GHID complet pentru amenajarea holului: peste 94 imagini, idei si sfaturi practice

Holul, deși este zona subestimată din casa ta, reprezintă prima cameră pe care o văd musafirii. De cele mai multe ori, oamenii își fac o primă părere de când pășesc în hol și de aceea el merită un efort de amenajare. Indiferent de dimensiunile holului, alegând mobilierul și culorile potrivite, poți face din el, un loc de poveste care să atragă privirile oricărui musafir. Iată mai jos câteva informații utile urmate de idei amenajare hol.


Amenajarea holului în funcție de dimensiuni

Holurile, de cele mai multe ori au forme și dimensiuni diferite și necesită idei de amenajare hol pentru inspirație. Mărimea locuinței și tipul compartimentării sunt doar câteva criterii de care trebuie să ții cont când vrei să îți amenajezi holul. Mai jos, vei găsi o clasificare a tipurilor de holuri pentru a descoperi care este cel de care ai nevoie. 


Amenajarea unui hol mic

În caz de amenajare hol mic interior, el ar trebui să conțină doar elemente esențiale care să nu aglomereze spațiul. Un cuier pentru haine și un suport pentru încălțăminte sunt doar două dintre accesoriile utile și de real folos din locuința ta.

Când dorești să faci o amenajare hol apartament bloc, el ar trebui să aibă un aspect plăcut și armonios pentru că, este prima zonă cu care iau contact musafirii tăi. 


Cum amenajezi un hol mare

Pentru a te bucura de un decor excelent, chiar dacă spațiul din hol este mare, trebuie să existe un echilibru.

Nu exagera cu obiectele pe care le amplasezi și încearcă să creezi mereu un echilibru între partea funcțională și cea estetică. 

Un hol mare îți oferă mai multă libertate pentru amenajare. Poți apela la un dressing mai mare, la o banchetă, la un fotoliu sau chiar la niște ghivece care să ofere holului un design de eleganță.


Amenajarea holului în funcție de tipul locuinței 

Modul în care dorești să îți amenajezi holul este influențat de tipul locuinței pe care îl ai, iar în funcție de spațiul pe care îl ai la dispoziție și oportunitățile de amenajare devin mai mari. 

Indiferent de cât de mare e spațiul pe care îl ai la dispoziție, nu trebuie să exagerezi cu piesele de mobilier, iar totul trebuie să fie atât estetic, cât și funcțional.


Amenajarea unui hol de apartament la bloc

Holurile apartamentelor de cele mai multe ori au o dimensiune destul de mică. Este important ca, piesele de mobilier să fie alese cu grijă, astfel încât, spațiul să nu devină foarte încărcat.

Optează pentru un mobilier minimalist, simplu, care să îți ofere posibilitatea de depozitare a obiectelor indispensabile și să nu uiți că, textura și culoarea materialelor trebuie alese cu grijă. Poți alege cu ușurință piese de mobilier suspendate, precum un pantofar sau un cuier pentru haine care nu ocupă mult loc și îți oferă și confort.


Cum amenajezi un hol la casa

O amenajare hol casa nu este atât de facilă pe cât ai crede. Casele sunt prevăzute cu holuri de dimensiuni mari permițând cu ușurință amenajarea după bunul plac. Nu este nevoie să sacrifici anumite piese de mobilier și poți cu ușurință să îl amenajezi după bunul tău plac.

Un hol mare îți poate oferi confortul de care ai nevoie și în acest proces, piesele de mobilier pe care le poți folosi sunt mult mai variate.

Corpurile de mobilier pot fi mai mari, oferindu-ți un avantaj în ceea ce privește depozitarea lucrurilor personale și în același timp, poți adăuga un fotoliu sau să folosești finisaje mai îndrăznețe.


Cum amenajezi un hol mic de garsonieră

Când amenajezi un hol într-o garsonieră, chiar dacă acesta este de mici dimensiuni, el poate deveni o prelungire a camerei în care locuiești. Gândește-te când începi amenajarea lui la piesele de mobilier pe care dorești să le ai în garsoniera ta sau la ce ai putea face. Alege cu grijă dacă dorești ca holul să fie un loc mic de depozitare sau dacă dorești să facă parte din camera principală.


Amenajarea holului la etaj sau în mansardă

Fie că vei alege o amenajare hol etaj sau în mansardă, imaginația nu trebuie să lipsească pentru a ști cum să aranjezi fiecare piesă, astfel încât totul să fie pe placul tău.

Poți integra cu ușurință holul în funcție de designul pe care dorești să îl alegi mansardei. Fii atent la amplasarea mobilierului și trebuie să ai în vedere și lumina. De obicei, mansardele sau holurile făcute la etaj sunt întunecoase, însă, niște geamuri laterale, montate pe plafon sau niște spoturi vor rezolva această problemă.


Amenajarea holului într-un apartament open space

De cele mai multe ori, holurile open space fac livingul să pară mai mare și mult mai funcțional. Ele fac o trecere dintre spațiul propriu-zis și camera de zi. În amenajarea unui astfel de hol, respectă tematica aleasă pentru living. De la paleta de culori, până la elementele de finisaj.

Un hol open space nu este considerat o componentă de sine stătătoare și de aceea nu necesită o amenajare completă sau complexă.


Amenajarea holului în funcție de poziționare

Holul de la intrare, holul dintre camere, holul cu bucătărie, holul cu baie și cel cu scări – sunt doar câteva tipuri. Vei găsi mai jos caracteristicile fiecărei idei de amenajare hol intrare.


Amenajarea holului de la intrare

Holul de la intrare reprezintă primul contact pe care îl au persoanele cu locuința ta. El trebuie să fie primitor și plăcut, astfel încât persoanele să își facă o primă impresie bună și să aibă sentimentul de comoditate atunci când vor intra.

Ca și piese de mobilier, se recomandă folosirea pieselor practice. Cele care servesc pentru depozitarea încălțămintei, îmbrăcăminții sau a altor accesorii.

Păstrează holul ordonat și încearcă să îl amenajezi urmând aceeași temă cu cea a casei.


Amenajarea holului dintre camere

La amenajarea holului dintre camere, poți alege piese de mobilier înguste.

Poți amplasa o măsuță de cafea pe care să pui o vază ornamentală cu flori și pe pereți să pui lustre sau tablouri care să se asorteze cu nuanțele și cu mobilierul ales.


Amenajarea holului cu bucatarie

Dacă dorești să ai mai mult loc în bucătărie, poți uni holul cu ea și să o faci open-space. Poți alege aceeași pardoseală și dacă îți permite locul, să adaugi un mic bar pe care să îl iluminezi. Poți alege piese de mobilier care să fie în tematică cu bucătăria și dacă apelezi la gresie să adaugi și covorașe mici prin anumite zone.


Amenajarea holului cu baie

În amenajarea unui hol cu baie, puteți adăuga piese de mobilier care să vă ajute în depozitarea lucrurilor.

Adăugați un suport pentru prosoape, un calorifer de tip scară și o oglindă cu spoturi care să vă ofere luminozitatea de care aveți nevoie. 


Amenajarea holului cu  scări

Sub scări, poți așeza cu ușurință un dressing sau o bibliotecă profitând cu ușurință de acel loc.

Holul reprezintă un loc practic și eficient și de aceea fiecare centimetru trebuie utilizat, dar în același timp, să nu fie nici încărcat.


Amenajarea holului în funcție de formă

În orice proiect de design, dimensiunea și forma camerei sunt niște factori esențiali de care trebuie să ții cont. Un hol, deși are aceleași forme specifice (pătrat, lung și îngust, foarte mic, dreptunghiular sau spațios) el trebuie amenajat astfel încât designul lui să fie plăcut și primitor. 

Indiferent de forma pe care o are holul tău, există reguli și trucuri care te vor ajuta să îți creezi designul dorit astfel încât el să fie plăcut și interesant.


Sfaturi pentru amenajarea unui hol pătrat

Un hol pătrat poate avea o mulțime de avantaje în amenajare. O amenajare hol patrat îți oferă posibilitatea folosirii de piese de mobilier care să îți ofere libertate de mișcare și să nu îți ocupe spațiul util. Îl poți amenaja după bunul plac, deoarece un spațiu pătrat îți oferă suficient spațiu pentru fiecare corp de mobilier. 

Amplasează un pantofar cu sertar și o etajeră pe lângă piesele de mobilier și pune-le pe de-o parte și de alta a holului. Lasă un un loc liber în mijlocul holului și între corpuri pentru a avea o accesibilitate mai mare. 

Dacă dimensiunea holului este mică, poți apela la nice oglinzi pe care să le amplasezi pe perete pentru a oferi senzația de un loc mai mare și să îți ofere o continuitate.


Amenajarea unui hol îngust și lung

Holurile înguste și lungi îți oferă puțin spațiu de desfășurare. și de cele mai multe ori, îți poate da bătăi de cap. Totuși, există câteva metode la care poți apela. Poți opta pentru un dressing îngust dacă lățimea holului nu este atât de mare și dacă dorești să renunți la dressing-ul din dormitor. 

O altă idee de amenajare hol ingust ar fi să te limitezi la un cuier vertical sau orizontal și să îl amplasezi lângă ușa de la intrare. Dacă dorești să păstrezi ideea de dressing și dorești să creezi holului o iluzie optică, poți amplasa pe ușile lui oglinzi. 


Sfaturi pentru amenajarea unui hol lung cu geamuri

Pentru amenajare hol lung cu geamuri, se recomandă geamuri lungi, care să ocupe aproape toată lungimea holului și care să îi ofere lumina necesară.

Poți amplasa piese de mobilier simple și mici care să îi ofere un stil clasic și poți alege pentru geamuri perdele până în pământ pentru puțină eleganță.


Amenajarea holului în forma de L 

O amenajare hol in forma de L este dificilă, dar nu imposibilă. Va trebui să decizi ce pui pe latura lungă a literei L și ce pui “după colț”. De exemplu, un pantofar ar fi bine să stea aproape de ușă, dar alte piese de mobilier mai mari pot sta foarte bine după colț. 


Amenajarea unui hol lung și lat

Când spațiul de la intrarea în locuință este mai mare, poți profita la maxim de asta. Poți opta cu ușurință alegând piese de mobilier, ca de exemplu, un dulap dreptunghiular, un cuier orizontal suspendat și eventual, un covor care să fie cât lungimea holului,

Dacă după amplasarea acestor piese de mobilier o să îți mai rămână loc, poți amplasa o băncuță sau un fotoliu care să servească drept loc de așteptare sau de relaxare. Poți amplasa chiar și o măsuță de cafea în funcție de locul disponibil.


Stiluri de amenajare a holului

În amenajarea holului, trebuie să ții cont de amenajarea întregii locuințe pentru a crea un spațiu armonios și primitor atât pentru tine, cât și pentru persoanele care vor păși în casa ta.


Amenajarea holului în stil modern

Alegerea mobilierului și a elementelor de decor sunt foarte importante când dorești ca holul să aibă un stil modern.

Pentru a avea o imagine de ansamblu, gândește-te că, holul trebuie să ofere sentimentul de curat, iar liniile mobilierului trebuie să fie fine. 


Cum amenajezi un hol în stil contemporan

În această amenajare, obiectele inutile nu se regăsesc, de aceea, este recomandat să renunți la ele. Un hol în stil contemporan se bazează pe ordine, claritate, linii drepte și mobilier cu margini bine delimitate și forme geometrice.

Alege o amenajare pragmatică, eficientă și folosește culori neutre sau non culori (nuanțe de gri, bej, maro, negru sau alb). Pentru pardoseală poți apela la plăci de ceramică sau parchet laminat, iar în ceea ce privește lumina, corprile de iluminat, spoturile, aplicele sau lustrele sunt cele mai potrivite și recomandate. 


Stilul minimalist in amenajarea holului

Acest stil de amenajare nu implică o decorare masivă. De obicei, se pune accent pe funcționalitatea acestuia și nu trebuie să fie încărcat cu detalii nesemnificative.

Reguli pentru amenajarea feng shui a holului

Holul este spațiul prin care pătrund energiile în casa ta și de aceea el are un rol important în arta Feng Shui. De sute de ani există aceste principii, iar odată ce vei apela la acest stil, el va aduce un sentiment de prosperitate și înțelegere aducând energie pozitivă.

Încearcă să păstrezi holul curat și ordonat. Nu îl supraîncărca cu obiecte pe care nu le folosești și le ții acolo pentru a folosi holul pe post de loc de depozitare.

Folosește tablouri care să inspire bucurie, iar ca mobilier, caută corpuri care să aibă linii curbe și rotunjite.


Amenajarea vintage a holului

Când intri într-un hol vintage, trebuie să te ducă cu gândul la romantismul și nostalgia din trecut. Pentru a amenaja un hol în stil vintage, poți apela la imprimeuri florale, culori pastelate și la un mobilier cu aspect ușor uzat.

Ca piese decorative, o veioză cu aspect vintage, un sfeșnic sau obiectele din cupru sau bronz pot crea o atmosferă fermecătoare și un sentiment plăcut.


Amenajarea rustica a holului

Mobilierul din lemn și obiectele care au un aspect de neprelucrat sau nefinisat te duc de fiecare dată cu gândul la stilul rustic.

Alege tonuri calde și nuanțe de crem și marouri care să îi ofere holului tău un stil rustic și care să fie pe placul tuturor.


Alte sfaturi utile pentru amenajarea holului

Pentru a amenaja un hol foarte bine, trebuie să ții cont de niște aspecte care îți vor oferi o claritate mult mai mare. Alegeți echilibrat și armonios culorile și elementele ornamentale pe care le veți adăuga pe hol, iar în funcție de stilul pe care îl doriți, alegeți și piesele de mobilier. Țineți minte că, orice stil ați alege în amenajarea holului, acesta nu trebuie să fie foarte încărcat.


Cum organizezi holul – amenajare debara sau dressing in hol

Indiferent că stai la casă sau la bloc, amenajarea unui dressing în hol este o opțiune foarte bună. Dacă spațiul de pe hol nu e utilizat, poate deveni plăcut din punct de vedere estetic.

Dacă ai o scară pe hol și nu știi ce să faci cu locul rămas sub ea, poți pune cu lejeritate încălțămintea sau hainele acolo. Poți desigur să îți amenajezi propriul dressing în debara. În ziua de azi, este o opțiune foarte populară care îți oferă foarte mult spațiu. Creează un design elegant chiar dacă spațiul pe care îl ai acolo nu este îndeajuns pentru tine. 

Adaugă un dulap înalt cu mai multe spații de depozitare, un pantofar și vei vedea că, debaraua poate deveni cu ușurință un loc plăcut în care să îți pui hainele.


Sfaturi pentru iluminarea holului

Dacă holul nu are o fereastră sau dacă este o zonă întunecată, folosirea corpurilor de iluminat și al oglinzilor este salvarea ta. Adaugă mai multe surse de lumină și amplasează oglinda, astfel încât să se reflecte lumina.

Poți amplasa chiar și spoturi în jurul oglinzii pentru a amplifica lumina, iar în ce privește cromatica, folosește nuanțe deschise. Evită cât poți culorile puternice și închise dacă iluminarea holului nu este destul de bună.


Sfaturi pentru alegerea pardoselii in hol

Holul reprezintă zona cea mai circulată din casa ta și de aceea ai nevoie de o pardoseală durabilă, rezistentă și ușor de curățat.

Poți apela la pardoselile din rășini epoxidice, gresie și parchet din lemn dublu stratificat sau triplustratificat.

În cazul în care, dorești ca pardoseala să fie una și aceeași cu cea din camera de lângă, poți folosi același material pe care l-ai folosit acolo.


Cum amenajezi un hol cu gresie

Gresia este una dintre cele mai populare variante. Poți alege dintr-o gamă largă de culori, imprimeuri și mărimi astfel încât să se asorteze cu piesele de mobilier pe care le vei amplasa.

Poți folosi și piatră naturală peste care să dai 1-2 straturi de lac protector, dar costul va fi mai ridicat, iar întreținerea ei va fi mai costisitoare. 


Ce mobilier poti alege pentru hol

Indiferent de dimensiunea holului, pantofarul, cuierul și suportul pentru chei nu trebuie să lipsească.

Poți adăuga o băncuță, tabureți, scaune sau și o măsuță pentru cafea care să aibă sertare pentru a depozita scrisori sau alte lucruri utile.

În funcție de spațiul pe care îl ai, poți adăuga și un dressing pentru haine, dar în același timp, se recomandă ca holul să nu fie nici prea încărcat.

Publicat în BLOG

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *