Cum alegem lavoarul perfect pentru baie?

Astăzi lavoarul nu mai este doar un obiect util pentru baie, dar a devenit chiar un element de design, care poate avea o formă excentrică sau poate fi realizat dintr-un material neconvențional.

Atunci haideți să înțelegem cum se clasifică lavoare după formă, material și metoda de instalare:

Forma chiuvetelor

Forma poate fi atât de variantă, încât nu există limită la imaginație. Însă dacă ne raportăm doar la chiuvete cu formă clasică, atunci acestea pot avea forma: pătrată, ovală, dreptunghiulară sau rotundă. În funcție de utilizarea acestora, chiuvetele pot fi de colț, chiuvete duble, încastrate sau montate pe blat.

În cazul în care vă doriți o baie originală și creativă, atunci puteți opta pentru lavoare cu formă neconvențională, de exemplu chiuvetă sub formă de butoi din lemn, găleată metalică (perfectă pentru un stil industrial), roți de mașină, piatră naturală cioplită (în acest caz, cu siguranță chiuveta voastră va avea o formă unică) sau puteți folosi un compozit pentru a termoforma forma lavoarului în așa fel ca să se desprindă organic din perete.

Ce materiale se folosesc la fabricarea lavoarelor?

Ceramica este cel mai comun material pentru chiuvete. Aceasta poate fi porțelanată, pictată, sculptată sau placată cu mozaic. Porțelanul este un material mai scump, dar mai calitativ deoarece compoziția acestuia are o porozitate mai mică, iar suprafața este mai netedă.

Marmura naturală este un material foarte spectaculos, însă destul de costisitor. Chiar dacă marmura naturală nu se compară cu nici un material care o imită, totuși necesită o întreținere mai atentă – prezența porilor și a microcavităților permite acumularea murdăriei și scurgerea apei. Pentru a evita acest lucru se aplică o rășină specială care sigilează materialul.

Imitație de marmură și piatră naturală. La prima vedere, arată destul de similar cu piatra naturală, însă materialul este un compozit care imită grafica unei anumite pietre (travertinul, marmura sau granitul). Tot astăzi putem crea chiuvete din din plăci ceramice (forme mai simple – dreptunghiulare) care au imprimate textura pietrei la rezoluție foarte bună, ceea ce face dificilă diferența între un material natural și o imitație.  Avantajul acestor materiale este că sunt mult mai accesibili decât un finisaj natural, mai ales când vorbim de materiale prețioase, cum ar fi onixul sau alabastru.

Sticla securizată este un material foarte elegant. Deși scump, permite de a crea orice formă și a folosi orice culoare. Dezavantajul este că lasă urme de apă după utilizare (indiferent de gradul de tratare) și urme de la detergenăi dacă se curăță mai intens.

Chiuvete metalice pot fi fabricate din oțel inoxidabil, cupru sau fontă. Sunt durabile, practice și igienice. Cu toate acestea trebuie să țineti cont faptul că se zgârâie ușor de la detergenții abrazivi. Însă dacă scopul vostru să adăugați un aer industrial, atunci lăsați acest material să se „transforme” în timp.

Nu uităm și de zgomot – jetul de apă în contact cu metalul crează un sunet mai puternic, care vă poate deranja. Studiați toate acestea aspecte înainte de a opta pentru o astfel de chiuvetă pentru zona rezidențială, pe când într-un restaurant sau cafenea o chiuvetă din inox sau cupru va atrage atenția clienților.

Lemnul. Deși se știe că lemnul nu se foloseste în spații umede, dacă este tratat corect poate fi utilizat cu încredere. Lemnul este un material care permite sculptarea acestuia, de aceea puteți crea forme unice și personalizate atât pentru amenajările în stil modern, rustic sau chiar contemporan.

Cum se montează lavoarele?

După tipul de instalare, există următoarele opțiuni:

Consolă. Este cea mai cunoscută prindere a lavoarului de perete. Această varintă este perfectă pentru băile mici, deoarece optimizeaza spațiul și nu încarcă vizual. Totodată este cea mai accesibilă soluție, dar să nu uitați, că nu va masca instalațiile (în unele cazuri poate fi deranjant).

Piedestal. Aceasta este varianta chiuvetei console cu „picior”, care maschează instalațiile. Crează un aspect mai atractiv pentru baie.

Chiuveta încorporată. Dacă baia voastră este mai generoasă și doriți să depozitați ceva sub chiuvetă, atunci puteți opta pentru un dulap cu uși sau sertare sub chiuvetă. Avantajul este: mascați toate instalațiile, dar aveți și o zonă de depozitare pentru accesorii de baie sau prosoape.

Chiuveta aplicată pe blat. Idea depozitării sub chiuvetă este similar cu varianta chiuvetei încorporate, însă chiuveta se va monta deasupra blatului (de obicei chiuvete mai mici, cu o formă mai deosebită).

Acum dacă tot ați aflat care sunt tipurile de chiuvete și cum pot fi acestea utilizate, rămâne să alegeți varianta cea mai bună pentru baia voastră. Nu uitați să luaîi in calcul: dimensiunea băii, lumina naturală (dacă aceasta există) și lumina artificială, ce se va depozita aici și care este stilul care vă reprezintă.

Sursă poze: Pinterest

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *