organic design

Design Organic

Designul organic este o filozofie de design pentru cladiri si locuri care sunt construite dupa cateva principii:

–       Nevoia de un design de calitate: design care respecta utilizatorii sai. Este conceptul de baza al ideii ,,Forma este urmata de functiune”, dar cu cateva artificii adaugate

–       Influenta naturii. Natura este guvernata de interactiunea fortelor, iar designul organic recunoaste fortele ce izvorasc din nevoile utilizatorilor si in schimb sculpteaza designul

–       Procesul evolutiei. Nu este nevoie ca fiecare design sa fie ceva complet nou. Designul se imbunatateste pe tiparul folosit inainte, pana cand este rafinat la un punct unde devine infinit

Termenul de organic a fost lansat de marele arhitect Frank Lloyd Wright, ce argumenta ca forma si functiunea creaza un intreg. El nu crea un design in functie de stil, crea in functie de functiune si lasa stilul sa iasa la suprafata.

Nu a fost niciodata sclavul traditiei, nu facea ceva simplu doar pentru ca asa trebuie.

Designul organic a fost întotdeauna despre senzitivitate. Ulterior lui Wright, miscarea de design ecologic a devenit sensibil la problemele ecologice. Designul modern ia in considerare conservarea energiei, utilizeaza materialelor naturale, pune accentul pe resurse regenerabile si reciclare, sustine economiile locale si rezultata in cladiri ,,sanatoase”.

Design Organic

Designul organic nu este o miscare monolitica; este diversificata si uneori alunecoasa. Este controversata de cele mai multe ori si, cu siguranta, neobisnuita. Este antiteza stilului de design cu unghiuri drepte ce domina constructiile moderne.

Un exponent al designului organic a fost filozoful german Rudolf Steiner (avea specializare si in arhitectura). Cladirile sale tindeau sa fie lipsite de elemente cu unghiuri ascutite si aveau finisaje naturale ce compuneau un stil armonios.

Steiner a fost un scriitor prolific, iar printre cartile sale se numara ,,Arhitectura ca o sinteza a Artelor”. De un interes contemporan major ar fi ,,Arhitectura vie (Ideile lui Rudolf Steiner puse in practica) de Kenneth Bayes.

Un scriitor mai recent este Christopher Alexander, a carui arhitectura concentrata in jurul proportiei umane este apropiata de designul organic. Lucrarea sa clasica ,,Un model de limbaj: orase, cladiri, constructii” este probabil o lucrare nu foarte usoara pentru cititor, dar este plina de substanta si marita sa fie citita.

Lucrarea descopera limbajele din spatele designului, nu doar a cladirilor, ci si a intregilor comunitati.

Termenul de design organic este cel mai raspandit cand facem referire la domeniul arhitecturii, dar mai este intalnit si in alte domenii de design: arta, mobilier sau industrie.

In a doua jumatate a secolului XX, arhitectii modernisti au dus conceptul de arhitectura organica pe noi culmi. Prin folosirea unor noi forme de beton si forme in consola, arhitectii ar putea crea arcade ce par sa leviteze, fara grinzi vizibile sau piloni.

Cladirile moderne organice nu sunt liniare sau rigid geometrice. In schimb, liniile ondulate si formele curbate sugereaza forme naturale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *