Design interior pentru hotel

Design interior pentru hotel: Cum amenajam un hotel?

Astazi, cand totul este dictat de moda si stil, un rol deosesbit in cearea imaginii personalizate pentru  un hotelul este datorata conceptului de interior bine gandit.

In plus, factorul cheie pentru a alege un anumit hotel il reprezinta, pe langa servicii de calitate, si confortul vostru pe tot parcursul sederii. De aceea un design de interior corect trebuie adaptat in functie de tipul unitatii de cazare, numarul de stele pe care il va avea, dar si de functionalitatea acestuia. Nu putem neglija si imaginea generala (componentele estetice si etice), care sunt realizate (de obicei) cu ajutorul arhitectilor si al designerilor.

Ce inseamna sa amenajezi un hotel?

Spatiul interior al unui hotel trebuie gandit ca un tot unitar – de la concept pana la alegerea accesoriilor, dar in acelasi timp difera foarte mult de nevoile unui spatiu rezidential sau de birou. Succesul il reprezinta: pe de o parte elemente interioare alese cu mare grija (luand in calcul traficul mai intens), dar si atmosfera generala, care trebuie sa fie una confortabila, in asa fel ca sa-i faca pe clienti sa se reintoarca aici.

In plus, designul trebuie sa fie unul memorabil, care sa-l diferentieze de celelalte unitati de cazare. Asta a dus la crearea conceptului de „Hotel-Design” (in Europa deja exista hoteluri de acest tip) ce se bazeaza pe un interior original si personalizat. Hotel-Design poate avea un singur concept si amenajat intr-un anumit stil (poate fi high-tech, clasic sau provence), dar exista si varianta de locatie in care fiecare camera este amenajata in diferite moduri, in idea de a satisface mai multe cerinte si de a crea diversitate (in cazul clientilor care revin mereu la acelasi hotel, dar ar vrea sa incerce si ceva nou).

Chiar daca astazi exista atat de multe optiuni pentru a crea un design unic, totusi exista cateva reguli de baza care trebuie respectate: ambianta hotelului trebie sa fie in primul rand, una confortabila si sigura pentru clienti. Acest lucru trebuie sa se regaseasca atat in tratarea pardoselei (marmura polisata este un material foarte elegant, insa daca placati scarile cu aceasta, in urma unei curatati umede poate deveni periculoasa), dar si la propunerea dispozitivilor de iluminat, care trebuie sa aiba o constructie bine gandita, in asa fel ca sa evitati orice tip de accident. Usile de sticla (un element comun in interioarele de hotel) trebuie sa fie securizate; lavabila sau vopseaua decorativa – fara substante toxice. Mobila este aleasa sa fie cat mai confortabila, dar si foarte durabila (rexistenta la uzura).

Cum alegem stilul de amenajare?

Stilul interiorului, desigur, depinde de locatia sa, de numarul de camere, de istoria si de publicul tinta al hotelului – toti acesti factori care formeaza conceptul general al hotelului.  Cunoastem cu totii ca exista foarte multe stiluri de amenajare, insa potrivit ultimelor trenduri, tot mai des intalnim hoteluri cu un design in stil minimalist, loft, stiluri clasice (de la stilul Renascentist, pana la ceva mai recent: stilul retro al anilor `60), dar si Provence. Iar eclecticul este solutia castigatoare in cele mai multe amenajari din ultimii ani.

Astazi n-o sa abordez descrierea fiecarui stil in parte, asa cum am tot discutat in articulele precedente. Ceea ce trebuie sa cunoasteti este – diferite stiluri reprezinta si costuri diferite. Cand creati un design de hotel, acesta se raporteaza nu doar la timpul si volumul proiectului, dar si la stilul ales. Deoarece, daca amenajarea va fi una clasica, abundenta detaliilor se reflecta in termenul de creatie si executie, dar si in cost. Dar si un stil mai „simplu” necesita idei si creativitate, in asa fel ca sa trezeasca interesul clientilor, care intotdeauna vor fi atrasi de calitate, functionalitate si decor estetic bine gandit.

Si foarte important: ca sa reflecte calitate, beneficiarul hotelului va trebui sa gandeasca inca de la inceput bugetul total pentru intregul proiect de design, in asa fel ca un hotel clasic sa nu sa se transforme in unul minimalist cu cateva coloane din loc in loc.

Design interior pentru hotel

Cum alegem mobilierul corect?

Un element cheie al interiorului de succes il reprezinta mobilierul ales corect. Care este scopul unui tablou original (pictat de un artist renumit) deasupra patului, daca patul in sine este foarte incomod? Mobilierul are atat capacitatea de a completa un interior (estetic si functional), dar si de a crea un efect respingator.

Atunci cand alegeti mobilier pentru hotel, specialistii recomanda sa acordati atentie ;a urmatoarele aspecte:

  • Desigur, hotelurile premium isi pot permite un mobilier din lemn masiv cumparat de la branduri foarte mari, dar liderul pe piata este mobilierul realizat din PAL sau MDF (pentru cost, dar si durabilitate, asa cum astazi aceste materiale sunt mult mai calitative decat acum cativa ani). Varianta premium o reprezinta MDF cu furnir de lemn natur, care imita foarte bine mobila din lemn masiv;
  • Mobilier modular. Este solutia ideala pentru hoteluri pentru ca poate fi usor de mutat, inlocuit, schimbat etc.
  • Accesoriile pentru mobilier. O mare atentie trebuie acordata feroneriei, si anume: balamalelor, glisierilor. Pe langa, ca acestea trebuie sa fie de calitate, indicat sa fie si silentioase;
  • Textilele si tapiteriile. Indicat sa fie rezistente la uzura si ignifuge (dupa normele in vigoare) destinate curatirii chimice. Tipul textilului se va alege in functie de conceptul general de design. In camerele de hotel eu recomand paturi tapitate (pentru confort si siguranta clientilor), dar si draperii opace pentru a putea pastra intimitatea.

 

Deci astazi, v-am facut o introducere in ceea ce inseamna un design de calitate pentru un hotel. Cu siguranta o sa mai dezvolt acest subiect. Concluzia este: doar un interior gandit pana la cele mai mici detalii poate deveni o adevarata „carte de vizita” a hotelului si cu aceasta va atrage clienti noi, dar si pe cei fideli.

Iar daca doriti sa incepeti un proiect de design pentru un nou hotel sau sa-l redecorati si aveti nevoie de un sfat sau o parere, ma puteti contacta pentru a stabili o evaluare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *