cover4

 

Fuziunea elementelor caracteristice in moda si designul interior

Conexiunea între modă și interior face ca ambele domenii să vorbească același limbaj și în detaliu să exprime mijloace similare. Astfel, elementele ce caracterizează moda nemijlocit se regăsesc și într-un design interior:

– conceptul. De aici pornește orice proiect, fie este conceptul unei colecții, fie este o idee pentru amenajarea unui spațiu. Conceptul trebuie să transmită un mesaj și să reflecte inovația realității transpusă prin operă;

– studiul/documentațiase realizează o documentație profesionistă, pornind de la studiul obiectului, al pieței și chiar al tendințelor moderne;

– schița – schița este materializarea ideilor prin intermediul desenului. Orice devine o sursă de inspirație și reprezintă baza viitorului proiect;

– materialul –  ca un suport, o structură prin care opera ia naștere. După ce se definește ideea, se caută substanța din care se va elabora obiectul. Materialul este într-un proces continuu de transformare, iar faimosul „drum al mătăsii” (în modă) și al bogatelor interioare din sec. XVI-XVIII rămâne doar o frumoasă poveste în lumina apariției noilor materiale – materiale high-tech, masele plastice sau microfibre. Când este vorba de alegerea materialului se ține cont și de alte aspecte, precum:

– textură care se rezump la doup caracteristici estențiale: ritmul constant al structurii și senzația pe care acesta o redă. Atât în design, cât și în modă  se poate vorbi atât de textură, ca proprietate a unui material de construcții/textil și de modul în care acesta este pus în operă pentru a determina anumite senzații: confort sau disconfort, cald sau rece, nou sau vechi etc.

– culoarea este ”o senzație/impresie produsă asupra ochiului de radiațiile luminoase de diferite frecvențe”[1]. Culoarea sugerează diverse stări și chiar iluzii (de ex: o haină sau un tapet de nuanțe deschise emit o senzație de mărire/volum)

– luminala fel ca și culoarea, transmite diferite stări și senzații. Aceasta depinde de modul în care lumina va acționa asupra obiectului. Într-o încăpere lumina poate schimba ambianța și tot cu ajutorul luminii o haină poate susține sau chiar crea anumite efecte optice.

– accesorii. Accesorile au fost și vor rămâne un accent important la completarea unui ambient sau a unei ținute. O lustră într-o încăpere ca și o eșarfă legată la gât  poate adăuga un aer de eleganță și rafinament.

 – executarea – procesul în care proiectul este elaborat în realitate, ținând cont de toate aspectele anterioare.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *