5 secrete ale unei amenajări de succes într-un restaurant

Restaurantul este o mică industrie culinară, funcționarea căruia este supusă unor anumite condiții. Pentru deschiderea acestuia este nevoie de o pregătire lungă și chiar costisitoare, care implică multe aspecte și detalii: începând de la alegerea lavabilei până la planificarea ergonomică a bucătăriei.

Totul începe de la o idee

Orice designer sau arhitect va confirma faptul că nu există elemente nesemnificative atunci când începe un nou proiect de amenajare de restaurant, fiecare detaliu își are rolul și importanța sa. La deschiderea unui restaurant sau la reamenajarea unuia existent este necesar să menținem un echilibru atunci când ajungem să acordăm atenție la toate componentele precum : bucătăria, fațada sau interiorul, tehnologia aplicată, mobilierul etc. Clientul vine aici nu doar de a savura mâncarea preferată (deși acest aspect este destul de important), dar și pentru o atmosferă relaxantă în care să lege conversații de afaceri sau cele personale, și nu în ultimul rând, pentru a se simți bine într-un anturaj primitor. Prin urmare, atmosfera joacă un rol fundamental la amenajarea restaurantului, iar toate aceste elemente integreaza conceptul.

Soluții de stil

La deschiderea restaurantului, în fața proprietarului se pune problema: care va fi stilul amenajării? Există o varietate foarte mare de stiluri care pot fi aplicate, însă trebuie să țineți cont și de specificul bucătăriei, targetului viitorilor clienți și chiar amplasarea acestuia.

Dacă un stil vă limitează prea mult, atunci puteți folosi un mix de stiluri combinate cu bun gust (stilul eclectic). Dacă spațiul cuprinde mai multe încăperi, puteți amenajare fiecare camera în parte în stiluri diferite.

Pentru a înțelege capacitatea fiecărui stil trebuie să fie îndeplinite anumite cerințe. De exemplu, dacă aveți un restaurant dedicat evenimentelor mari, spațiul ales trebuie să fie unul mare și aerisit, în comparație cu o pizzerie în stil rustic unde spațiul poate fi mai limitat. Stilul restaurantului este determinat și de materialele folosite în amenajare: dacă alegeți să deschideți un restaurant elegant atunci este important să optați pentru finisaje de lux și de calitate astfel clientul va observa diferența.

Putem vorbi despre câteva stiluri care, în prezent, au prins o popularitate mai mare în rândul designerilor și al arhitecților:

Minimalism – este întâlnit cel mai des în orient, dar care se răspândește și la noi. Caracteristica de bază a acestui stil este un spațiu cât mai liber și aerisit, cu cât mai puține obiecte.

High-tech. Acest stil este caracterizat prin utilizarea vizibilă a metalului și a sticlei, dar și prin aplicarea celor mai noi tehnologii.

Clasic. Costisitor și bogat – acestea caracterizează interiorul în acest stil. Fiecare element trebuie să fie ales cu mare grijă și să te ducă cu gândul la lux și elegant – de la pardoseală până la textile sau mobilier.

Oriental. Interioare vii și strălucitoare, unde găsim multe accesorii: perne decorative, draperii și textile luxoase, panouri în relief sau lemn închis la culoare.

Tradițional. Acest stil este caracterizat prin reinterpretarea motivelor și a obiectelor tradiționale într-un mod modern, dar confortabil.

Planificarea spațiului

Odată ce stilul a fost ales, un alt aspect important care trebuie luat în considerație este planificarea spațiului (layout-ul). Dacă suprafața vă permite puteți compartimenta spațiul pe zone: zona de intrare, bar, lounge etc, însă dacă spațiul este destul de limitat atunci zonificarea trebuie să fie mult mai compactă.

Pentru a face un layout corect trebuie să țineți cont de următoarele caracteristici:

  • Fluxurile clienților și a angajaților, al aprovizionării sau al vaselor murdare, acestea trebuie distribuite în mod corespunzător și conform regulilor HACCP;
  • Culorile pentru interior trebuie alese cu atenție, ținând cont că anumite culori provoacă poftă de mâncare, iar altele chiar sunt respingătoare;
  • Este important să amplasați corect toaletele clienților și băile/vestiarele angajaților. Numărul acestora depinde de numărul de locuri în restaurant sau numărul de angajați;
  • Încă de la început este esențial să găsiți locul potrivit pentru scenă, loc pentru DJ sau orchestră (în caz dacă acestea vor exista în locație);
  • Aerisirea și climatizarea au un rol important în proiectarea restaurantelor, de aceea specialistul este responsabil să realizeze proiectul corect de climatizare. Dacă există zonă de fumători și nefumători atunci să se facă compartimentarea corespunzătoare;
  • Pentru a crea o atmosferă primitoare este de preferat ca restaurantul să cuprindă atât iluminatul natural cât și cel artificial. Dacă iluminatul natural este o problemă, astăzi există soluții ingenioase prin montarea de iluminatoare sau ferestre artificiale cu lumină neurtă, care vor compensa lumina naturală;
  • Amplasarea mobilierului trebuie gândită în așa fel ca să se păstreze culoare de trecere acceptabilă pentru mobilizarea chelnerilor, iar clienții să se simtă confortabil și să-și păstreze intimitatea dorită;
  • Bucătăria trebuie poziționată astfel ca mirosurile de mâncare să nu-i deranjeze pe clienți;
  • Și accesoriile își au rolul său important în designul de restaurant – decorați spațiul cu vaze, lumânări, flori, tablouri sau oglinzi, acestea cu siguranță vor completa încăperea.

Finisarea interiorului

Fără îndoială, experiența designerului include multe trucuri și soluții care ajută la transformarea  spațiului din unul simplu și banal în unul atractiv și confortabil. Important este să aplicați aceste idei pentru a obține efectul dorit, fără a exagera.

Materialele de finisaj ajută la crearea impresiei dorite, de aceea este esențial să utilizați materiale calitative și rezistente la uzură. Astăzi există zeci de variante de finisaj, de la cele ultra-moderne: cum ar fi panouri 3D aplicate pe pereți sau tavane, iluminatul prin benzi LED, până la elementele stilului clasic atât de cunoscute, unde profilele și lavabila decorativă sau tapetul catifelat ne vor reaminti de interioarele clasice din picturile marilor maeștri ale sec XVII-XVIII-lea.

Secretul succesului

Succesul restaurantului se bazează pe atenție la detaliu, o combinație armonioasă între o bucătărie bună, servicii de calitate și un design elegant și confortabil.

Investiți în designul locației, într-un bucătar-chef bun și în promovare și în scurt timp veți ajunge acolo unde ați țintit. Bucurați-vă de acestă experiență și fiți în pas cu schimbările. Este important să reînnoiți periodic atmosfera interiorului, dar și al meniului, să veniți cu idei noi ca să nu-l plictisiți pe client, pentru ca acesta să revină cu drag și data viitoare.

Doriți să amenajați un restaurant, noi vă putem ajuta, contactează-ne aici.

Articol scris pentru revista Horeca România.

Sursă poze: Pinterest

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *