Stilul Art DECO

Art Deco se referă la un stil care s-a făcut cunoscut odată cu boom-ul industrial din 1920 până în 1930. Totul s-a desfășurat într-o mișcare rapidă în care industria conducea piața de desfacere. Arhitecții, designerii și artiștii au început să ia decizii în ceea ce priveste stilul care reflectă admirația oamenilor în domeniul dezvoltării producției de mașini, obiecte de lux și artă.

Scurtă incursiune în stilul Art Deco

La începutul secolului XX, Art Deco a devenit o mișcare artistică manifestată inițial în artele decorative, apoi în arhitectură, fashion și artele vizuale. Deși a existat ca un stil major, bine cristalizat în arta europeană, nu a avut un nume consacrat până la expoziția pariziană din 1910. Deși stilul Art Deco s-a făcut remarcat prin eleganță și rafinament, nu a ajuns să fie considerat un stil tradițional. Cert e că a reprezentat o nouă eră pentru designeri, care au încercat să demonstreze că pot crea ceva inedit din elemente simple. Art Deco este un stil influențat de cubism, expresionism și futurism, însă rezultatul este unul cât se poate de original.

Influența stilului Art Deco în artă și design

Acest stil a afectat toate formele de design, de la artele plastice și decorative și până la modă, film, fotografie și design de produs. Indiferent de domeniu – arte vizuale, fashion, design interior, stilul Art  Deco a fascinat oamenii vremii și a atras tot mai mulți admiratori. Printre nume celebre care s-au dedicat acestui curent se numără Jaques Emile Ruhlmann, Jean Jaques Rateau, Rene Lalique, designerii companiei producătoare de ceasuri și bijuterii Cartier, designerul vestimentar Paul Poiret, Jeanne Lanvin, dar și pictorul Raoul Dufy.

Stilul Art Deco în designul interior

Acest stil aerodinamic, cu elemente în diverse forme și culori bogate a fost născut dintr-o eră minimalistă, dar care s-a transformat într-un stil cu multe accente de culori și tonuri neutre și luminoase, cu forme clare, geometrice. Cunoașterea caracteristicilor acestui stil face mai ușoară alegerea pieselor potrivite pentru a transforma un simplu spațiu într-un design cu atmosferă Art Deco.

Prin ce se distinge un decor în stil Art Deco

Interioarele amenajate în stil Art Deco sunt luxoase, elegante și opulente. Principala caracteristică Art Deco este cunoscută sub denumirea de zig-zag modern, care se traduce prin ornamente cu forme geometrice, stilizate, îmbinate repetitiv. Într-o amenajare în stil Art Deco, printurile (tapet, tablouri etc.) sunt în mare parte vegetale, simboluri astrologice, forme geometrice și abstracte. Art Deco include piese de mobilier cu forme rotunjite, linii orizontale și mixuri de culori. Contrar așteptărilor, ceea ce conferă opulență unui interior în stil Art Deco nu este mobilierul, care e mai degrabă simplu, ci texturile bogate și motivele aparte.

De-a lungul timpului, acest stil a suferit unele ajustări pentru a fi adaptat vremurilor în continuă mișcare, în prezent fiind cunoscut ca stilul Art Deco Contemporan. În varianta modernă, stilul păstrează din elementele menționate mai sus, dar include și caractaristici specifice stilurilor moderne, mai ales în ceea ce privește tehnologiile și materialele utilizate în amenajările interioare.

Cum aplicăm stilul Art Deco în fiecare cameră

Living room în stil Art Deco

Art Deco în dining room sau locul de luat masa

Design interior bucătărie în stil Art Deco

Dormitor în stil Art Deco

Design interior baie în stil Art Deco

Holul și casa scării în stil Art Deco

Îți place stilul Art Deco și ți-ai dori să-ți amenajezi casa în acest stil, pentru colaborare ne puteți contacta aici.

Sursă poze: Pinterest & architecturaldigest.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *