Cum folosim culorile neutre si accentele de culoare in amenajarile interioare

Cum folosim culorile neutre si accentele de culoare in amenajarile interioare

Culorile neutre reprezinta gama cromatica cea mai castigatoare atunci cand amenajam locuinta, pentru ca sunt usor de combinat intre ele. Cand ne putem intrebarea: ce culori neutre sa alegem? Trebuie sa tinem cont de urmatorul aspect – gama cromatica de griuri alcatuiesc culorile reci, iar de marouri – culori calde. Culoarea neagra se refera la gama de griuri, de aceea si aceasta culoare este considerata rece.

Psihologia culorilor spune ca cei care aleg culorile neutre sunt persoane ce iubesc natura, linistea, confortul si stabilitatea. Daca viata dvs este exact asa, nu este nimic ciudat in faptul ca interiorul dvs preferat se rezuma la gama neutra de culoare. Culorile neutre nu sunt plictisitoare daca sunt alese cu gust!

Cum sa combinam culorile neutre? Intr-un interior este dificil sa schimbati paleta de baza. De aceea daca fundalul incaperii este unul netru, atunci aveti libertatea totala pentru a schimba atmosfera prin  introducerea catorva culori vii si puternice sub forma de accente – acestea intotdeauna vor fi „oaspetii” dragi intr-un interior neutru!

Cum ziceam, toate culorile neutre se combina foarte bine intre ele. Ar trebui sa existe un echilibru intre nuante deschise si inchise la culoare, intre cele calde si reci. De exemplu: in cazul in care fundalul este unul rece, ar fi bine daca introducem mobilier in culori naturale (din lemn) si o lumina calda. Metalul si sticla intr-un astfel de interior vor accentua starea de rece si frig, ceea ce va duce la disconfort.

Tineti minte ca nuantele inchise reduc spatiul, iar cele deschise – il maresc. O canapea deschisa va parea mult mai mare si incapatoare decat una tapitata cu textil inchis.

Cum sa cream accente de culoare?

Este cunoscut faptul ca prin adaugarea de accente de culoare intr-o incapere neutra sau pastelata, acestea vor revigora imaginea si vor transforma aspectul general in unul mai interesant si viu.

Nu este chiar atat de usor sa cream aceste accente de culoare, chiar daca pare usor la prima vedere. De ce? In primul rand apare intrebarea: ce culori alegem si in ce cantitate? Daca alegeti prea multe accente de culoare incaperea va parea prea incarcata si aglomerata.  Iar daca introduceti prea putine, atunci rezultatul final – lipsa cantitatii necesare de accent.

Regula cantitatii am discutat-o mai sus: 60-30-10. Adica 10% reprezinta accentele vii de culoare.

Sfat: Daca doriti sa introduceti accente de culoare, aveti nevoie sa alegeti culori diferite, nu nuante. Dar care? Aceasta depinde de ce efect doriti exact sa obtineti. Daca va plac contrastele calde si reci, atunci apelati la aceasta gama cromatica etc.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *