culoarea galbena

Culoarea optimismului: ” Gandeste pozitiv – permite culoarea galbena in viata ta!”

Toata lumea stie ce reprezinta culoarea galbena – este simbolul soarelui, caldurii si a optimismului. Chiar daca momentan suntem departe de vara, astazi o sa va vorbesc despre tehnicile de utilizare a acestei culori, evitand anumite greseli.

Care este scopul galbenului?

Culoarea galbena are un beneficiu imens atat pentru sanatate dar si pentru starea de spirit.

 • Revigoreaza si improspateaza
 • Imbunatateste performanta mintala
 • Imbunatateste memoria
 • Ajuta la concentrare
 • Inspira
 • Creaza sentimentul de confort
 • Reflecta lumina si astfel mareste vizual spatiul

Intrucat culoarea galbena este asociata cu lumina razelor solare, in mod automat ne este transmis  acest sentiment vesel de vara, care provoaca emotii pozitive si amintiri frumoase. Prin natura sa, culoarea galbena este cea mai apropiata culorii albe, care reprezinta puritate.  Dar este important de remarcat faptul ca galbenul poate fi in nuante calde ( culoarea galbenusului de ou sau a papadiilor) sau rece (coaja de lamaie sau a florilor de mimoza).

culoarea galbena

Unde utilizam culoarea galbena?

Dorinta de a folosi culoarea galbena in interiorul unei incaperi trebuie sa te faca sa gandesti spatiul per ansamblu, dar tinand cont de mai multe aspecte. Nu poti utiliza culoarea galbena in toate camerele si in anumite cazuri – NU in cantitati mari. Este foarte important de a intelege influenta acestei culori si de a alege nuanta potrivita pentru a crea confortul necesar.

 Galbenul este cea mai potrivita incaperilor reci si intunecoase (de obicei cu orientarea catre nord).

BUCATARIA este pe primul loc atunci cand ne hotaram sa introducem in locuinta noastra culoarea galbena. Aceasta ne va ajuta sa ne trezim si sa ne inveseleasca ziua. Bucataria in nuante de galben – creste pofta de mancare si ne da o stare optimista inca de dimineata.

Nu este recomandat celor care tin diete J, sfatul este de a utiliza nuante de mustar sau galben-gri!

Daca va permiteti de a face bucataria in tonuri vii de galben – doar imaginati-va cat de placut va fi sa-ti incepi dimineata cu o cafea aromata in acest anturaj!

Pe locul doi in clasament se afla BAIA.

O baie galbena o sa va incarce pozitiv in fiecare dimineata. Aceasta culoare te va ajuta sa depasesti starea de depresie si melancolie.

Al treilea loc il ocupa BIROUL. Stim cu totii ca galbenul inbunatateste performanta si sporeste creativitatea!  De aceea multe birouri folosesc culoarea galbena in designul interior. Cu alte cuvinte, daca doriti sa fiti eficienti si sa va cresteti veniturile, vopsiti peretii in galben J.

HOLUL – este spatiul unde facem cunostinta cu locuinta, iar culoarea galbena este o culoare prietenoasa si o nuanta “confortabila”, care te seteaza catre o stare buna de spirit.

CAMERA COPILULUI. Pentru copii, culoarea galbena reprezinta o adevarata sarbatoare: camera va arata mereu luminoasa si vesela, provocand emotii pozitive pentru copil. In plus, este dovedit faptul ca un perete galben il atrage mai putin pe un copil sa-l picteze, de accea vor ramane intact pe o perioada mai lunga!

Un alt aspect important este faptul ca daca in camera stau 2 copii de sexe diferite, culoarea galbena este solutia de a  impaca pe toata lumea J!

Mai putin potrivite sunt SUFRAGERIA si DORMITORUL. Asa cum galbenul este o culoare care energizeaza  cel mai bine ar fi sa evitati folosirea acesteia in cele doua incaperi, exceptie ar fi folosirea a catorva piese de accent (fete de perne, abajururi, cuverturi etc.). Daca totusi ajungeti sa vopsiti peretii in galben, este recomandat sa folositi culori pastelate, care nu afecteaza sistemul nervos in timpul relaxarii sau odihnii.

culoarea galbena

Cu ce nuante poate fi combinata culoarea galbena?

Galbenul – este cea mai usoara si luminoasa culoare din spectru. Aceasta poate fi usor combinata cu alte culori, dar exista anumite limite pentru a nu exagera. In forma pura, galbenul va cere o alaturare altei culori.

 1. Cea mai buna asociere o constituie culoarea galbena cu gama acromatica.

Culoarea neagra si diferite nuante de gri – reprezinta baza, pe care designerii “construiesc” o combinatie armonioasa intre culorile din spectru si culori acromatice.

 1. Asocierea cu tonuri reci.

Culoarea galbena este scoasa in evidenta in apropierea nuantelor de albastru, violet sau roz.

 1. Combinatia cu nuante calde.

Combinatia culorii galbene cu alte culori calde merita o atentie speciala deoarece intr-o locuinta rezidentiala aceasta reprezinta o armonie absoluta.

 1. Utilizarea simultana a nuantelor reci si calde.

Combinatia atractiva intre culorile reci – calde si galbenul aduce unui interior diversitate si volum vizual. Daca aceasta idee va surade, asigurati-va ca distribuiti culorile uniform, in aproximativ aceleasi cantitati, astfel camera va deveni echilibrata.

culoarea galbena

Sfaturi – optiuni de imbinare:

 • Cobalt, rosu-brun, curry (sau galben-mustar);
 • Emerald, culoarea lemnului, galben-papadie;
 • Roz, maro, galben-porumb;
 • Albastru-azur, culoarea teracotei, galben-mimoza.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *