vintage vs retro

Asemanari si deosebiri intre stiluri de amenajari interioare (partea 2)

Continuam cu asemanari si deosebiri intre stiluri de amenajari interioare:

Vintage si retro

Cand ne gandim la aceste doua stiluri, in minte ne vin imagini cu obiecte vechi, parchetul lacuit sau decoratiuni din fier antichizat. Insa haideti sa ne lamurim care sunt asemanatile si deosebirile:

Caracteristici comune:

In ambele cazuri, amenajarea este creata datorita obiectelor provenite din secolele trecute, care sunt scoase in evidenta datorita unicitatii sale, devenind o emblema a timpului. Aceste stiluri se mai caracterizeaza prin utilizarea parchetului din lemn masiv cu o anumita impletitura, covoare cu motive florale sau elementele de fixare a rafturilor cu carti.

Deosebirile:

Pentru interiorul in stil vintage se aleg obiecte antichizate ( scaune Windsor sau console clasice). Si draperiile cu marchize pot fi vintage, la fel si canapele tapitate sau husele pentru scaune, servicii de masa din argint sau cupru.

Stilul retro este caracterizat prin obiecte de mobilier din mijlocul secolului trecut, realizate din lemn masiv sau furnir, de cele mai multe ori avand picioruse circulare: masute de cafea, comode tv sau chiar canapele sau fotolii.

loft vs grunge

Loft si grunge

Aceste stiluri au caracteristici similare, dar in mod clar fiecare stil este independent datorita originii sale. Si stilul grunge si cel loft merita sa primeasca un rol important in designul interior, deoarece acestea impresioneaza prin originalitatea si unicitatea lor.

Caracteristici comune:

Suprafete brute si neprelucrate, obiecte din diferite perioade si stiluri, o vaietate de forme si facturi, spatialitate si luminozitate, sentimentul de libertate si asocierea intre accesibilitate si lux, toate aceste caracteristici definesc aceste doua stiluri.

Deosebirile:

Stilul loft a aparut in SUA, si anume in New York, unde halele industriale au fost transformate in locuinte sau birouri – acestea avand tavane inalte, pereti din beton sau caramida aparenta, ferestre mari si multe, care permit sa patrunda lumina naturala. Stilului loft ii este caracteristic modernismul, insa evita clasicul incarcat, precum mobilierul sculptat, profile decorative sau tesaturi bogat inflorate.

Patria stilului grunge o reprezinta suburbiile oraselor franceze, iar caracteristica distinctiva – combinatia intre un rustic simplu si luxul laic. Pe fundalul unui perete din caramida sau beton aparent pot fi amplasate canapele scumpe, tapitate cu matase sau picturi clasice de portrete ale unor personalitati remarcabile. Cu toate acestea, in amenajarile in stil grunge se intalnesc multe materiale naturale: metal periat, lemn brut, tesaturi naturale si ieftine.

eclectic-vs-boho

 

Stilul eclectic si boho

Sunt stiluri viu colorate si originale prin forma si caracter. Inspira la crearea de interioare frumoase si unice.

Caracteristici comune:

O paleta larga de culori naturale de orice intensitate, varietate de fome, suprafete, texturi, modele si motive. Interiorul boem este similar cu cel eclectic datorita libertatii de alegere, prezentat in vederea de a crea un interior inconfundabil.

Deosebirile:

Principala diferenta a stilului eclectic – combinatia intre influentele occidentale si cele orientale in designul interior: cum ar fi englezesc si cel chinezesc, marocan si francez, american si african.

In plus, un interior eclectic – este atent conceput ca spatiu, prin forme moderate clasice si accente etnice pline de culoare, in care cantitatea nu poate compensa calitatea. Aici este important echilibrul intre cele doua culturi si respectul fata de caracteristicile fiecarui stil in parte.

Boho, ca stil de interior, este liber fara de prejudecati si conditionari, iar cei care aleg sa-si amenajeze locuinta, vor simti unicitatea deplina a ambiantei, departe de stereotipuri. Intr-un interior boho pot fi regasite oricare dintre stiluri , dar cu conditia ca fiecare element sa fie combinat perfect cu restul amenajarii. Aici nu exista obiecte involuntare, toate piesele isi au rolul lor si sunt pozitionate dupa o anumita logica.

eclectic vs boho

Stilul scandinav si eco

Stilurile descrise sunt cel mai bun exemplu al confortului, esteticii, calitatii si al functionalitatii. In acelasi timp, daca doriti sa reconstruiti stilul eco din cel scandinav, pentru aceasta nu aveti nevoie sa cheltuiti fonduri semnificative.

Caracteristici comune:

Atmosfera modesta si naturala, materiale ecologice sunt baza acestor doua stiluri. Aceste interioare sunt luminoase si aerisite, iar mobilierul multifunctional si placut la atingere.

Deosebirile:

In interiorul scandinav, impreuna cu lemnul natur, lana si bumbacul, este de preferat utilizarea accesoriilor de design modern, care sunt adesea realizate din materiale plastice, policarbonat si alte materiale sintetice. In plus, nuantele neutre si deschise, utilizate in cantitati mari sunt un fundal perfect pentru accente colorate si modele grafice.

Stilul eco este caracterizat prin utilizarea materialelor naturale brute, prelucrate rudimentar: lemn, piatra, ceramica, sticla, lana, bumbac, panza, blana sau rattan. Gama cromatica este la fel, cat de mult posibil in culori naturale: verde, culoarea lemnului, ciocolatiu, visiniu, negru, gri, caramiziu, galben si albastru.

Pentru partea 1 aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *