Cum amenajăm o cameră de hotel: reguli și reglementări

Dacă acum câteva ediții în urmă am discutat despre cum să alegem cea mai bună opțiune pentru un design de hotel, astăzi vreau să abordăm un subiect dedicat camerelor de hotel sau a unităților de cazare tip hotelier.

Designul camerelelor de hotel creează o primă impresie a întregului hotel și a brandului acesta și totodată, într-o oarecare măsură influențează calitatea serviciului și a confortului pentru turiștii care se cazează aici. Există câteva reguli generale, dar și reguli stricte pentru a proiecta acest tip de spațiu public.

Stilistica

Este în general acceptat faptul că interiorul unei camere de hotel corespunde atmosferei mediului înconjurător. În așa fel, hotelurile situate în zone verzi sau în păduri, se recomandă să opteze pentru decorarea camerelor – materiale naturale de lemn, iar geamurile să fie cât mai generoase (pereți vitrați) pentru a lăsa panorama frumoasă a naturii să facă parte și din interior.

Pentru hoteluri din zona centrală a orașelor mari, este indicat să vă conformați cu tendințele contemporane ale clasicului. Iar pentru hotelurile situate în zonele rezidențiale, designerii aleg adesea stiluri moderne-minimaliste, cum ar fi high-tech, minimalism, sau stil ecologic. O alegere optimă pentru hoteluri de pe malul mării – ar fi stilul marin sau chiar mediteranian, cu o schemă de culori în albastru și alb, multă lumină, spații aerisite și terase spațioase.

Numărul de camere

De regulă, hotelurile pun accent pe camerele standard. Acestea ar trebui să fie cât mai universale (inclusiv din punct de vedere al designului), suficient de spațioase (de cel puțin 12 metri pătrați), și funcționale. În hoteluri mari și mijlocii există întotdeauna camere de lux și așa-numitele camere prezidențiale, constând dintr-un birou, un living, 2-3 dormitoare, câteva băi.

Bugetul de amenajare se stabilește pentru o cameră standart, iar când vorbim de camerele de lux, aici se pune foarte mare accent pe materiale prețioase și scumpe, o gamă cromatică în tonuri de purpuriu și auriu – care sunt asociate cu luxul. Dacă hotelul este găzduit de o clădire – monument istoric, este de preferat să reconstruiți câteva camere pentru a readuce „istoria și aerul” trecutului.

Finisajele

Dacă vorbim de o rețea de hoteluri, atunci acestea au deja propriile standarte în ceea ce privesc materialele, culorile și chiar designul. Pe când hotelurile unice sunt mult mai deschise la „experimente creative” pentru designeri. Cu toate acestea, atunci când are loc selecția de materiale și finisaje, există câteva cerințe obligatorii. Astfel, toate finisajele (pentru pereți, pardoseală, tavan, ferestre, uși) ar trebui să fie ușor de spălat și curățat, să reziste la substanțe chimice de curățat, să aibă o clasă ridicată de rezistență la foc și rezistență la uzură.

Pentru pereți puteți opta pentru lavabilă sau o vopsea decorativă, dar și un tapet de vinil sau chiar din textil (obligatoriu tratat antifoc) este o soluție practică și estetică; pentru pardoseală puteți folosi plăci ceramice, piatră naturală, parchet din lemn masiv sau laminat, dar și mochetă (la fel cu tratare antifoc).

Gama cromatică

Conform regulilor în ceea ce privește gama cromatică folosită în camerele de hotel, culorile vii și active sunt nedorite, deoarece nu se știe cum vor afecta psihologic pe clienți. Cel mai adesea alegeți culori  universale în tonuri calde, calme și luminoase, cele care vor mări vizual încăperea. În camerele standard puteți opta pentru o singură schemă de culori, iar în camerele duble sau cu trei camere, puteți folosi mai multe nuanțe ale aceleiași culori sau 2-3 nuanțe mai închise. Accentele pot fi prezente în cameră sub formă de textile (perdele, cuverturi de pat, pături, huse pentru mobilier, covoare), tablouri și elemente de decor.

Iluminatul

În conformitate cu normele europene, iluminatul în camerele de hotel trebuie să fie de cel puțin 150 lux. Sunt deosebit de importante scenariile corecte pentru iluminarea zonei de intrare, a zonei de lucru și a băii. De regulă, în acest scop, se folosesc spoturi rotative integrate, aplice lângă oglinzi și lămpi de masă sau lampadare.

Este obligatoriu să prevedeți veioze sau aplice de perete în zona patului. Iar în încăperile de peste 15 mp, ar trebui să existe iluminare pe mai multe nivele (cu diferite scenarii, un specilist în domeniu vă poate ajuta cu aceasta) și o ușoară zonificare doar cu ajutorul corpurilor de iluminat.

Sper ca aceste informații vă vor ajuta să faceți primul pas pentru a planifica noul concept de design pentru viitorul hotel sau o nouă redecorare pentru a aduce un aer proaspăt și atrăgător.  Iar dacă simțiți nevoia de a primi un sfat, eu ca designer de interior, vă stau la dispoziție.

Aveți nevoie de un proiect de hotel, ne puteți contacta aici.

Articol scris pentru revista HORECA Romania.

Sursa poze: Pinterest

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *