Idei de culori dormitor – +80 imagini si combinatii de culori pentru dormitor

Culorile ne influențează emoțiile, iar emoțiile ne afectează deciziile. Cromatica ne influențează pe toate palierele vieții, inclusiv în ce privește odihna și reîncărcarea bateriilor, chiar dacă nu conștientizăm mereu asta. De fiecare dacă când avem nevoie de liniștire, privim pe fereastră pentru câteva momente și ne calmăm – de ce? Verdele pe care îl vedem ne energizează, ne ajută să ne focusăm, ne oferă boost-ul de care avem nevoie. 

În casele noastre, culorile dau tonul. Ne stârnesc sau ne inhibă apetitul, ne sporesc productivitatea, iar în cazul dormitorului, culorile influențează felul în care ne odihnim și calitatea pe care o are somnul nostru. 


De ce este importanta alegerea culorilor potrivite pentru dormitor?

Culorile declanșează emoții și stări – de bine, de anxietate, de iritabilitate. Dincolo de asta, culorile pe care le alegem pentru dormitor influențează felul în care ne odihnim și calitatea somnului nostru. 

Sursa |Visualizer: Andrey Kazakov

Departe de a fi o doar o experiență estetică, coloristica este o ancoră psihologică de care depindem în multe paliere ale vieții. Dacă nu te odihnești bine de când ți-ai reamenajat dormitorul, gândește-te la culorile pe care le-ai folosit; conform unui studiu HoReCa din Marea Britanie, movul, roșul și auriul sunt trei dintre culorile care ne împiedică să ne odihnim eficient. 


Ce culori sunt recomandate in dormitor?

Galbenul, verdele, portocaliul-corai, rozul pudrat și albul sunt doar câteva dintre culorile care ne ajută să avem un somn odihnitor și ne aduc în starea de relaxare de care avem nevoie; dormitorul nu e doar locul în care dormim. E locul în care ne reîncărcăm bateriile, locul-refugiu, locul în care trebuie să găsim mereu liniște și protecție. Din acest motiv, culorile pe care le alegem sunt mai mult decât un punct vizual: sunt o modalitate prin care să ne simțim bine. 


Care sunt culorile cu care nu este recomandat sa amenajam dormitorul? 

Movul, griul, roșul și auriul sunt câteva dintre culorile pe care cercetătorii le-au identificat ca fiind perturbante pentru odihnă; în funcție de nuanțele și variațiunile lor, aceste culori pun un blocaj între noi și somnul profund, motiv pentru care trebuie să le combinăm cu nuanțe care să favorizeze odihna adecvată.

Sursa|Visualizer: Qusay Abubaker

Alegerea culorilor pentru dormitor in functie de dimensiunea si forma acestuia 

Dincolo de alegerea culorilor în funcție de personalitatea și nevoile noastre, e important să ținem cont și de nevoile spațiului; culorile pot oferi dimensiune unui spațiu sau, din contra, îl pot micșora vizual, iar acestea sunt aspecte de care să ținem cont când alegem schema cromatică pentru dormitor.


Alegerea culorilor pentru un dormitor mic

Dormitoarele mici au nevoie de spațialitate, pe care o putem oferi prin culoare, lumină și decor: trei aspecte interdependente. Spațiul trebuie să fie iluminat corespunzător, iar decorul trebuie să fie aerisit și înțelept ales (printurile extrem de încărcate nu sunt alegerea cea mai potrivită, însă oglinzile numeroase, da).

În ce privește pilonul cel mai important, culoarea, dormitoarele mici capătă senzația de spațialitate odată ce le îmbrăcăm în culori deschise, pale, pudrate, precum albul, bejul, nuanțele de roz deschis sau bleu pastelat. 


Alegerea culorilor pentru un dormitor mare

Dormitoarele mari sunt cele mai permisive în ce privește schema cromatică; spațiile mari nu țin cont de restricții, motiv pentru care culorile trebuie alese doar în funcție de personalitate și de conturarea unui echilibru vizual în cameră, ancorat în stilul de amenajare ales.

E important să nu abuzăm de decorațiuni și culori, pentru că asta tindem să facem când avem de-a face cu spații generoase, însă un dormitor încărcat blochează odihna și nu ne lasă să pătrundem în starea de somn profund.


Alegerea culorilor pentru un dormitor patrat

Dormitoarele pătrate emană echilibru prin simetria lor, fiind spații în care odihna își poate atinge potențialul maxim.

Pentru a potența acest echilibru, e important să găsim o oarecare simetrie și în culorile pe care le alegem.

O alegere potrivită e amenajarea dormitorului pătrat plecând de la o culoare principală, care se dezvoltă în mai multe nuanțe și sub-nuanțe: așa apare ideea de simetrie. 


Alegerea culorilor pentru un dormitor dreptunghiular

Dormitoarele dreptunghiulare sunt adesea și destul de înguste, așa că e important să nu creăm iluzia de claustrofobie vizuală. Dormitoarele alungite, dreptunghiulare, ne permit să jonglăm printre contraste: e important să ne alegem o gamă cromatică de bază, cu elemente corelate vizual între ele, și să adăugăm un strop de culoare printr-un singur element vibrant, puternic contrastant cu celelalte. 

De cele mai multe ori, acest element e patul sau draperia: de exemplu, un dormitor alungit în culori neutre de bej sau gri este frumos acompaniat de o cuvertură turcoaz sau de o draperie galben muștar. Nu trebuie să abuzăm de culori puternice în spațiile dreptunghiulare, însă un splash de culoare vibrantă e indicat.


Alegerea culorilor pentru dormitor in functie de varsta si numar de persoane

Stilul de amenajare, designul, gama cromatică variază în funcție de cine locuiește într-un anumit spațiu. Gusturile diferă în funcție de vârstă, motiv pentru care trebuie să avem în minte pentru cine amenajăm camera atunci când alegem culorile. 


Alegerea culorilor pentru un dormitor matrimonial (dormitorul parintilor)

Dormitorul părinților e spațiul în care adulții au voie să ia o pauză: să pună pe stop grijile, stresul, necazurile și să se reîncarce prin odihnă și energie pozitivă. În funcție de preferințele partenerilor, culorile pot fi închise sau deschise, însă pentru acest dormitor e important să punem accentul pe intimitate și familiaritate. 

Vrem ca dormitorul matrimonial să fie intim și călduros, iar culorile calde ne ajută în conturarea acestor atribute.

Nuanțele neutre sparte de un element vibrant, bejurile, tonurile de roz în combinație cu nuanțe mai masculine (precum griul) reușesc să fie variantele de culori dormitor matrimonial ideale, transformându-l într-unul intim, romantic, cald. 


Culori potrivite pentru dormitoarele single (de burlaci)

Dormitoarele burlacilor inspiră masculinitate prin fiecare por: dominate de culori reci și non-culori, dormitoarele single sunt adesea minimaliste și monocrome.

Burlacii aleg simplitatea fascinantă și nu sunt neapărat fanii combinațiilor între mai multe tonuri, motiv pentru care vor merge mereu la sigur.

Griul, bleumarinul, negrul sunt printre cele mai sigure opțiuni când vine vorba de amenajarea dormitorului unui burlac. 


Culori potrivite pentru dormitoarele tinerilor 

Tinerii sunt descriși de apetitul pentru nou, inedit, unic și sunt mereu în căutare de altceva.

Dormitoarele lor sunt vibrante, colorate, cu elemente în continuă schimbare, motiv pentru care un dormitor care să permită noi pete de culoare e bine-venit: de exemplu, într-un dormitor preponderent alb sau neutru, elemente precum covorul, cuverturile, draperiile sau scaunul de birou pot fi schimbate regulat, nefiind investiții foarte mari. 

E de preferat o gamă cromatică inițială simplă, care să permită modificări ulterioare după bunul-plac; un dormitor alb este completat de un covor fuchsia sau verde smarald, de exemplu, iar încăperea devine deodată personalizată, având un ecou propriu. 


Idei de culori dormitor adolescenti

Mereu în ton cu moda, adolescenții se bucură cel mai mult de dormitoarele lor: dornici de intimitate și de un spațiu doar al lor, vor ca dormitorul să le fie safe space, zonă de refugiu și loc de socializare cu prietenii lor. Sunt la vârsta la care cum arată camera lor chiar contează, pentru că îi face să se întoarcă cu drag acasă. 

E important să îi consultăm înainte de a alege gama cromatică pentru spațiul lor, pentru că trebuie să știe că pentru noi, părerea lor contează. Nuanțele vibrante sunt cele mai îndrăgite de adolescenți, pentru care culorile neutre nu sunt întocmai o opțiune. Vor spații vii și strălucitoare, iar culori precum albastrul marin, fuchsia, verde smarald sau galben sunt doar câteva dintre opțiunile pe placul lor. 


Idei de culori dormitor pentru copii

Camera celui mic trebuie să răspundă atât dorințelor copilului, cât și nevoilor părinților, care își doresc un spațiu sigur și echilibrat. Dincolo de a fi doar o cameră de joacă, camera celui mic va deveni cameră de relaxare, de odihnă și de studiat, motiv pentru care culorile trebuie să fie potrivite acestor aspecte din viața sa.

Mobila viu colorată și pereții vibranți, pictați cu personajele lor preferate din desene sunt aspecte care îi vor încânta pe copii când sunt mici, însă cum amenajăm camera astfel încât să le placă și când vor trece câțiva ani? Aici poți vedea alte recomandări utile pentru amenajarea camerei copiilor. 


Idei de culori dormitor pentru fete

Fetele își doresc de cele mai multe ori atmosferă de basm, care poate fi cu ușurință dobândită prin decor și culoare. Alături de texturile vintage favorite în dormitorul fetelor, culorile care generează fascinație pentru micile prințese sunt nuanțele de roz, bej și alb, nuanțe care le vor plăcea și odată cu trecerea timpului.

Când vorbim de culori dormitor roz în combinație cu diverse variațiuni, de la roz pudrat la fuchsia, pentru micile prințese e adevărat că pink is the new black, iar asta le transformă dormitorul în castelul la care au visat. 


Idei de culori dormitor pentru baieti

La polul opus, băieții își doresc camere care să îi facă să se simtă independenți și masculini, culorile preferate fiind albastrul și variațiunile sale, alături de nuanțe de gri și maro; e important să creăm contraste vizuale și să echilibrăm tonurile cromatice pe care le folosim, pentru ca cel mic să se simtă în armonie în dormitorul său. 


Idei de culori pentru dormitor

Dacă ești în căutare de idei de culori dormitor, ți-am pregătit o serie de sfaturi și recomandări care să te inspire în drumul tău către un somn cu adevărat odihnitor și o relaxare deplină: 

Dormitor alb

Dormitoarele albe sunt din ce în ce mai iubite, fiind cel mai adesea întâlnite în stilurile minimalist și scandinav. Simplu, clasic, elegant și aerisit, dormitorul alb cucerește prin rafinamentul dat de schema monocromă, cu ajutorul căreia ne și odihnim corespunzător. 

Sursa: Ions Design

În combinație cu o pată de culoare vibrantă, precum un covor turcoaz sau o draperie galben-muștar, dormitorul alb este alegerea ideală pentru iubitorii de modern, fiind dormitorul care arată mereu impecabil. 

Sursa: Pinterest

E important să nu păstrăm întreg dormitorul alb și să apelăm la artificiile de culoare, pentru că de sine-stătător, albul poate cauza un sentiment de neliniște, ceea ce ne va împiedica să ne odihnim.


Dormitor in nuante de gri

O nuanță practică, liniștitoare, masculină și elegantă, griul este o alegere potrivită pentru dormitor atât timp cât este domolit prin alte culori; un dormitor preponderent gri contribuie la accentuarea unei stări de nesiguranță, de anxietate, motiv pentru care e bine să asociem griul cu nuanțe vibrante, vesele, precum galbenul-muștar, de exemplu. 

Sursa: Pinterest

Dormitor in culori calde

Dormitorul în culori calde este o alegere sigură când vine vorba de gama cromatică; nuanțele de bej, alb, roz, maro reușesc să ne inspire starea de visare și favorizează somnul profund, însă echilibrarea culorilor e la fel de importantă.

Sursa: Studia 54

Ca în cazul griului, un dormitor preponderent maro ne ancorează într-o oarecare stare de tristeță, motiv pentru care trebuie stins cu nuanțe variate, care să consolideze în final un tablou cald, dar nu trist sau sobru. 


Dormitor galben sau portocaliu

Sursa: Pinterest

Dormitoarele galbene sau portocalii favorizează odihna, însă sunt importante nuanțele pe care le alegem: sunt preferate nuanțele palide de galben, galbenul pastel delicat, care contribuie la sporirea stării de confort; dincolo de asta, galbenul și portocaliul (în tonurile lor blânde, deschise) favorizează senzația de căldură, cuprinzându-ne ca într-o îmbrățișare. 

Sursa: Pinterest

Dormitor in nuante de mov/lila

Simbol al luxului și rafinamentului, movul trebuie folosit moderat în dormitor, pentru că ne stimulează energia, iar asta nu e benefic pentru somnul nostru; când folosim movul în abundență în dormitor, riscăm să avem vise mult prea active și stări de neliniște sau un somn tulburat, de aceea e de preferat să alegem tonuri pastel de lila, folosite în echilibru cu alte nuanțe care să încurajeze odihna (non-culorile sau galbenul, de exemplu).


Dormitor rosu

Culoarea pasiunii, roșul e alegerea multora dintre noi când vine vorba de dormitorul matrimonial; cu toate acestea, e important să îl folosim în cantități moderate; un perete roșu sau un covor roșu sunt suficiente pete de culoare pentru dormitor, pentru că, deși corelat cu iubirea și pasiunea, roșul e colerat și cu pericolul.

Când este folosit echilibrat, roșul ne îmbracă în energie, iubire și pasiune, însă e important să ținem cont de dozarea culorii: atât cantitativ, cât și în ce privește intensitatea nuanței. 


Dormitor roz

Alegerea favorită pentru cele dornice de un dormitor intim și romantic, dormitorul roz e jovial și inefabil, fiind definiția unei camere delicate.

Tonurile de roz pastel, ideale în ce privește culori dormitor fete, în combinație cu variații mai intense conturează un dormitor ancorat în acel chic a la parisienne despre care citim peste tot, iar rozul contribuie la o odihnă eficientă, fiind o nuanță calmă, liniștită, visătoare. 


Dormitor in culori neutre

Culorile neutre în dormitor rămân alegerea favorită a celor care își doresc un spațiu confortabil și clasic. În stilul de amenajare clasic, culorile neutre nu lipsesc din dormitor, însă acestea se pliază pe majoritatea stilurilor de design interior; ne oferă liniște și sentimentul siguranței, asigurându-ne un somn liniștit și o odihnă adecvată.

De asemenea, nuanțele neutre să află printre culorile care țin coșmarurile la distanță, indiferent dacă vorbim de bej, crem sau tonuri deschise de maro. 


Dormitor in culori reci

Culorile reci se află printre preferatele celor ce își doresc un dormitor masculin, rafinat, luxos. Nuanțele de albastru, verde, gri, chiar și negru oferă eleganță dormitoarelor, chiar dacă acestea pot părea sobre; dormitoarele în culori reci sunt adesea simple, corelate cu elementele naturale, precum și lemnul sau piatra, iar asta asigură un somn liniștit și o stare profundă de echilibru. Printe favoritele culori dormitor baieti, culorile reci sunt masculine și de o eleganță desăvârșită. 


Dormitor verde

Culoarea prospețimii și a energiei, verdele în dormitor este corelat cu sănătatea și starea de bine; o culoare versatilă, a cărei gamă largă de nuanță ne transportă într-o stare completă de seninătate, verdele conturează dormitoare liniștite, care pot fi adaptate indiferent de gusturi sau stilul de amenajare. 


Dormitor turcoaz

O culoare vibrantă și atemporală, turcoazul este alegerea ideală pentru cei care vor mai mult de la dormitorul lor; dincolo de starea de bine și liniște pe care o imprimă, specialiștii arată că turcoazul se numără printre culorile care favorizează inspirația.

Dormitorul turcoaz ne îmbie la visare, asigurând un somn odihnitor, și este adesea asociat cu albul și nuanțele neutre, care sting din potența sa. 


Dormitor albastru

Corelat cu marea și vacanța, albastrul asta face: transformă dormitorul într-un portal către evadare din cotidian. Dormitoarele albastre ne oferă liniște, seninătate și o stare de calm desăvârșit, variațiile de albastru fiind adesea combinate cu albul pentru a accentua starea marină pe care culoarea ne-o imprimă. 

Alegere ideală pentru pasionații de călătorii, albastrul este una dintre culorile blânde care ne garantează nu doar un somn odihnitor, ci și o energie și productivitate ridicate în timpul zilei, fiind printre cele mai potrivite culori pereti dormitor: un perete albastru acompaniat de piese de lemn și accente albe transformă odihna într-o experiență desăvârșită.


Idei de combinatii de culori pentru dormitor

Deși dormitoarele monocrome satisfac o paletă largă de gusturi, combinațiile dintre culori asigură un echilibru vizual în cameră. Fie că vorbim de combinații între tonuri similare sau complet opuse, combinarea mai multor culori în cameră nu trebuie să aducă nicidecum haos, ci întocmai continuitate și linearitate între culori. Iată cele mai apreciate combinatii culori dormitor, pentru un plus de inspirație: 


Dormitor in nuante de bej si maro

De unul singur, maroul nu încurajează odihna eficientă. Însă, atunci când e combinat cu bejul sau nuanțe mai deschise de crem, reușește să transforme dormitorul într-o oază de liniște și seninătate. Culorile calde încurajează somnul profund și înlătură riscul de a fi distras în timpul somnului, dar și de a avea vise neplăcute. 

Sursa: Studia 54

Dormitor alb cu accente rosii

Dormitorul alb cu roșu e alegerea favorită pentru cuplurile care îli doresc un plus de intimitate și romantism în camera lor; de unul singur, roșul e un simbol al pericolului, neliniștii și focului, însă albul îl domolește. Combinația dintre roșu și alb asigură echilibrul ideal între pasiune și delicatețe, ceea ce încurajează odihna. 


Dormitor in alb si negru

Printre cele mai atemporale combinații din design interior, dormitorul alb-negru inspiră echilibru. Asemenea lui Yin și Yang, albul și negrul se completează reciproc, construind un dormitor strălucitor,  care nu te supra-solicită, garantând astfel nopți odihnitoare.

Combinația alb-negru poate fi asezonată cu pete mici de culoare, cum sunt pernele, draperia sau cuvertura, de exemplu, pentru un aspect închegat, visător și armonios. 


Cum amenajezi un dormitor multicolor

Dormitoarele multicolore ne poartă pe tărâmuri orientale; combinațiile inedite între o multitudine de nuanțe sunt favoritele îndrăzneților, iar dormitorul se poate transforma într-unul maximalist, unde întotdeauna e loc de mai multă culoare. 

Camerele eclectice și vii în care culori aparent opuse sunt combinate inspiră energie, dinamism, distracție. Bazat pe mix & match, un dormitor multicolor este psihedelic, sonor, vibrant și poate fi atât fun, pentru adolescenți, însă poate fi de-a dreptul elegant sau vintage, în funcție de culorile și decorurile pe care le folosim.

Când vine vorba de dormitoarele multicolore, nu există reguli – ci doar nevoia de a răspunde nevoilor pe care personalitatea ta le are. 


Dormitor cu accente aurii/argintii

Argintiul este bine-cunoscut pentru capacitatea sa de a ne induce starea de somn și visare, fiind și mărturia luxului și opulenței.

Dincolo de asta, este și o culoare care ne stimulează productivitatea, ceea ce e de dorit dacă dormitorul nostru are și rol de birou.

Accentele de auriu ne oferă căldură, transformând dormitorul într-unul strălucitor; cu toate acestea, trebuie folosit în cantități mai moderate față de argintiu, pentru că nu încurajează la fel de mult somnul și are proprietatea de a ne menține mereu activi. 


Dormitor in nuante de gri si bej/maro

Nuanțele neutre sunt printre favoritele evergreen alte tuturor: versatile, ușor de asortat, liniștitoare, nuanțele de gri și bej sau maro pot fi combinate pentru un plus de confort.

În funcție de saturația în care sunt alese, griul și bejul reprezintă echilibrul dintre rece și cald, dintre masculin și feminin, asigurând un somn odihnitor; culori asociate cu stilurile moderne, dar și cu cel clasic, nuanțele neutre conturează dormitoare armonioase. 


Idei de culori in functie de stilul dormitorului tau

Rozul pastel nu poate fi fundația unui dormitor în stil industrial, nu? Din acest motiv, când alegem culori pentru dormitor trebuie să avem în vedere atât nevoile noastre, cu personalitatea pe care o avem, dar și cu stilul de amenajare din cameră: 


Culori potrivite pentru un dormitor in stil modern

Dormitoarele moderne sunt descrise de predominanța non-culorilor: griul, albul, negrul, variațiunile de bej sunt printre favoritele celor ce își construiesc un spațiu modern, contemporan, ancorat în estetică perfect funcțională; astfel, putem contura fie un dormitor în culori calde, fie un dormitor in culori reci, dar care va fi puternic marcat de simplitate și funcționalitate high-tech. 


Culori potrivite pentru un dormitor in stil vintage

Stilul vintage are o apetență crescută pentru mai mult: mai multă culoare, mai mult decor, mai multă textură.

Un stil permisiv și călduros, ne permite să folosim din abundență nuanțele calde: galbenul, rozul, portocaliul nu lipsesc dintr-un dormitor amenajat în stil vintage. 


Culori potrivite pentru un dormitor in stil retro

Stilul retro are un comeback sesizabil în ultima perioadă, fiind un stil fabulos în care culoarea joacă un rol principal: culorile puternic tomnatice, mai ales portocaliul și auriul nu lipsesc din dormitoarele retro, iar în ce privește culori zugraveala dormitor, stilul retro se bazează pe go bold or go home, pe îndrăzneală și curaj.

În aceeași măsură, verdele (cunoscutul Kelly Green al anilor 1960), rozul prăfos, albastrul marin și magenta sunt nuanțele care dau tonul în dormitoarele retro, alături de decorațiunile potrivite acestui stil bold și luminos. 


Culori potrivite pentru un dormitor in stil minimalist

Dormitorul minimalist este descris de abundența non-culorilor, cu precădere a albului, care este pilonul de sprijin în acest stil, fiind și printre cele mai potrivite culori dormitor mic.

Cu toate acestea, în dormitoarele minimaliste e recomandat să avem și câteva pete de culoare care să ne distragă atenția de la alb, această non-culoare fiind cunoscută ca perturbant în timpul somnului; ironic, deoarece ne imprimă în general liniște și calm, însă există o corelare între alb și neliniștea din timpul somnului, astfel că e bine să venim cu pete de culoare vibrante. 


Sfaturi pentru alegerea culorilor intr-un dormitor feng shui

Nuanțele alese într-un dormitor feng-shui trebuie să fie calde, naturale, luminoase, precum alb, bej, ivoire sau culori pastelate și pudrate.

Putem folosi culori dormitor feng shui care sunt masculine, precum verde sau albastru, însă e important să evităm negrul, care ne întrerupe starea de bine; dormitoarele feng-shui găsesc echilibrul între odihnă și energie romantică, iar dincolo de culorile romantice preferatei, iată alte câteva sfaturi și idei de culori dormitor feng-shui de care să ții cont: 

  • fără birouri sau echipament de fitness în cameră; 
  • fără televizor și oglinzi în dormitor;
  • dormitorul nu se poate afla la mansardă sau subsol;
  • trebuie alese forme geometrice, linieare, simple;
  • plantele trebuie evitate. 

Sfaturi pentru alegerea culorilor intr-un dormitor clasic

Dormitoarele clasice sunt marcate de abundența culorilor clasice, nisipii, de piersică, tonuri de bej și galben.

Deși nu are interdicții de culoare, stilul clasic favorizează un dormitor in culori calde, culori care accentuează lumina din încăpere. Alături de aceste aspecte, iată alte câteva sfaturi pentru alegerea culorilor într-un dormitor clasic: 

  • culorile trebuie să curgă una în continuarea celeilalte; 
  • contrastele trebuie evitate;
  • culoarea patului este adesea corelată cu nuanța pereților;
  • sunt favorizate culori dormitor metalice, de bronz, auriu și argintiu;
  • sunt preferate atât culorile, cât și materialele și textilele naturale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *