își dorește aceasta. Un spațiu de relaxare în plus? Un birou? O cameră de hobby? Cu eforturi susținute, aproape orice funcțiune poate fi amenajată la mansardă. Un avantaj pe care îl oferă podurile caselor sunt grinzile și alte elemente structurale pe care nu le găsim în general la alte tipuri de spații și care permit abordarea unor stiluri mai puțin utilizate în prezent, cum ar fi stilul rustic sau tradițional.

Stiluri de amenajare a mansardei

Cu excepția mansardelor mici, unde spațiul limitează opțiunile de amenajare, alegerea stilului de amenajare a mansardei ține de gusturile și dorințele fiecăruia. Totuși, unele stiluri se pretează mai bine unor spații care au anumite caracteristici.

Amenajarea mansardei în stil modern

În mansardele de bloc și în cele ale caselor noi, stilul modern reprezintă una dintre cele mai potrivite opțiuni. Este un stil de amenajare perfect pentru persoanele tinere sau pentru adolescenți. În plus, stilul modern este funcțional, simplu și practic.

Cum amenajezi mansarda în stil minimalist

Recomandat pentru mansardele mici, stilul minimalist oferă avantajul unui design curat, aerisit, cu elemente decorative strict esențiale. Alegeți finisaje monocrome, mobilier cu design epurat, linii clare și simple. Stilul minimalist preferă “zgârcenia” în ceea ce privește numărul elementelor de decor, așadar regula nr. 1 este “less is more”.

Amenajarea mansardei în stil High-tech

Pentru iubitorii inovațiilor și minimalismului în detalii. Sunt folosite materiale cu finiaj lucios (multă sticlă și metal) dar și forme drepte, minimale.

Amenajarea mansardei în stil clasic

Stilul clasic este elegant și prețios, iar mansardele spațioase sunt cadrul perfect pentru stilul clasic. Optați pentru finisaje trainice de tipul parchet stratificat, mobilier de calitate, cum ar fi mobilier din lemn sau cu furnir de lemn, covoare naturale și candelabre. Accentul principal al interiorului ar trebui să fie șemineul.

Ce presupune amenajarea unei mansarde retro

Pentru a contura un design retro într-o mansardă, trebuie se preluați câteva caracteristici specifice acestui stil și să le redați în decor. De exemplu, optați pentru pardoseală din gresie model zigzag, folosiți piese de mobilier cu design retro, introduceți decorațiuni emblematice și reprezentative pentru anii ’60. În locul șemineului, puteți construi o sobă din fontă sau ceva care să o imite.

Amenajarea mansardei în stil Provence

Este o tendință populară datorită sofisticării și romantismului său, prin finisaje și mobilier antichizat și culori calde.

Stilul vintage pentru amenajarea mansardei. Idei

O abordare simplă a acestui stil constă în alegerea unui mobilier cu aspect antichizat care se găsește în comerț și completarea decorului cu textile vaporoase în culori pastelate, dulci. Vizitați anticariatele deoarece puteți găsi multe obiecte decorative care poartă patima timpului și care s-ar putea integra în decor, cum ar fi rame foto, tablouri, ceasuri etc.

Amenajarea mansardei în stil eclectic

O abordare simplă a acestui stil constă în alegerea unui mobilier cu aspect antichizat care se găsește în comerț și completarea decorului cu textile vaporoase în culori pastelate, dulci. Vizitați anticariatele deoarece puteți găsi multe obiecte decorative care poartă patima timpului și care s-ar putea integra în decor, cum ar fi rame foto, tablouri, ceasuri etc.

Alte idei și sfaturi de amenajare și decorare a mansardei

Regula de aur în amenajarea unei mansarde, mai ales dacă e vorba de o construcție veche, constă în evaluarea atentă și corectă a componentelor structurale. Dacă ignorați această acțiune, veți pierde multe resurse de bani și timp pentru a interveni ulterior la nivelul izolațiilor, finisajelor, instalațiilor etc. Iar cel mai prețios sfat pe care îl pot da este să vă gândiți din timp ce rol veți acorda mansardei, deoarece de acest lucru va depinde multe acțiuni ulterioare (instalații de încălzire, țevi, cabluri etc.).

Sfaturi pentru alegerea mobilierului la mansardă

Mansardele sunt spații atipice, prin urmare este puțin probabil să găsiți în magazinele de profil un model de mobilier care să se integreze perfect în spațiul disponibil. De aceea, cu excepția unor corpuri de mobilier suplimentare, sugerez să vă gândiți la soluția mobilierului pe comandă, deoarece vă ajută să exploatați spațiul la maximum, ținând cont totodată de particularitățile spațiului (tavan înclinat, pereți inegali, grinzi etc.).

Idei pentru delimitarea spațiului la mansardă

În cazul în care mansarda este spațioasă, dar fară delimitări fizice, puteți separa diversele zone (living de dining, living de bucatarie, living de dormitor etc.) cu ajutorul unor pereți din gips-carton. Desigur, vă puteți orienta și către soluții care implică mai puțin șantier, cum ar fi instalarea unor panouri din lemn pentru a separa anumite arii ale zonei de zi (living de bucătărie) sau a unor pereți din sticlă. O altă soluție de a delimita livingul de bucătărie constă în montarea unei insule sau a unei mese tip bar între cele două funcțiuni. În cazul mansardelor mai mici, de tip open-space, sugerez mai degrabă o delimitare vizuală a ariei de zi. Folosiți finisaje și culori diferite pentru living, dining și bucătărie, dar în același stil. Dacă suprafața mică a mansardei nu permite alocarea unei camere pentru amenajarea dormitorului, creați o mică zonă de noapte în aria livingului pe care să o delimitați de restul spațiului cu ajutorul unor perdele pentru mai multă intimitate.

Sunt sigură că după parcurgerea acestui articol, o să decideți cum să transformați zona mansardei într-un spațiu util, reflectând nevoile dvs. Spor la schimbări.

Sursă poze: Pinterest

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *