minimalism vs contemporary

Asemanari si deosebiri intre stiluri de amenajari interioare (partea 1)

Astazi vorbim despre un subiect foarte asteptat din partea cititorilor nostri si anume despre asemanarile si deosebirile intre stiluri de amenajare. Pentru o persoana care nu are legatura cu lumea designului de interior, ii este dificil sa aleaga corect cel mai potrivit stil atunci cand incepe o amenajare. Si pentru a evita confurzii cel mai bine sa inteleaga care sunt caracteristicile fiecarui stil, in ceea ce priveste gama cromatica, alegerea finisajelor sau a materialelor.

Invatam sa distingem stilurile similare in designul interior

minimalism vs contemporary

Minimalismul si stilul contemporan

Aceste stiluri moderne sunt utilizate pe scara larga in mai multe tari, deoarece pot fi accesibile atat persoanelor instarite dar si pentru cei cu venit mai modest. Iar rezultatul este o ambianta confortabila si placuta, fara elemente foarte complexe sau materiale/finisaje rare.

Caracteristici comune:

Atat stilul minimalist cat si cel contemporan sunt caracterizate prin utilizarea mobilierului cu forme geometrice simple, dar de dimensiuni mari. Sunt folosite materiale accesibile pentru finisare, iar gama cromatica in cea mai mare parte este una neutra.

Deosebirile:

Minimalismul presupune concizie si simplitate extrema in toate. Formele moderate sunt compensate prin textura sau combinatia de culori contrastante: alb si negru, gri si rosu. Ca si decoratiuni sau accesorii – acestea aproape ca lipsesc, pastrand spatiul cat mai aerisit.

Stilul contemporan, in comparatie cu cel minimalist este mai „incarcat” prin utilizarea decoratiunilor: diverse vaze, lampi sau picturi. Insa acestea sunt pozitionate dupa o logica si pe anumite zone, pentru a crea o compozitie placuta. Gama de culori este mult mai variata, cu toate acestea contrastele indraznete sunt rare.

classic vs neoclassic

Clasicul si neoclasicul

Avand in vedere ca aceste stiluri se refera la stiluri istorile, cei care il indragesc sunt persoane cu un statul social solid, dar si persoane mai in varsta.

Caracteristici comune:

Atat stilul clasic, cat si neoclasic se potrivesc interioarelor spatioase. Cea mai buna caracteristica ale acestor stiluri o reprezinta maretia integrala a spatiului. In ambele stiluri predomina un numar mare de elemente de lux, care umplu incaperea intr-un mod uniform, creand o atmosfera de demnitate si solemnitate. O caracteristica notabila o reprezinta coloanele, elemente mulate, pilastri, candelabre mari cu pandantive de cristal, tablouri inramate, vaze si statui.

Deosebirile:

Un interior clasic se deosebeste prin intreaga ambianta: daca vorbim de profile decorative atunci acestea trebuie sa fie bogat ornate sub forma de rozete, cornise, medalioane si frontoane; in cazul draperiilor, acestea trebuie sa fie cutate des, cu ciucuri; canapelele – acestea trebuie sa fie decorate cu multe perne din tesaturi scumpe.

Mobilierul de obicei este sculptat, iar semineele n-ar trebui sa lipseasca dintr-un interior clasic. Peretii vor avea tablouri si oglinzi inramate cu rame din lemn sculptate si aurite.

Interiorul neoclasic este la fel unul bogat si luxos, dar arata mult mai modern si elegant. Elementele decorative precum coloanele, pilastrii sau arcurile sunt mai putin opulente decat in stilul clasic; mobilierul de obicei este ridicat pe picioruse, astfel arata mult mai gratios si aerisit in acelasi timp.

Oglinzile si tablourile au forme mai concise cu rame mai simple si subtiri, iar profilele decorative sunt mai putine decorate.

Ca si concluzie: interiorul neoclasic este versatil, elegant si foarte estetic prin forme mai simple, curate si elegante.

provence vs shabby-chic

Stilul Provence si Shabby-chic

De cele mai multe ori aceste stiluri sunt confundate, si acest lucru nu este de mirare. Aceste stiluri au multe elemente in comun, printre care si sentimentul de romantism pe care il transmit.

Caracteristici comune:

Culorile pastelate si deschise sunt baza care caracterizeaza ambele stiluri, dar si prezenta materialelor naturale si antichizate. Ca si in stilul Provence, intr-un interior Shabby-chic gasim prezente multe elemente si accesorii decorative: vaze si ghivece cu flori, cosulete sau rame pentru fotografii etc.

O atentie deosebita se acorda textilelor si tapiteriilor, asa cum acestea trebuie sa fie din in sau bumbac cu imprimeuri florale bogate.

Deosebirile:

Stilul Provence se diferentiaza prin mobilierul deschis la culoare, elegant, de cele mai multe ori sculptat din lemn masiv si patinat. Gama cromatica caracterizata prin pasteluri, de la bejuri pana la albastru sau lila. Decoratiuni: plante uscate: spice de grau sau flori de camp si in special levantica; elemente din fier forjat: picioare masute sau suport rafturi etc.

Stilul Shabby-chic este caracterizat prin antichizarea elementelor, care au capatat o „a doua viata”, iar interiorul arata foarte feminin si romantic. Mobilierul este unul vintage, retro, eco si boho, antichizat artificial pentru a evidentia crapaturi sau materiale brute din care a fost confectionat.

Interiorul amenajat in acest stil este foarte luminos: se foloseste mult alb, crem, gri deschis, roz pal sau diverse nuante de piersica. Motivele florale cu trandafiri si flori de gradina sunt caracteristice tesaturilor folosite in amenajare: fete de masa, servetele, draperii sau perne.

Pentru partea 2 aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *