Fitodesignul în restaurante și cafenele

Crearea spațiilor verzi în restaurante și cafenele reprezintă un detaliu important atunci când este conceput designul interior. Clienții vin la restaurant nu doar pentru o masă copioasă, ci și pentru a se relaxa și a petrece timp într-o atmosferă confortabilă. Decorarea interiorului cu plante (sau fitodesign) în aceste localuri ajută vizitatorii să se relaxeze și să se simtă în mijlocul naturii, indiferent de sezon și de vremea de afară. În plus, plantele purifică aerul, absorb mirosurile de mâncare din bucătărie și ajută la compartimentări interioare pentru o mai multă intimitate.

Ce plante sunt potrivite pentru amenajarea restaurantelor?

Când alegeți plantele pentru amenajarea locațiilor de Food Service, trebuie să țineți cont de specificul localului. Fitodesignul trebuie să respecte conceptul amenajării și să adauge un plus valoare spațiului. Iată câteva sfaturi pentru alegerea corectă a plantelor:

  • Pentru amenajarea unui restaurant a la carte (cu bucătărie internațională, fusion sau fine dining) sunt potrivite plantele elegante, de exemplu ficusuri, bananieri sau grădini verticale din diverse plante curgătoare;
  • Atmosfera adevăratei Japonii într-un sushi bar va crea un bonsai sau o grădină japoneză în miniatură;
  • Interiorul unei pizzerii italiene este completat de citrice, plante cățărătoare sau măslini;
  • Pentru restaurante cu bucătărie mexicană puteți alege cactuși și alte plante suculente;
  • Iar restaurante în stilul Provence, rustic sau chiar tradițional necesită aranjamente florale în ghivece. Pe care le puteți agăța de perete, pune câte un ghiveci mic pe mese etc.

Cum alegem plantele în funcție de zonă?

Conceptul și stilul amenajării nu sunt singurele lucruri care influențează alegerea plantelor. Când se realizează un proiect de fitodesign, trebuie de luat în calcul și fiecare zonă în parte a locației respective.  De exemplu, plantele de dimensiuni mari (ficușii sau palmierii) se vor integra bine în spații mai generoase, de exemplu la intrare sau colțuri din încăpere care trebuie completate cu decor.

În sala de mese puteți opta pentru mai multe variante de plante: de la plante în ghivece care ajută la compartimentare (puteți crea ”garduri” imaginare cu ajutorul plantelor care crează culoare de trecere sau separeuri dintre mese) până la grădini verticale din plante naturale sau conservate, dar și mici compoziții pe mese sau bar.

Iar pentru locațiile cu terase (acoperite și deschise) este obligatoriu să ”înverziți” spațiul cu cât mai multe plante, de preferat naturale. Știm cu toții (din propria experineță) că decorul cel mai important pentru terase îl reprezintă plantele.

Tehnologia pentru crearea unui fitodesign de succes

Chiar dacă la prima vedere pare destul de ușor să aduci plante într-o locație, în realitate trebuie să faceți o diferență între a decora spațiul cu câteva ghivece sau a crea un design personalizat care se va integra cu stilul amenajării. De aceea, ca designer, recomand colaborarea cu o firmă specializată în fitodesign, deoarece aceasta vă oferă atât soluții estetice, tehince și nu în ultimul rând, mentenanța, mai ales ăn cazul plantelor naturale.

Înainte de a începe implementarea, trebuie dezvoltat proiectul, care constă în mai multe etape:

  • determinarea conceptului care va fi integrat cu designul spațiului;
  • selectarea plantelor care vor fi utilizate pentru decorare, precum și tipul și costul accesoriilor suplimentare. Plantele se propun în funcție de condițiile spațiului – lumina, temperatura, umiditatea etc;
  • pregătirea unui plan pentru plantare și îngrijirea ulterioară.

Cum îngrijim spațiile verzi?

Atunci când specialiștii fac propunerea proiectului de fitodesign, aceștea selectează cu atenție plantele. De obicei în spațiile HoReCa, mai ales de Food Service se aleg plante ce necesită o întreținere minimă și nu își pierd aspectul atrăgător în spațiile cu lumină naturală insuficientă sau diferențe mari de umiditate și temperatură. Și în acest caz, echipa specializată va oferi mentenanța corespunzătoare, idiferent de perioada anului sau va transmite beneficiarului instrucțiunile de întreținere. Important este să fie respectate.

Iar dacă plantele naturale reprezintă încă o responsabilitate, puteți opta pentru plante conservate sau artificiale. Astăzi, plantele artificiale au ajuns să fie reproduse foarte realist, de aceea au ajuns să fie atât de des utilizate în decorarea restaurantelor sau a cafenelelor.

Fitodesignul restaurantelor este un proces complex care necesită o abordare specială, abilități și experiență de muncă. Dar rezultatul final merită acest efort, iar clienții cu siguranță vor aprecia acest lucru.

Articol scris pentru revista Horeca România.

Sursă poze: Pinterest

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *