DESIGNER si care este costul meseriei

Ce inseamna DESIGNER si care este costul meseriei lui?

Multi oameni, care nu cunosc ce inseamna activitatea unui designer sunt deseori uimiti de costul unui proiect de amenajare. Mi-am propus sa clarific aceasta intrebare.

In primul rand, designer – este o profesie, la fel ca si celelalte (cum ar fi: medic, profesor sau avocat), care necesita timp, efort si cheltuieli financiare in scopul dezvoltarii profesionale. Aceasta meserie nu se rezuma doar la gust estetic si talent, insa cuprinde mult mai multe cunostinte in domeniul ergonomiei, folosirea culorilor, abilitatea de a face o compozitie, partea de grafica, proiectare, detalii tehnice si materiale.

Un aspect important, pe care clientul de obicei nu-l observa sau nu-i atrage atentia – este conceptul. Adica, ideea nascuta in mintea autorului, care poate fi de la inceput naiva sau nerealista, dar la un moment dat va pune baza proiectului de design. Designerul este asemeni unui scriitor sau muzicial – trebuie sa creeze ceva unic si original de care sa se bucure ceilalti. Pentru a crea acel unic design este nevoie de un bagaj mare de cunostinte, de talent si chiar de tensiune psihologica pe tot procesul proiectului. Anume aceasta etapa a muncii este subestimata si chiar neinteleasa de client. Daca fiecare persoana ar avea capacitatea de creator, atunci necesitatea acestei meserii ar disparea; insa, toti suntem diferiti si fiecare este bun pe ceva. Asa cum un medic trebuie sa trateze pacientii, iar profesorul sa predea, asa si designerul trebuie sa lucreze cu spatiul.

In al doilea rand, daca lasam la o parte procesul de inspiratie, munca care duce la materializarea conceptului este o munca de rutina, care trebuie efectuata in mod corect, atent si la detaliu, cum ar fi releveul, schitele sau alegerea materialelor si finisajelor de la zeci de producatori si furnizori. Acesta este motivul de uimire pentru un client grabit, care crede ca un proiect se realizeaza in cateva zile.

In al treilea rand, vizualizarea! Ca sa obtii simulari 3D cat mai realiste, este nevoie de cunoasterea anumitor programe de specialitate, dar si cunoasterea mai multor procese si tehnici, in ceea ce priveste setarea luminilor sau a reflexiilor, texturi sau materiale. Cu cat proiectul este mai realist, cu atat si pretul pe partea de proiectare creste.

Un alt aspect important este capacitatea designerului de a combina “placutul cu utilul”, adica partea estetica cu functionalitatea. Designerul, nu alege doar culorile si finisajele, in schimb  face mult mai multe lucruri, precum: ia in consideratie toate elementele ale constructiei care vor fi modificate, face traseul pentru racordurile de apa sau canalizare, decide pozitia corpurilor de iluminat sau al prizelor etc. In concluzie, designerul nu este doar o persoana creativa –  sa nu uitam de partea tehnica care il caracterizeaza.

Pentru un designer, timpul nu sta locului! Tendintele sunt intr-o continua schimbare, iar pentru a tine pasul cu ele, este nevoie de a avea abilitate de asimilare. Designerul invata mereu, se documenteaza si gaseste solutii cele mai potrivite fiecarui proiect in parte. Chiar daca la prima vedere pare o meserie frumoasa, timpul pe care il petrece un designer studiind din carti, reviste sau online, mergand la seminarii sau expozitii, este timpul care alimenteaza atat creatia, dar si partea tehnica, care face lucrurile sa prinda forma. Atunci intrebarea este: cum iti castigi existent daca efortul depus nu este inteles si apreciat de clienti?

Ca incheiere: Acum avem si explicatia de ce un proiect de design interior are un pret, si nu neaparat ieftin. Iar daca dorinta dvs este sa stati intr-un spatiu confortabil, estetic si calitativ, atunci si investitia in amenajare trebuie sa fie adecvata.

2 thoughts on “Ce inseamna DESIGNER si care este costul meseriei lui?

  1. Teoretic ai dreptate, practica insa ne omoara. Din pacate prea multi cred ca sunt si prea putini sunt de fapt. Cred ca ai dreptate intr-o oarecare masura, ca piata inca nu e suficient educata, dar nu putem sa omitem faptul ca reticenta remunerarii acestor servicii vine si din nenumaratele insuccese ale designer-ilor. Exista o vorba care spune ceva de genul ” Un client multumit, poate te va recomanda vreodata, insa unul nemultumit, sigur te va spune la toti cunoscutii.” In acest moment exista un mare gol intre realitate si teoria frumos expusa de tine. Marea majoritate a celor care ofera servicii de design, nu au habar de functional, ergonomie, materiale si detalii tehnice. Iar termenul „buget” le este complet strain. Au solide cunostinte de utilizare soft-uri 3d, dar atat. Si o impresie mult prea buna despre ei. Din acest motiv le este foarte greu sa-si imbunatateasca rezultatele si nu invata nimic din greseli. Rezultatul este adeseori nesatisfacator pentru clienti si de aici si reticenta acestora fata de aceasta meserie. Cred cu tarie ca avem nevoie de design-eri, dar de unii mult mai bine pregatiti.

    1. Buna Mihai, comentariul tau reflecta, din pacate, realitatea din Romania. Insa lucrurile de acum cativa ani si pana in prezent evolueaza, drept dovada sunt proiectele realizate pe HORECA , care sunt deschise publicului larg. Nu exclud si proiectele pe rezidential, unde oamenii incep sa fie deschisi la „experimente”.
      Cand am specificat rolul designerului, am avut in vedere chiar omul specializat (nu doar un simplu proiectant, ci o persoana care pune si sufletul intr-un proiect), mult conteaza la cine apelam, intr-adevar daca esti un designer bun, clientii te vor recomanda si te vor recompensa. Exceptie fac cei care se considera designeri si habar nu stiu ce inseamna meseria asta. Parerea mea e sa-si schimbe meseria sau chiar daca vor sa faca asta, sfatul este sa stea pe langa un om de specialitate, sa invete si doar cand se simte pregatit sa faca primul pas ca un profesionist!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *