Cum alegem lavoarul perfect pentru baie?

Astazi lavoarul nu mai este doar un obiect util pentru baie, dar poate deveni chiar un element de design, avand o forma exentrica sau realizat dintr-un material neconventional.

Dar haideti sa intelegem cum se clasifica lavoarelor dupa forma, material si metoda de instalare:

Forma poate fi atat de varianta, incat nu exista limita la imaginatie. Insa daca ne raportam doar la chiuvete cu forma clasica, atunci acestea pot avea forma: patrata, ovala, dreptunghiulara sau rotunda. In functie de utilizarea acestora, chiuvetele pot fi de colt, chiuvete duble, incastrate sau montate pe blat.

In cazul in care iti doresti o baie originala si creativa, atunci poti opta pentru lavoare cu forma neconventionala, de exemplu chiuveta sub forma de butoi din lemn, galeata metalica (perfecta pentru un stil industrial-brut), roti de masina, piatra naturala cioplita (in acest caz veti putea crea o chiuveta cu o forma unica) sau puteti crea o forma fluida ce „se desprinde” din perete si placata cu mosaic sau compozit.

Ce materiale se folosesc la fabricarea lavoarelor?

Ceramica este cel mai comun material pentru chiuvete, care poate fi portelanat, pictat, sculptat sau placat cu mozaic. Portelanul este un material mai scump, insa de calitate mai inalta, deoarece reprezinta o porozitatea mai mica si o suprafata mai neteda.

Marmura naturala este un material foarte spectaculor, insa destul de costisitor. Chiar daca marmura naturala nu se compara cu nici o imitatie, necesita o intretinere mai atenta, deoarece prezenta porilor si a microcavitatilor permite acumularea murdariei.

Imitatie de marmura si piatra naturala. La prima vedere, arata destul de similar cu piatra naturala, insa materialul este un compozit care imita grafica unei pietre anume (aceasta poate fi travertinul, marmura, sau granitul). Tot astazi putem crea chiuvete din din placi ceramice (forme mai simple – dreptunghiulare) care au imprimate textura pietrei la rezolutie foarte buna si este destul de dificil sa-ti dai seama care este diferenta dintre un material natural sau print. Avantajul acestor materiale: sunt mai accesibile decat materialele naturale si pot imita materiale pretioase: onix sau alabastru.

Sticla securizata este un material foarte elegant. Desi scump, poti crea orice forma si culoare iti doresti. Dezavantajul este ca lasa urme de apa dupa utilizare (oricat de tratat ar fi) si urme de la detergenti daca se curata mai intens.

Chiuvete metalice pot fi fabricate din otel inoxidabil, cupru sau fonta. Sunt durabile, practice si igienice. Cu toate acestea, trebuie sa tineti cont faptul sa se zgaraie usor de la detergentii abrazivi, insa daca scopul dvs este sa creati un efect industrial, atunci lasati acest material sa se „transforme” in timp. Si zgomotul trebuie luat in calcul: jetul de apa in contact cu metalul creaza un sunet mai puternic, care va poate deranja. Studiati toate acestea aspecte inainte de a opta pentru o chiuveta metalica pentru zona rezidentiala, pe cand intr-un restaurant sau cafenea o chiuveta din inox sau cupru va atrage atentia clientilor.

Lemnul. Desi se stie ca lemnul nu se foloseste in spatii umede, daca este tratat corect poate fi utilizat cu incredere. Lemnul este un material care permite sculptarea acestuia, si aceasta insemna ca poti crea forme unice si personalizate, in stil modern, rustic sau chiar contemporan.

Dupa tipul de instalare, exista urmatoarele optiuni:

Consola. Este cea mai cunoscuta prindere a lavoarului de perete. Aceasta varinta este perfecta pentru baile mici, deoarece optimizeaza spatiul si nu incarca vizual. Este cea mai acesibila varinata, insa nu mascheaza instalatiile (in unele cazuri poate fi deranjant, dar se poate masca cu un panou decorativ).

Piedestal. Aceasta este varianta chiuvetei console cu „picior”, care mascheaza instalatiile. Creaza un aspect mai atractiv pentru baie.

Chiuveta incorporata. Daca baia dvs este mai generoasa si doriti sa depozitati ceva sub chiuveta, atunci puteti opta pentru un dulap cu usi sau sertare sub chiuveta. Avantajul este: mascati toate instalatiile, dar aveti si o zona de depozitare pentru accesorii de baie sau prosoape.

Chiuveta aplicata pe blat. Conceptul mbilierului sub chiuveta este similar cu varinta chiuvetei incorporate, insa chiuveta se va monta deasupra bratului (de obicei chiuvete mai mici, cu o forma mai deosebita).

Acum daca tot ati aflat care sunt tipurile de chiuvete si cum pot fi acestea utilizate, va ramane sa gasiti varianta ideala pentru baia dvs. NU uitati sa luati in calcul: dimensiunea baii, lumina naturala (daca exista aceasta) si lumina artificiala, ce se va depozita aici si care este stilul care va reprezinta. Iar acum spor la treaba!

Succes!

4 thoughts on “Cum alegem lavoarul perfect pentru baie?

  1. Cele din lemn mi se pare cele mai ok din punct de vedere al stilului, dar la capitolul duritate si uzura in timp nu stiu cat de bine se va descurca. Momentan, eu cred ca am facut alegerea corecta.

    1. Sunt rezistente si cele din lemn, daca sunt tratate corespunzator. Insa da, un compozit, ceramica sau metal, rezista si mai bine in spatii umede!

  2. Sunt modele deosebite, inedite. Deja am pus ochii pe cateva, dar cel mai mult imi place cel din lemn prezentat in fotografia de sus , pentru ca ma duce cu gandul la natura. Este perfect pt cei care aleg amenajarea in stil rustic, traditional.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *