Design interior pentru hotel: Cum amenajăm un hotel?

Astăzi, când totul este dictat de modă și stil, un rol deosesbit în cearea imaginii personalizate pentru un hotel este datorată conceptului de interior bine gândit. În plus, factorul cheie pentru a alege un anumit hotel îl reprezintă, pe lângă serviciile de calitate, și confortul estetic pe tot parcursul șederii voastre. De aceea un design de interior corect trebuie adaptat în funcție de tipul unității de cazare, numărul de stele pe care îl va avea, dar și de funcționalitatea acestuia. Nu putem neglija și imaginea generală (componentele estetice și etice), care sunt realizate (de obicei) cu ajutorul arhitecților și al designerilor.

Ce înseamnă să amenajezi un hotel?

Spațiul interior al unui hotel trebuie gândit ca un tot unitar – de la concept până la alegerea accesoriilor. În același timp, un proiect de hotel diferă foarte mult de nevoile unui spațiu rezidențial sau de birou. Succesul îl reprezintă: pe de o parte elemente interioare alese cu mare grijă, dar și atmosfera generală, care trebuie să fie una confortabilă, în așa fel ca să-i facă pe clienți să se reîntoarcă iarăși aici.

În plus, designul trebuie să fie unul memorabil pentru o diferențiere clară față de celelalte unități de cazare. Acest lucru a dus la crearea conceptului de Hotel-Design (în Europa deja există hoteluri de acest tip) ce se bazează pe un interior foarte personalizat. Hotel-Design poate avea un singur concept și amenajat într-un anumit stil (poate fi high-tech, clasic sau provence), dar există și hoteluri în care fiecare cameră este amenajată diferit, în idea de a satisface mai multe cerințe și, în același timp, de a crea diversitate (în cazul clienților care revin mereu la același hotel, dar ar vrea să încerce și ceva nou).

Chiar dacă astăzi există atât de multe opțiuni pentru a crea un design excepțional, să nu uităm că un hotel va fi amenajat respectând și câteva reguli: ambianța acestuia trebie să fie confortabilă și să transmită siguranță clienților. Acest lucru se va regăsi atât în tratarea pardoselei (evitați suprafețele lucioase, sunt alunecoase când nimerește apa pe ele), dar și la propunerea sistemului de iluminat bine gândită pentru a evita orice tip de accident. Ușile de sticlă (un element comun în interioarele de hotel) trebuie să fie securizate; lavabila sau vopseaua decorativă – fără substanțe toxice. Mobila aleasă să fie cât mai rezistentă, practică și comodă.

Cum alegem stilul de amenajare?

Stilul interiorului depinde de amplasarea clădirii, de numărul de camere, de istoria și de publicul țintă a viitorului hotel. Deja cunoaștem că există foarte multe stiluri în designul interior, însă potrivit ultimelor tendințe, tot mai des se optează pentru un stil minimalist, Loft, stiluri clasice (de la stilul Renascentist, până la stilul Neoclasic), dar și Provence. Iar eclecticul este soluția câștigătoare în cele mai multe amenajări din ultimii ani.

Astăzi n-o să abordăm descrierea fiecărui stil în parte, așa cum am tot discutat în articulele precedente (vă recomand citiți Asemănări și deosebiri între stiluri de amenajari interioare partea 1 și partea 2). Ceea ce trebuie să cunoașteți este faptul că diferite stiluri reprezintă și costuri diferite. Când creați un design de hotel, acesta se raportează nu doar la timpul și volumul proiectului, dar și la stilul ales. Dacă amenajarea va fi una clasică, abundența detaliilor se reflectă în termenul de creație și execuție, dar și în cost. Dar și un stil mai simplu necesită idei și creativitate, pentru a trezi interesul clienților, care întotdeauna vor fi atrași de calitate, funcționalitate și partea estetică.

Cum alegem mobilierul?

Un element cheie al interiorului de succes îl reprezintă mobilierul ales corect. Mobilierul are atât capacitatea de a completa un interior, dar totodată poate crea un efect respingător. Iar atunci când ați ajuns la etapa de a alege mobilierul pentru hotelul vostru, specialiștii recomandă să acordați atenție la următoarele aspecte:

  • Materialul. Desigur, hotelurile de lux își pot permite un mobilier achiziționat de la marile branduri de mobilier din lume, dar să știți că liderul pe piață este mobilierul realizat din PAL sau MDF (pentru cost, dar și durabilitate, așa cum astăzi aceste materiale sunt mult mai calitative decât acum câțiva ani);
  • Mobilierul modular este soluția ideală pentru hoteluri, deoarece avantajul acestui tip de mobilier este că se pot foarte ușor muta, înlocui sau schimbat;
  • Accesoriile pentru mobilier. O mare atenție trebuie acordată feroneriei, și anume: balamalelor, glisierilor. Optați pentru sisteme de calitate și nu uitați să fie cât mai silențioase;
  • Textilele și tapițeriile. După normele actuale în vigoare, în spațiile HoReCa se aleg țesături tratate antifoc. În același timp acestea trebuie să fie cât mai rezistente (la trafic intens) și ușăr de curățat (se curăță chimic). Tipul textilului se va alege în funcție de conceptul general de design, dar de obicei în camerele de hotel, un pat tapițat integral este mult mai confortabil decât unul netapițat, iar draperiile trebuie să fie cât mai opace (blackout), putea a păstra intimitatea și a crea întuneric și pe timp de zi.

Doar un interior gândit până la cele mai mici detalii poate deveni o adevărată „carte de vizită” a hotelului dvs, iar acest lucru va atrage clienți noi, și îi va reîntoarce pe cei fideli.

Aveți nevoie de un proiect de hotel, ne puteți contacta aici.

Articol scris pentru revista HORECA Romania.

Sursa poze: Pinterest

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *