Cum amenajezi camera unui copil nou născut

Încă din timpul sarcinii, viitoarele mame încep să-și pună multe întrebări legate de amenajarea camerei pentru viitorul copil: Cum să amenajez corect camera pentru confortul copilului, dar și a mea, ca părinte? Ce culori să aleg? Pentru ce mobilier să optez? Și lista de întrebări continuă..

O planificare reușită este foarte importantă în amenajarea camerei pentru că ajută la dezvoltarea sănătoasa a copilului. Aici trebuie să luăm în calcul spațiul personal, care trebuie gândit atât din punct de vedere estetic, dar și cel funcțional, deoarece copilul are nevoie să se odihnească într-un mediu confortabil, să fie inspirat pentru munca creativă când va crește puțin, dar și să aibă spațiu dedicat pentru joacă și alte activități interactive.

Planificarea spațiului

La o vârstă atât de fragedă, copilul are nevoie de acele condiții în care să simtă dragostea și grija părinților, de aceea este foarte important cum amplasați mobilierului în camera, luând în calcul că aveți nevoie de multă lumină naturală pentru o dezvoltare sănătoasă. Așa cum nou născuții își petrec cea mai mare parte a zilei în pătuț sau leagăn, este recomandat ca acestea să fie amplasate mai aproape de geam. În același timp, ar fi bine să respectați o distanță optimă al pătuțului față de calorifer și să evitați curenții reci de aer.

Idei de materiale și gama cromatică

Nu este practic saă lipiți un tapet foarte scump în camera nou născutului, așa cum acesta este destul de mic și cel mai probabil că va ajunge să „picteze” personal acesți pereti. De aceea vă recomandăm să optați pentru un tapet mai simplu sau să acoperiți pereții cu o lavabilă rezistentă și ulterior să lipiți stickere decorative. Acestea sunt mult mai ușor de înlocuit. Iar dacă totuși v-ați propus să-i creați copilului un mediu interactiv puteți alege un fototapet pe suport magnetic, o inovație practică, deoarece puteți folosi diverși magneței atât pentru studiu (cu cifre și litere) dar și cu diverse imagini grafice care se pot schimba ulterior.

În ceea ce privește alegerea culorilor – de preferat este să utilizați nuanțe neutre (crem, gri deschis) și tonuri pastelate, de preferat calde (vanilie, verde pal, mentă sau bleo). Aceste culori sunt cele mai potrivite pentru camera nou născutului, deoarece crează o atmosferă calmă și odihnitoare, în același timp nu distrage atenția copilului în timpul jocului și nu irită vizual. Accentele de culoare pot fi create cu ajutorul accesoriilor sau a jucăriilor puse pe rafturi, care oricum sunt destul de colorate.

Care este mobilierul potrivit?

Pe lângă pătuțul copilului, celelalte piese de mobilier trebuie amplasat în așa fel ca să fie cât mai la îndemâna părinților, adică măsuța de înfășat, care cuprinde și o zonă de depozitare, comoda și dulapul pentru hăinuțe, fotoliul pentru alăptat etc.

Pe parcurs ce copilul va creste se vor adăuga și alte elemente: coșuri sau cutii de depozitare pentru jucării, o măsuță cu scaune, corturi sau căsuțe de joacă. Numărul și dimensiunea acestora depinde foarte mult de suprafața camerei. Încercați totuși să nu supraaglomerați spațiul.

Iluminatul potrivit pentru camera unui copil nou născut

Pentru un nou născut lumina este foarte importantă și necesară, iar lipsa acesteia îi poate afecta sănătatea. Pe de altă parte, la vârsta aceasta, copilul încă nu știe să citească sau să scrie, de aceea lumina artificială trebuie să fie una mai liniștită, evitați becuri prea puternice și cu lumină rece. Iar la geamuri, folosiți perdele cât mai transparente pentru a permite razele soarelui să scalde încăperea.

Nu uitați și de lumina de veghe (lumina de noapte), care crează o atmosferă plăcută de seara. Aceasta îl face pe copil să adoarmă mai ușor și în același vă permite să-l supravegheați pe timp de noapte.

Sper că aceste sfaturi să vă ajute să luați cele mai bune decizii pentru a crea o cameră sănătoasă pentru copilul vostru. Și nu uitați să apelați la sfaturile specialiștilor acolo unde nu găsiți răspunsuri sau întâmpinați o problemă.

Sursă poze: Pinterest

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *