Ghid complet pentru amenajarea bucatariei: 78 poze, idei si modele din care sa te inspiri

„Nu există dragoste mai sinceră decât dragostea pentru mâncare.”

George Bernard Shaw.

În această logică bucătăria este centrul de comandă, acea încăpere fără de care nicio locuință nu poate exista. Chiar dacă nu gătesti, tot ai nevoie de un loc unde să iei masa cu familia și, de aceea, este recomandat ca bucătăria să aibă o ambianță primitoare, atât estetică, cât și funcțională. Amenajarea bucătăriei depinde foarte mult de rolul pe care această o are pentru tine. Investițiile sunt numeroase, însă ele sunt direct proporționale ca număr și valoare, cu pasiunea pe care o ai față de artă culinară. 

Amenajarea bucatariei in functie de tipul acesteia

Există mai multe tipuri de bucătării: bucătărie de apartament la bloc, bucătăria la casă, bucătăria de vară, bucătăria open space, bucătăria în balcon iar, conform acestei tipologii vei avea, desigur, diverse opțiuni de amenajare, influențate și de ceea ce îți dorești să schimbi sau să îmbunătățești la ea.


Amenajarea unei bucatarii de apartament la bloc

În general, amenajarea unei bucătării de apartament este dificilă pentru că spațiul este redus și, în același timp, avem nevoie de o organziare atentă pentru a avea la îndemână tot arsenalul necesar pentru gătit. Un factor extrem de important în orice bucătărie este aerisirea și, de aceea, vei avea nevoie de o hotă și un sistem de ventilație bine puse la punct, iar întreaga amenajare poate porni chiar de la aceste elemente.


Amenajarea bucatariei la casa

Amenajarea bucătăriei la casă este de obicei cel mai dificil de amenajat, dar oferă cele mai mari satisfacții datorită dimensiunilor mari ale spațiului disponibil. Pentru o amenajare de succes va trebui să ai în minte o imagine de ansamblu a rezultatului final. Fă o estimare a spațiului de care dispui, gândește în perspectivă – ce se va întâmplă în viața ta în următorii 5 sau 10 ani și abia în acest moment poți spune că ești pregătit să cauți idei și stiluri, finisaje si hote.

Dacă ai la dispoziție un teren mare, poți construi o bucătărie de vară sau un foișor pe care îl poți folosi în sezonul cald. 

Spațiul de la casă îți oferă opțiunea de depozitare a ustensilelor pe care le folosești mai rar, în cadrul unor spații special amenajate.


Cum amenajezi o bucatarie de vara

Bucătăria de vară este, în general, amenajată ca o extensie a casei deoarece este foarte ușor să conectezi bucătăria la utilități. Este o opțiune ideală dacă nu ai mult spațiu la dispoziție în casă. Pe un perete poți instala toate aparatele de care ai nevoie: grătar, aragaz, chiuvetă, blat de bucătărie și masă cu scaune. 


Cum amenajezi o bucatarie open space (deschisa)

Bucătăria open space îți oferă o libertate extrem de mare în amenajare. Designul bucătăriei open space este bine să se armonizeze cu designul livingului, la nivel de cromatică, dar și la nivelul pieselor de mobilier. Pentru un aspect unitar ai nevoie de o concordanță între un element de design al mobilierului din bucătărie și al celor din living.


Sfaturi pentru amenajarea bucatariei in balcon

Amenajarea bucătăriei în balcon se va face ținând cont de următoarele lucruri: 

  • Balconul să fie închis
  • Aragazul este bine să stea lângă fereastră pentru o aerisire bună sau să aibă o hotă deasupra
  • La început măsoară balconul pentru a te asigura că ai destul loc pentru tot mobilierul
  • Dacă unele elemente sunt prea mari pentru balcon, consideră să cumperi altele noi, mai mici care să încapă în spațiul disponibil. 

Amenajarea bucatariei in functie de dimensiuni si de spatiu

În funcție de dimensiuni și de spațiul disponibil vei avea de ales mobilierul, sursele de iluminat, culorile și cromatica întregii bucătării. O bucătărie de 7 mp este considerată mică, în timp ce una de 10 mp sau 20 mp este considerată mare. 


Amenajarea unei bucatarii mici

Când vine vorba de amenajarea bucatariei mici într-un mod cât mai eficient, este bine să înveți să depozitezi tot mai mult pe verticală. Vei avea nevoie de dulapuri suspendate, etajere de colț, organizatoare cu buzunare pentru ușă și suporturi pentru produse de curățenie. Paleta cromatică este bine să fie cât mai deschisă pentru a reflecta lumina naturală. 


Cum amenajezi o bucatarie mare

Bucătăria mare este permisibilă în ceea ce privește stilurile, dar și în alegerea pieselor de mobilier sau a electrocasnicelor. Pentru pasionații de gătit și de experimentat, bucătăria mare este cea mai bună. O altă opțiune în bucătăriile mari este depozitarea ustensilelor în mobilier fără a mai fi nevoie să le aduci din altă parte.


Trucuri pentru a amenaja o bucătărie lunga si ingusta

Bucătăria îngustă poate fi dificil de amenajat și riscă să arate ca un vagon dacă nu utilizezi spațiul eficient. Dulapurile suspendate este bine să fie dispuse pe un singur perete pentru un aspect cât mai aerisit. Aici se recomandă culori deschise, iar scaunele fără spătar sunt esențiale. 


Cum amenajezi o bucatarie spatioasa

Bucătăria spațioasă este cel mai ușor de amenajat, dar este bine să fii atent să nu aglomerezi spațiul disponibil. Poți implementa diverse stiluri aducând laolaltă elemente decorative cu un design cât mai deosebit.

Atenție mare la detaliile care vor forma imaginea de ansamblu pentru a crea impresia de cursivitate vizuală atât stilistic, cât și cromatic. Bucătăria spațioasă este de obicei organizată eficient și dă senzația de spațiu mare. 


Idei pentru amenajarea bucatariei in functie de forma

Amenajare în funcție de formă este influențată de pasiunea ta pentru gătit. Dacă ești preocupat de cooking, poți maximiza utilizarea spațiului bucătăriei armonizând piesele de mobilier, ustensilele și electrocasnicele. Vei avea nevoie de o scenă bine pusă la punct!

Cum amenajezi o bucatarie patrata

Când vine vorba de amenajare unei bucatarii mici patrate, ai șansa să creezi o imagine de ansamblu echilibrată đin punct de vedere vizual. Forma perfectă te ajută să plasezi masa în mijlocul încăperii pentru a crea un bufet de tip insulă pentru un acces facil și o organizare utilă a celorlalte elemente de design. 


Cum amenajezi o bucatarie pe colt

Bucătăria pe colț este de obicei o bucătărie open space. Piesele de mobilier și electrocasnicele mari sunt amplasate pentru a crea un unghi de 90 de grade. De aceea, designul se concentrează exclusiv pe o parte a bucătăriei, in timp ce cealalta parte rămane libera și dă senzația de spațiu extins. 


Amenajarea unei bucatarii dreptunghiulare

Bucătăriile dreptunghiulare limitează poziționarea unei piese centrale în cameră. Totuși, poți amenaja spatiul destul de eficient ținând cont de preferințe și dimensiuni. 


Amenajarea bucatariei in functie de stil

Este recomandat să alegi un stil care să ți se potrivească pentru a te simți bine în bucătăria ta, să îți ofere suficient loc în încăpere, iar elementele decorative sa creeze o ambianță plăcută. 


Cum amenajezi o bucatarie moderna

Bucătăria modernă este, de obicei, alegerea persoanelor ce au un stil de viață activ are nu petrec foarte mult timp acasă. De aceea, timpul petrecut în bucătărie este destul de redus. Stilul modern presupune simplitate, dar și o amplasare organizată a elementelor cheie din încăpere. Elementele de decor sunt realizate din sticlă, inox, aliaje din metale comune. Piesele de mobilier sunt cât mai simple și gama cromatică destul de limitată.


Cum arata o bucatarie clasica

Bucătăria în stil clasic este preferată de familii, designul fiind ușor de realizat. Curățenia se face rapid și simplu, indiferent de dimensiunile mobilierului și electrocasnicelor. Culorile sunt de obicei alb, negru, bej, crem, maro. 


Amenajarea bucatariei in stil shabby chic

Stilul shabby chic este reprezentat de elemente din stiluri diferite, dar care se completează reciproc. Accentul cade pe mobilierul masiv, iar culorile sunt de obicei alb, bej, crem. 


Amenajarea unei bucatarii in stil rustic

Stilul rustic este unul simplu, iar patternurile sunt inspirate din natură, de aceea se potriveste perfect iubitorilor de natură, dar și celor care urmăresc crearea unui mediu intim. De obicei, stilul rustic este reprezentat de prezența mobilierului din lemn masiv, iar accentul cade pe nuanțele de maro, pe tonalități închise, iar decorațiunile pot fi create din pietre cu diferite proveniențe.


Amenajarea bucatariei in stil vintage

Stilul vintage se bazează pe un design interior complex care include piese de mobilier din lemn masiv care un au finisaj elegant, iar culorile conțin nuanțe de alb și maro. Detaliile sunt deosebite, de obicei realizate manual din același material precum produsul. 


Amenajarea bucatariei in stil eclectic

Stilul eclectic înseamnă o scenografie extrem de bine calculată unde piesele diferite de design și de artă, exprimă cu succes un concept. Este un stil complex, artistic și sofisticat. Bucătăria în stil eclectic este una inovatoare, în culori vesele care se potrivește personalităților curioase și inventive. 


Amenajarea bucatariei in stil minimalist

Stilul minimalist se potrivește oricărei tipologii de spatiu, indiferent de dimensiunile bucătăriei. Implică un design simplu, în care se vor integra elemente cu uz practic. Imaginea de ansamblu este organizată și echilibrată datorită mobilierului cu aspect simplu și lipsei elementelor decorative.


Idei de culori pentru bucatarie

Atunci când alegi culorile mobilierului de bucătări este bine să ai în minte ce suprafețe vei curăța după folosire. De aceea, cele mai des întâlnite culori sunt cele neutre, ușor de curățat și reîmprospătat. 


Bucataria in culori neutre (crem, bej, gri)

Bucătăriile în culori neutre sunt cele care creează un aspect aerisit și elegant. Poți alege între culorile crem, bej sau gri. Toate pot fi combinate cu nuanțe de alb. 

Idei de bucatarii in culori puternice

Culorile puternice fac o impresie de putere și ambiție. De exemplu, o bucătărie neagră îți oferă un aer masculin și softisticat, și este specifică bucătăriilor moderne sau minimaliste. De asemenea, mai poți alege culorile albastru, verde, orange sau roșu. 


Bucatarii in doua culori. Idei pentru combinatii de culori

Alb – negru, alb – gri, alb – verde, bej – maro -poate unele dintre cele mai des intalnire combinatii de culori.

Chiar și cea mai mică nuanță poate transformă un spațiu plictisitor și poate schimba atmosfera generală. Ia în considerare modul în care culoarea va fi pusă în valoare de corpurile de iluminat. Nu te feri de schemele de culoare îndrăznețe, de auriu, de cupru, de galben și roșu.

Nuanțele deschise luminează spațiul, iar cele închise oferă un aer sofisticat și elegant. 


Cum alegi finisajele pentru amenajarea bucatariei

Dacă până acum credeai că doar mobilierul contează și face impresie, de fapt și finisajele sunt destul de importante. În funcție de cât de mult vei folosi bucătăria și de cât de mult vei găti, vei putea alege eficient culorile și textura finisajelor, pentru a-ți ușura munca în ceea ce privește îngrijirea și curățenia în bucătăria ta. 


Cum alegi gresia si faianta

Gresia și faianța sunt cel mai des folosite în bucătăriile moderne fiind foarte ușor de întreținut. Ele vin într-o varietate de modele, imprimeuri și culori pentru a te ajuta să creezi amenajări deosebite, unice.


Idei de bucatarie fara gresie

Dacă nu îți plac gresia și faianta in bucatarie, poți alege lemnul. Lemnul este folosit pentru decorațiuni speciale, el însuși fiind un element important. Îl poți folosit atât drept materie primă pentru a realiza artificii decorative, dar și drept suport pentru aplicații practice sau adiții. 


Bucătărie cu parchet

Deși mai rar întâlnit, parchetul poate fi amplasat și în bucătărie. De ce nu se montează în bucătărie? Pentru a nu se umfla datorită apei sau lichidelor care ajung inevitabil pe podea. Parchetul necesită o atenție specială deoarece lichidele îl afectează și va trebui schimbat mai repede decât gresia sau lemnul. Cel mai rezistent tip de parchet la condiții de înaltă umiditate este parchetul din bambus.


Bucataria cu linoleum

Bucătăria cu linoleum este cea mai rar întâlnită deoarece linoleumul este ușor de pătat și necesită îngrijire zilnică. Dacă ții neapărat să ai acest material în bucătărie, alege o varianta pe care alunecarea să fie minimă chiar și la umezeală mare. De asemenea, rezistența la lovituri și abraziune este un detaliu de care să ții cont.  


Amenajarea bucatariei in functie de forma mobilierului

Mobilierul este un element extrem de important în amenajarea unei bucătării. De aceea, vom avea bucătării în forma de U, L, bucatarie cu bar sau cu insulă. Scopul este să utilizezi cât mai eficient spațiul disponibil pentru a crea designul dorit. 


Amenajarea unei bucatarii cu mobilier in forma de U

Bucătăria în forma de U este una dintre cele mai plăcute din punct de vedere estetic. Simetria oferă încăperii o eleganță și utilitate aparte. 


Amenajarea bucatariei cu mobila in forma de L

Cel mai des întâlnit tip de mobilier este cel în formă de L deoarece necesită cel mai redus spațiu. Acesta oferă libertate de amenajare și, mai ales, spațiu pentru mișcare. 


Idei de amenajare a bucatariei cu bar

Bucătăria cu bar este una dintre ideile cele mai noi și mai moderne deoarece are drept scop utilizarea eficientă a spațiului din bucătărie, indiferent de forma și dimensiunile încăperii. Barul este ideal pentru bucătăria open space deoarece delimitează în mod elegant spațiul dintre camere. Poate fi folosit și ca bufet suplimentar. 


Idei de amenajare a bucatariei cu insula

Insula este de obicei întâlnită în bucătăria pătrată și spațioasă deoarece are nevoie de un perimetru special pentru amplasare. Totuși, această achiziție nu are rol de bufet sau dulap, ci este un spațiu de depozitare perfect concepută pentru cei pasionați de gătit.  


Cum alegi detaliile si accesoriile din bucatarie

Detaliile și accesoriile din bucătărie sunt cele care definitivează aspectul încăperii oferind atât un rol estetic, cât și unul estetic. De obicei aici sunt incluse scaunele și masa, colțarul, corpurile de iluminat. Te poți inspira din următoarele amenajari interioare bucatarii. 


Cum alegi masa si scaunele de bucatarie

Masa și scaunele de bucătărie ar fi bine să fie alese în funcție de dimensiunile camerei și forma mobilierului.

Masa poate fi amplasată pe colț, iar scaunele în formă de L. Este bine ca scaunele să fie cât mai confortabile, iar masa cât mai mare pentru ca întreaga familie să ia masa cât mai confortabil.

Este de evitat ca scaunele să pună membrii familiei prea aproape de masă pentru a-si lovi genunchii de masă sau șezutul să fie lăsat sau prea tare.

De asemenea, spătarul este bine să fie cât mai confortabil și cât mai înalt.


Coltarul de bucatarie – cum il alegi si cum amenajezi o astfel de bucatarie

Colțarul este din ce în ce mai folosit în bucătăriile de apartament pentru a economisi spațiu. Cele mai multe modele sunt tradiționale, din lemn, au o tapițerie înflorată și sunt deseori incomode. Este un tip de mobilier fix care necesită mai puțin spațiu decât mobila tradițională, respectiv masa cu scaune. 


Cum alegi corpurile de iluminat

Iluminarea se alege de obicei în funcție de dimensiunile camerei, dar și de prezența luminii naturale. În bucătăriile mici se pot folosi sursele de lumină cât mai eficient, prferabil cu lumina rece și alba pentru a lumina puternic, dar fără să afecteze ochii.

Este bine să eviți folosirea becurilor colorate pentru lumină. În bucătăriile mari, este bine să folosești toate tipurile de corpuri de iluminat pentru a crea un spațiu armonios. Dacă bucătăria ta are un bar, luminile de accent sunt de obicei plasate acolo. Plafonierele pot fi de asemenea o opțiune bună. 


Sfaturi pentru amenajarea bucatariei cu bani putini

Pentru amenajare bucatarie cu un buget redus ai face bine să ții cont de următoarele sfaturi:

  • Alege un stil simplu: minimalist, modern. Less is more. Poți alege bucatarii mici pe colt în locul unora în forma de U. 
  • Investește inteligent: poți folosi și piese de mobilier din inox, nu doar mobilă la comandă. 
  • Ține blatul curat: în bucătărie nu ai nevoie de multă mobilă, ci de organizare inteligentă. 
  • Personalizează bucătăria: când vine vorba de design bucatarii, un stil simplu nu este egal cu un stil plictisitor. 

Vezi mai jos câteva idei amenajare bucatarie pentru inspirație.  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *