Tot ce trebuie sa stii despre amenajarea restaurantului: planificare, concepte, stiluri si sfaturi practice

Un restaurant de succes pornește de la o viziune – de la idea proprietarului începând cu întreg conceptul estetic și până la meniu. Pentru deschiderea unui restaurant e nevoie de o pregătire îndelungată și costisitoare, cu accent pe detalii care fac diferența. Stilul restaurantului, planificarea spațiului, finisarea interiorului și atenția la detalii sunt doar câteva dintre aspectele pe care colaborarea cu un designer de interior le garantează – rezultatul? Restaurant ancorat în viziune estetică, care atrage și păstrează clienții aproape, un spațiu armonios și echilibrat.

Care sunt cele mai importante aspecte de care sa tii cont atunci cand incepi amenajarea restaurantului

Când vine vorba de amenajarea restaurantului, sunt câteva aspecte relevante de care trebuie să ții cont pentru ca rezultatul final să se ridice la înălțimea așteptărilor tale:

Alegerea conceptului

Pentru locațiile HoReCa, îndeosebi pentru restaurante, conceptul este elementul-cheie: poate că și la alte restaurante se servește mâncare la fel de gustoasă, poate și la alte restaurante personalul este la fel de amabil, dar nicio altă locație nu va avea conceptul restaurantului tău: conceptul diferențiază și poate duce la succes sau, din contra, la eșec. 

Proiectarea propriu-zisa a spatiilor din restaurant

Felul în care arată restaurantul influențează atmosfera care se conturează și starea de spirit pe care o vor avea clienții tăi. Pentru a contura un spațiu care să îi facă să se simtă cu adevărat bine, e necesar ca spațiile din restaurant să fie proiectate cu sens. Planificarea spațiului, layout-ul, este un aspect pe care trebuie să îl iei în considerare. În proiectarea propriu-zisă a spațiilor intră și layoutul care asigură suficient spațiu pentru intimitatea clienților, așezarea meselor, sonorizare, zonă de intrare, lounge etc. În funcție de cât de generos este spațiul, sunt câteva caracteristici pe care trebuie să le ai în vedere: 

  • Fluxul de clienți și angajați, al aprovizionării, al vaselor murdare – ele trebuie distribuite în conformitate cu regulile HACCP; 
  • Culorile trebuie alese cu atenție – unele culori provoacă pofta de mâncare, altele, din contra, sunt respingătoare; 
  • Toaletele clienților și băile / vestiarele angajaților trebuie amplasate cu atenție;
  • Locul pentru orchestră, scenă sau DJ (dacă e cazul) trebuie stabilit încă de la început; 
  • În proiectarea restaurantelor aerisirea și climatizarea au un rol foarte important; 
  • Poziționarea bucătăriei e la fel de relevantă – mirosurile nu trebuie să îi deranjeze pe clienți;
  • Amplasarea mobilierului, iluminatul, accesoriile sunt aspecte-detaliu care însă fac diferența între un restaurant primitor și unul în care nu prea te-ai întoarce și a doua oară.

Stabilirea bugetului

Bugetul trebuie clar stabilit încă de la început, astfel ca designerul de interior să găsească soluțiile optime pentru necesitățile și dorințele tale. Bugetul trebuie stabilit în funcție de dimensiunea spațiului de amenajat, stilul în care se dorește amenajarea (o amenajare maximalistă va fi mai costisitoare decât una modernă sau minimalistă, de exemplu), finisajele pentru care se va opta. Dincolo de asta, un restaurant de succes se fundamentează pe investiția în design, într-un bucătar-chef priceput și în promovare, pentru ca rezultatul final să fie o combinație armonioasă, care să atragă și să cucerească.


Stiluri pentru amenajarea restaurantelor

Stilul în care e amenajat un spațiu dictează, într-o mare măsură, atmosfera restaurantului și tipul de oameni care îi vor trece pragul. De exemplu, dacă vrei să construiești un spațiu care să atragă adolescenți și tineret, amenajarea restaurantului în stil clasic nu e întocmai cea mai bună idee. Iată principalele stiluri pentru amenajarea restaurantelor și cum influențează ele atmosfera generală a spațiului:

Amenajarea restaurantului in stil clasic

Cu ajutorul mobilierului și finisajelor potrivite, spațiu se transformă – dintr-unul comun într-unul extraordinar, dar confortabil în același timp. Stilul clasic este ancorat în grandoare și elemente de lux, în mobilier din lemn masiv, în care profilele, lavabila decorative, tapetul catifelat nu pot să lipsească.

Un restaurant amenajat în stil clasic trebuie să inspire acest stil prin fiecare element al restaurantului, de la design și până la melodiile care vor fi difuzate pe fundal. Rezultatul final al unul restaurant amenajat în stil clasic este un spațiu grandios și sofisticat, care generează un oarecare sentiment istoric, oferindu-ne totuși confortul și familiaritatea de care avem nevoie.

 

Amenajarea restaurantului in stil modern

Liniile clare, frecvența formelor geometrice, paleta de culori bine-definită din care nu lipsesc nuanțele de alb, gri și negru sunt doar câteva elemente ale stilului modern. Un restaurant modern este puternic ancorat și în soluții high-tech, inteligente, care transformă întreaga experiență într-una desăvârșită.

 

 

Cu o atracție majoră în rândul tinerilor, restaurantele moderne vin ca o inovație în industrie și, deși nu se caracterizează ca fiind spații foarte călduroase, reușesc să atragă întocmai prin rafinamentul simplu și clar pe care îl emană.

 

Amenajarea restaurantului in stil minimalist

Stilul minimalist în restaurante încorporează palete de culori neutre însoțite de variațiuni de alb, iar mobilierul este delicat, în linii concise, elementele de decor lipsind aproape în totalitate.

Un restaurant minimalist nu se rezumă la amenajarea minimalistă, conform normelor stilului, ci trebuie să se extindă și în bucătăria internă a restaurantului: meniul trebuie să fie simplificat, la fel și site-ul web al restaurantului.

Toate aceste elemente conturează un spațiu minimalist bine definit, care atrage prin claritate și armonie. 

 

Amenajarea restaurantului in stil high-tech

Restaurantele high-tech câștigă din ce în ce mai mult teren, mai ales în era COVID-19, în care digitalizarea spațiilor și operațiunilor devine vitală: de la lipsa meniului și până la plasarea comenzilor în absența personalului, prin aplicații mobile, spațiile high-tech cuceresc prin inovație și design modern, unic, care aduce un plus de acel ceva; în restaurantul high-tech, tehnologia se întâlnește cu modernul și rezultă o combinație ingenioasă care atrage întocmai pentru că simplifică: mersul la restaurant devine, acum, și mai confortabil.

 

Amenajarea restaurantului in stil oriental 

Stilul oriental este caracterizat de căldură și familiaritate, iar restaurantele orientale combină un design unic cu un meniu oriental înspre a consolida un rezultat desăvârșit.

Frecvența pernelor decorative, posibilitatea de a lua masa pe jos, în absența canapelelor, fuziunile de culori calde (roz, portocaliu, roșu, galben), toate acestea creează un peisaj inedit, trecând dincolo de ideea de masă în oraș: restaurantele orientale sunt o experiență.

 

Amenajarea restaurantului in stil traditional/rustic

Restaurantele tradiționale sau rustice se fundamentează pe predominanța elementelor naturale, lemnul fiind materialul de bază în aceste design-uri.

Deși par restaurante mai puțin finisate, atrag clienți întocmai pentru că sunt ancorate în familiaritate și le oferă oamenilor sentimentul apartenenței; alături de meniul potrivit, gătit de un bucătar-chef priceput, un restaurant rustic te face să te simți ca acasă. 

 

Amenajarea restaurantului in stil eclectic

Stilul eclectic combină elemente din mai multe stiluri de amenajare interioară, cum ar fi modernismul, clasicismul, minimalismul, chiar și din stilurile retro și shabby chic.

Un spațiu eclectic generează fascinație și e decorat în abundență: explozii de culori, texturi, printuri se ivesc în orice colț, iar acest stil nu e pe placul oricui, fiind unul extrem de complex.

 

Autentic și desăvârșit, stilul eclectic cucerește spiritele libere, care favorizează contrastele, diversitatea, simetria. 

 

Amenajarea restuarantului in stil mediteranean

Restaurantele amenajate în stil mediteranean reușesc să ne transporte în vacanță – cuceresc întocmai prin caracterul de a te fura în altă lume, decorul lor amintind nuanțat de mare și ocean.

Culorile care nu lipsesc din restaurantele mediteraneene sunt albul și albastrul, iar meniul trebuie să cuprindă și preparate cu inspirație grecească sau mediteraneană.

 

Amenajarea restuarantului in stil industrial 

Stilul industrial cucerește din ce în ce mai mult prin înclinația sa către altceva; un stil al metalelor, al elementelor nefinisate, un stil fundamentat pe culori închise și texturi dure, restaurantele industriale sunt perfecte pentru omul modern, care vine la restaurant nu doar pentru a servi masa, ci pentru a pătrunde într-o lume utopică, care să îi poată genera o experiență desăvârșită.

 

 

Idei de concepte pentru amenajarea restaurantului

Conceptul restaurantului este pilonul pe care se fundamentează viitorul succes, pentru că e acel element care diferențiază în raport cu alte restaurante.

 

Restaurante cu specific (romanesc, mediteranean etc.)

Restaurantele cu specific cuceresc mai ales turiști – de fiecare dată când vizităm o nouă țară, alegem să vizităm un local tradițional, fie el italienesc, franțuzesc, grecesc, pentru că așa ne simțim apropiați de cultura respectivă. Ni se dă posibilitatea de a afla noutăți despre stilul de viață al localnicilor, despre mâncărurile lor tradiționale, dar și despre ce înseamnă, pentru ei, spațiul. 

 

Restaurante de tip fine dining 

Restaurantele de tip fine dining sunt o combinație între elemente de design interior, meniu și atmosfera conturată; în toate cele trei arii, atributele principale trebuie să fie finețe, pretenție, rafinament, eleganță.

Restaurantele fine dining promit experiențe desăvârșite, iar peisajul creat este unul formal. 

 

Restaurante de tip pop up

Restaurantele de tip pop-up sunt restaurante temporare, care își au locația în sedii private, rulote sau chiar garaje; au început să fie populare încă din anii 2000, în Marea Britanie, și sunt cel mai adesea cunoscute în cadrul festivalurilor.

Atenția cade asupra conceptului culinar, iar designul este, de cele mai multe ori, unul relaxat și simplist, care să permită mutarea restaurantului de câte ori se dorește. 

 

 

Restaurante de familie 

Restaurantele de familie sunt descrise de armonie și familiaritate, de culori care să îmbie la discuții plăcute, de meniuri care să conțină și preparate dedicate copiilor.

 

Proiectarea spațiului e foarte relevantă în cadrul restaurantelor de familie, pentru că locurile de joacă dedicate copiilor nu pot să lipsească. 

 

Restaurante de tip fast casual 

Restaurantele fast casual sunt diferite de ceea ce înseamnă fast-food prin calitatea preparatelor; conceptul a fost inițiat în Statele Unite în 1990, dar aceste restaurante au devenit mai populare odată cu recesiunea economică din 2007.

Sunt restaurante situate între: nici fast-food, dar nici restaurant clasic; o combinație inedită între mâncare livrată rapid și spațiu primitor, restaurantele de tip fast casual atrag mai ales atunci când vine vorba de angajați care vor să ia un prânz rapid, dar gustos, în pauza de masă.

 

Restaurante de tip food truck 

Cu rădăcini în conceptul de restaurant pop-up, restaurantele de tip food truck sunt populare mai ales în rândul festivalurilor; un concept inedit și tineresc, restaurantele în rulotă cuceresc mai ales prin selecția culinară, dar și prin experiența unică pe care o oferă.

Garantează intimitate și familiaritate întocmai prin compartimentarea spațiului, care nu este unul foarte generos.

 

Amenajare restaurant pescaresc/cherhana 

Restaurantele pescărești, cel mai adesea întâlnite la mare, sunt restaurante axate pe mâncărurile pe bază de pește, iar decorul este bazat pe elemente marine, culorile cele mai utilizate fiind din sfera naturalului (verde, albastru); plantele verzi nu lipsesc.

Un concept inedit și neobișnuit, cherhanaua este un tip de restaurant întâlnit doar în anumite părți ale lumii, ceea ce îl face și mai aparte. Vezi aici mai multe concepte de restaurante neobișnuite. 

 

Sfaturi practice pentru amenajarea restaurantului 

Când vine vorba de amenajarea unui restaurant mic, spațiul trebuie folosit în mod inteligent, chiar dacă asta presupune existența a mai puține mese. Scaunele și mesele vor fi alese astfel încât să nu ocupe foarte mult spațiu, iar elementele de decor nu vor fi folosite în mod exagerat. Pentru un restaurant de dimensiuni mici, stilul minimalist este ideal, atât prin lipsa decorațiunilor, cât și prin predominanța culorilor deschise care oferă spațialitate.

 

Sfaturi pentru amenajarea unui restaurant cu terasa/curte 

Restaurantele cu terasă sau curte au devenit o necesitate încă de acum câțiva ani, odată cu apariția legii antifumat. Mai ales acum, în context pandemic, terasa a devenit pârghia care ține la suprafață restaurantele și cafenelele.

Dacă spațiul nu beneficiază de terasă, e important să aducem natura în spațiile închise prin fitodesign. Când vine vorba de terasă, e relevantă utilizarea optimă a întregului spațiu, iar mobilierul ales trebuie să fie de calitate, pentru că va fi expus diverselor schimbări climatice. 

 

Amenajarea locului de joaca pentru copii in restaurant 

Restaurantele de familie trebuie să includă un loc de joacă pentru copii și trebuie să aibă un concept bine definit; în locul de joacă, e foarte importantă gama cromatică, materialele folosite (anti-bacteriale, moi), trebuie să fie ancorat în povești și desene animate, dar și să aibă cât mai multe activități, pentru a nu-i plictisi pe cei mici. Jocurile de societate sunt la fel de binevenite, pentru că provoacă interacțiunea dintre copii. 

 

Alegerea plantelor pentru restaurant – Fitodesign-ul

Fitodesignul se definește prin aducerea naturii înăuntru; un spațiu încărcat de plante îmbie la armonie și liniște, coordonate relevante mai ales în contextul actual.

În ceea ce privește alegerea plantelor pentru design, ele pot fi alese în funcție de zonă, dar și în funcție de stilul restaurantului: 

  • Amenajarea unui restaurant a la carte, fine dining, implică alegerea plantelor elegante, rafinate: grădini verticale, bananieri, ficuși; 
  • Un sushi bar e locul perfect în care poți aduce o parte din verdeața Japoniei, prin prezența unui bonsai sau a grădinilor japoneze în miniatură; 
  • Citricele, plantele cățărătoare, măslinii completează foarte bine un restaurant italian sau mediteraneean;
  • Un restaurant rustic, tradițional sau în stil Provence poate fi decorat cu ajutorul aranjamentelor florale în ghivece, suspendate sau prezente pe mese.

 

 

Sfaturi practice pentru amenjarea baii din restaurant

În ceea ce privește baia din restaurant, e foarte importantă poziționarea ei: nu trebuie să fie nici aproape de mesele clienților, însă nici aproape de bucătărie.

În amenajarea băii din restaurant trebuie ținut cont de aerisire și iluminare, dar și de sistemul prin care clienții sunt înștiințați dacă baia e disponibilă sau nu. Dincolo de asta, ea trebuie să fie amenajată în același stil ca întregul restaurant, să devină o anexă care să-l completeze elegant.

 

 

Sfaturi practice pentru amenjarea bucatariei din restaurant

Bucătăria din restaurant trebuie să aibă la bază flexibilitatea, eficiența spațiului, simplitatea, igiena desăvârșită, alături de echipamentul potrivit și ventilarea eficientă a aerului. Amplasarea bucătăriei trebuie stabilită încă de la început, pentru că nu se vrea o bucătărie apropiată de mesele clienților, pentru că mirosurile pot deranja. 

Dincolo de asta, trebuie ținut cont de workflow-ul bucătăriei, pentru a se evita haosul; orice chef e grăbit, însă e important să ne asigurăm că chefii nu se vor izbi de chelneri sau invers. Bucătăriile trebuie consolidate după funcționalități: spații de curățare, spații de depozitare, locul de preparare a mâncărurilor și servirea propriu-zisă.

 

 

Sfaturi practice pentru amenjarea barului din restaurant

Spațiul pe care îl ai la dispoziție va dicta ce tip de bar poate restaurantul tău să ofere și câte locuri sunt disponibile; la fel de relevantă este și poziționarea barului, pentru că barurile amplasate în fața restaurantului deservesc și scopul de zonă de așteptare până se eliberează masa.

Barurile din centrul restaurantului sunt caracteristice stilurilor modern și eclectic și permit fluxului de angajați să circule mai ușor, iar barurile plasate în spatele restaurantului sunt intime, departe de agitația restaurantului. 

 

 

Importanta iluminatului in restaurant si sfaturi practice 

Iluminatul din local dă tonul întregii experiențe pe care o vei avea, pentru că e prima impresie de care ne izbim la intrarea într-un restaurant. Calitatea serviciilor trebuie să fie acompaniată de o ambianță plăcută, generată, în primul rând, de iluminat. Lumina caldă este cea mai confortabilă și îi ajută pe oameni să se relaxeze, să se simtă cu adevărat bine; ideal este ca lumina să aibă o intensitate scăzută, să fie difuză, pentru a contura o atmosferă intimă și armonioasă.

Sursele de lumină artificială rece obosesc ochiul și de cele mai multe ori distrug atmosfera primitoare a unui local. Când vine vorba de alegerea iluminatului de interior într-un restaurant, sunt câteva aspecte de care trebuie să ținem cont: 

  • Corpurile de iluminat trebuie să fie amplasate astfel încât să nu deranjeze clienții și să nu orbească; 
  • Lumina principală trebuie să fie cât mai difuză; 
  • Întrerupătoarele trebuie să fie accesibile chelnerilor și șefilor de sală, fără să fie blocate de dulapuri sau alte corpuri; 
  • Sunt de preferat corpurile de iluminat care maschează becurile, din considerente estetice.

 

 

Sfaturi pentru alegerea decoratiunilor si detaliilor din restaurant

Când vine vorba de decorațiunile și detaliile din restaurant, less is more – firește, dacă nu vorbim de stilul maximalist. Accentul trebuie să cadă pe atenția desăvârșită la detalii: geometria spațiului, lumina, culorile, finisajele sunt acompaniate de elementele de decor alese înțelept.

De la oglinzile înrămate și tablourile pe care le putem suspenda pe pereți și până la mobilierul tapițat în culori și materiale inedite, decorațiunile trebuie alese în conformitate cu stilul general al spațiului.

E important să decorăm având în minte atmosfera pe care vrem ca restaurantul nostru să o genereze; lumânările, sfeșnicele, florile naturale, plantele verzi, draperiile personalizate sunt doar câteva dintre decorațiunile care îmbracă orice spațiu, transformându-l într-unul fascinant. Aici poți vedea care este rolul decorațiunilor și accesoriilor în amenajările food-service.

 

 

Cat costa amenajarea unui restaurant si cum te poate ajuta un designer

Indiferent de stilul și atmosfera pe care vrei să le emane restaurantul tău, un designer de interior reușește să coordoneze viziunea cu materializarea estetică; cu alte cuvinte, de la idee la rezultat.

Un specialist nu se rezumă la a aranja spațiul, ci a-i maximiza potențialul, pentru că știe cum și unde trebuie amplasate mesele, scaunele, zonele din restaurant astfel încât spațiul tău să fie primitor și să îi facă pe clienți să se simtă bine. 

Departe de a fi o cheltuială, amenajarea unui restaurant cu un designer de interior este o investiție – o investiție într-un restaurant care să atragă și să genereze emoții. Succesul unui restaurant se bazează pe atenția la detalii, fiind o fuziune desăvârșită între o buc

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *