5 secrete ale unei amenajari de succes intr-un restaurant

5 secrete ale unei amenajari de succes intr-un restaurant

Restaurantul este o mica industrie culinara, functionarea caruia este supusa unor anumite conditii. Pentru deschiderea acestuia este nevoie de o pregatire lunga si chiar costisitoare, care implica multe aspecte si detalii: incepand de la alegerea lavabilei pana la planificarea ergonomica a bucatariei.

  1. Totul incepe de la o idee

Orice designer sau arhitect va confirma faptul ca nu exista elemente nesemnificative atunci cand incepe un nou proiect de amenajare de restaurant, fiecare detaliu isi are rolul si importanta sa. La deschiderea unui restaurant sau la reamenajarea unuia existent este necesar sa mentinem un echilibru atunci cand ajungem sa acordam atentie la toate componentele precum : bucataria, fatada sau interiorul, tehnologia aplicata, mobilierul etc. Clientul vine aici nu doar de a savura mancarea preferata (desi acest aspect este destul de important), dar si pentru o atmosfera relaxanta in care sa lege conversatii de afaceri sau cele personale, si nu in ultimul rand pentru a se simti bine intr-un anturaj primitor. Prin urmare, atmosfera joaca un rol fundamental la amenajarea restaurantului, iar toate aceste elemente integreaza conceptul.

  1. Solutii de stil

La deschiderea restaurantului, in fata proprietarului se pune problema: care va fi stilul amenajarii? Exista o varientate foarte mare de stiluri care pot fi aplicate, insa trebuie sa tineti cont si de specificul bucatariei, targetului viitorilor clienti si chiar amplasarea acestuia.

Daca un stil va limiteaza prea mult, atunci puteti folosi un mix de stiluri, combinate cu bun gust (stilul eclectic). Daca spatiul cuprinde mai multe incaperi, puteti amenajare fiecare camera in parte in stiluri diferite.

Pentru a intelege capacitatea fiecarui stil trebuie sa fie indeplinite anumite cerinte. De exemplu, daca aveti un restaurant dedicat evenimentelor mari, spatiul ales trebuie sa fie unul mare si aerisit, in comparatie cu o pizzerie in stil rustic, unde spatiul poate fi mai limitat. Stilul restaurantului este determinat si de materialele folosite in amenajare: daca alegeti sa deschideti un restaurant elegant, atunci este important sa obtati pentru finisaje de lux si de calitate, astfel clientul va observa diferenta.

Putem vorbi despre cateva stiluri care, in prezent,  au prins o popularitate mai mare in randul designerilor si arhitectilor:

Minimalismul – este intalnit cel mai des in orient, dar care se raspandeste si la noi. Caracteristica de baza a acestui stil este un spatiu cat mai liber si aerisit, cu cat mai putine obiecte.

Hi-tech. Acest stil este caracterizat prin utilizarea vizibila a metalului si a sticlei, dar si prin aplicarea celor mai noi tehnologii.

Clasicul. Costisitor si bogat – acestea caracterizeaza interiorul in acest stil. Fiecare element trebuie sa fie ales cu mare grija si sa te duca cu gandul la lux si elegant – de la pardoseala pana la textile  sau mobilier.

Oriental. Interioare vii si stralucitoare, unde gasim multe accesorii: perne decorative, draperii si textile luxoase, panouri in relief sau lemn inchis la culoare.

Traditional. Acest stil este caracterizat prin reinterpretarea motivelor si a obiectelor traditionale intr-un mod modern, dar confortabil.

  1. Planificarea spatiului.

Odata ce stilul a fost ales, un alt aspect important care trebuie luat in consideratie este planificarea spatiului (layout-ul). Daca suprafata va permite puteti compartimenta spatiul pe zone: zona de intrare, bar, lounge etc, insa daca spatiul este destul de limitat atunci zonificarea trebuie sa fie mult mai compacta.

Pentru a face un layout corect trebuie sa tineti cont de urmatoarele caracteristici:

  • Fluxurile clientilor si a angajatilor, aprovizionarii sau a vaselor murdare trebuie sa fie distribuite in mod corespunzator si conform regulilor HACCP;
  • Culorile pentru interior trebuie alese cu atentie, tinand cont ca anumite culori provoaca pofta de mancare, iar altele chiar iti resping;
  • Este important sa amplasati corect toaletele clientilor si baile/vestiarele angajatilor. Numarul acestora depinde de numarul de locuri in restaurant sau numarul de angajati;
  • Inca de la inceput este esential sa gasiti locul potrivit pentru scena, loc pentru DJ sau orchestra (in caz daca acestea vor exista in locatie);
  • Aerisirea si climatizarea au un rol important in proiectarea restaurantelor, de aceea arhitectul/designerul este responsabil sa realizeze proiectul corect de climatizare. Daca exista zona de fumatori si nefumatori atunci sa se faca compartimentarea corespunzatoare;
  • Pentru a crea o atmosfera primitoare, este de preferat ca restaurantul sa cuprinda atat iluminatul natural, cat si cel artificial. Daca iluminatul natural este o problema, astazi exista solutii ingenioase prin montarea de iluminatoare sau ferestre artificiale cu lumina calda, care vor compensa lumina naturala;
  • Amplasarea mobilierului trebuie gandita in asa fel ca sa se pastreze culoare de trecere acceptabile pentru mobilizarea chelnerilor, iar clientii sa se simta confortabil si sa-si pastreze intimitatea dorita;
  • Bucataria trebuie pozitionata astfel ca mirosurile de mancare sa nu-i deranjeze pe clienti;
  • Si accesoriile isi au rolul sau important in designul de restaurant – decorati spatiul cu vaze, lumanari, flori, tablouri sau oglinzi, acestea cu siguranta vor completa spatiul intr-un mod estetic si elegant.

 

  1. Finisarea interiorului de restaurant

Fara indoiala, experienta designerului include multe trucuri si solutii care ajuta la transformarea  spatiului din unul simplu si banal in unul atractiv si confortabil. Important este sa aplicati aceste idei pentru a obtine efectul dorit, fara a exagera.

Materialele de finisaj ajuta la crearea impresiei dorite, de aceea este esential sa utilizati materiale calitative si chiar functionale, pentru a rezista in timp si la uzura. Astazi exista zeci de variante de finisaje, de la cele ultra-moderne : cum ar fi panouri 3D aplicate pe pereti sau tavane sau iluminatul prin LED, pana la elementele clasicului atat de cunoscute, unde profilele  si lavabila decorativa sau tapetul catifelat ne vor reaminti de interioarele clasice din picturile marilor maestri ale sec XVII-XVIII-lea.

Este important sa folositi materiale de finisaj de calitate pentru ca in timp acestea se vor rascumpara, iar clientii dvs se vor bucura mai mult timp de confortul din interiorul locatiei. Daca clientul va fi multumit, atunci si dvs veti primi laude si recomandari bune.

  1. Secretul succesului

Succesul restaurantului se bazeaza pe atentie la detaliu, o combinatie armonioasa intre o bucatarie buna, servicii de calitate si un design elegant si confortabil.

Investiti in designul locatiei, intr-un bucatar-chef bun si in promovare si in scurt timp veti ajunge acolo unde ati tintit. Bucurati-va de experienta asta si fiti in pas cu schimbarile. Este important sa reinnoiti periodic atmosfera interiorului, dar si al meniului, sa veniti cu idei noi ca sa nu-l plictisiti pe client, pentru ca acesta sa revina cu drag si data viitoare.

Mult succes!

Iar daca v-ati hotarat sa deschideti un restaurant sau sa-l reamenajati pe cel existent, echipa Creativ Interior va sta la dispozitie pentru a crea impreuna conceptul cel mai potrivit locatiei dvs.

Articol aparut in Revista Horeca Romania nr.75

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *