Stilul retro: ce este, sfaturi si idei – totul despre amenajarea unei case retro

Stilul Retro îmbină perfect elementele moderne cu estetica barocului și cu mobila care provine din anii ’60 ai secolului trecut. Încăperile mobilate în stil retro sunt funcționale și estetice. În cataloagele de interioare vei găsi idei de amenajare cu decorațiuni vechi, care conferă o atmosferă retro interiorului. Stilul retro nu are un model standard, ci poate fi creat în funcție de imaginația designerului. Este caracterizat de îndrăzneală, lumină, culoare. De fapt, culorile folosite se află în contrast alternând de la negru la galben. În amenajări, îl recunoști după măsuțe de cafea joase, de obicei cu o formă de rinichi sau la alte piese de mobilier cu o formă curbă.


Ce este stilul retro?

Anii  ’60  a fost o epocă remarcabilă în care tinerii energici promovau libertatea și pacea. Acest tip de protest s-a manifestat și în interioarele caselor din acea perioadă, devenind un pas important în crearea acestui stil.

La amenajarea spațiului în stilul retro nu este obligatoriu ca toate piesele de mobilier sau decor să fie în același stil, dar trebuie integrate armonios. De exemplu: dacă aveți o piesă veche de mobilier și vreți să o recondiționați, atunci păstrați forma originală, dar alegeți o tapițerie cu o grafică modernă.


Care sunt caracteristicile stilului retro in design-ul interior 

  • Mobilier de design care are forme clare și suprafețe lucioase
  • Imprimeuri grafice la textile, tapet sau tapițerii
  • Materialele folosite sunt cromul, lemnul, sticla, plasticul
  • Se vor folosi culori vii, dar și combinații între nuanțe neutre și culori aprinse
  • Piese de mobilier statice și mobile

Liniile drepte, claritatea formelor

În anii ’60 în designul interior nu exista idea de a folosi un set de mobilier. Camera era amenajată din obiecte diferite care la prima vedere păreau imposibil de combinat, însă acestea de obicei erau funcționale și confortabile. Nu existau dulapuri masive. Mobilierul de depozitare îl reprezentau birourile, bufeturile, sau comodele.

Dacă alegeți să vă amenajați casa în stilul retro, este nevoie să acordați atenție obiectelor compacte, fără decor excesiv. Este recomandat să folosiți piese de mobilier mai joase, cum ar fi o măsuță de cafea de formă ovală, un bufet, o vitrină sau o comodă joasă cu fronturi simple.


Decorurile excentrice

În decorul anilor ’60 se punea accentul pe confort, dar și pe individualitate, de aceea se încerca de a completa spațiul cu obiecte decorative care îl caracterizau ca persoană pe cel care locuia în locuința respectivă. Cărțile erau prezente aproape în fiecare casă, lămpile sau decorul cu forme bizare în culori intense – abajururi din catifea colorată, vaze și ceramică pictată, fețe de masă și cuverturi cu buline sau carouri sau covoare cu model geometric.


Imprimeurile decorative 

Anii ’60 sunt anii când a început explozia PopArt-ului în randul designerilor și artiștilor. Printre acestea, un rol important l-a jucat Andy Warhol și operele sale de artă: reproduceri de portrete ale marilor celebrități și postere în care se făcea publicitate supei și ketchup-ului. Acestea, desi nu erau încadrabile într-o categorie de pictură, au fost imediat îndrăgite.

Textilele și tapetul vor fi alese în culori expresive și cu imprimeuri cu model geometric în zig-zag, dungi sau curbe. Imitația imprimeului de animal (animal print) poate fi utilizată pe covoare sau blănuri artificiale așternute pe pardoseală sau alte elemente de decor.


Idei pentru amenajarea livingului in stil retro 

Pentru a recrea stilul retro ai nevoie de un mix de mobilier și decorațiuni care să ducă privitorul cu gândul la trecut. Culorile esențiale sunt dinamice incluzând tonuri îndrăznețe de roșu, portocaliu, roz, auriu, albastru, argintiu. Pe de altă parte poți folosi tonuri monocrome de alb și negru. 

Pentru a evidenția culorile menționate mai sus poți alege să creezi un perete accent acoperit cu un tapet retro care va pune în evidență și mobilierul modern din camera ta. Candelabrul și alte obiecte decorative sunt importante de asemenea. Poți alege tapet sau fototapet cu modele botanice sau florale specifice perioadei retro.


Cum amenajezi dormitorul in stil retro

Dormitorul retro poate să urmeze linia celorlalte camere și chiar aceeași culoare.

Aici patul sau elementele decorative pot avea culori aprinse, accentul fiind pe lemnul masiv.


Idei pentru amenajarea bucatariei in stil retro 

Bucătăria retro este un spațiu cozy în care orice gospodină își va găsi locul. Ar fi bine să știi de la început că orice electrocasnic cu un design retro are un preț piperat.

Nuanțele de albastru mentă, verde și portocaliu nu lipsesc nici aici. Confortul este pus pe primul loc.


Amenajarea baii in stil retro 

Stilul retro este caracterizat de culori aprinse, elemente decorative îndrăznețe, patternuri geometrice.

Aici cada cu picioare se potrivește perfect alături de o chiuvetă cu picior și piedestal, cu o cuvă largă și robinete cromate. Vasul de toaletă va avea un rezervor detașabil care se va monta pe perete. Rafturile din baie unde puneți produsele de baie pot să nu aibă uși.


Care sunt materialele caracteristice stilului retro 

Stilul retro este caracterizat de materiale precum: plasticul, lemnul, gresia.

Plasticul in stilul retro

Plasticul este de obicei folosit la scaune, mese, abajururi, etc. 

Lemnul

Lemnul este de obicei folosit la mobila de bucătărie, rafturile din baie, dulapuri sau bufeturi. 

Gresia ca material caracteristic pardoselilor in stil retro 

Gresia în formă de tablă de șah, în culorile alb-negru sau roșu-galben este extrem de populară. 


Care sunt culorile caracteristice specifice stilului retro 

Stilul retro este caracterizat de culori precum roșu, verde, albastru mentă, portocaliu, alb sau negru. 

Culorile care caracterizează interiorul în stilul retro include o combinație explozivă de nuanțe. Aceste combinații de culori se pot folosi în orice încăpere, însă cel mai bine în -sufragerie, dormitor și bucătărie. Aici culorile: roșu, albastru, galben, verde cooperează perfect cu un fundal de culori acromatice. Într-o sufragerie puteți folosi un covor de impact, câteva fotolii tapițate în culori vii. Și dacă mai e nevoie, atunci puteți vopsi un perete în culorile menționate mai sus. Trăsătura emblematică a bucătăriilor din anii’60 este utilizarea nuanței de mentă pe fronturile mobilierului sau echipamente (frigider, aragaz etc.). Pe lângă nuanța de mentă, se pot folosi și alte culori saturate (roșu sau portocaliu) pe alte suprafațe – uși, rame de geam  sau anumite porțiuni de pereți.

În zona de luat masa, stilul retro poate fi accentuat prin utilizarea scaunelor cu o tapițerie colorată sau colorate integral. Puteți opta pentru un mobilier ieftin din plastic sau unul metalic cu un șezut tapițat.

Rosul si portocaliul in decorul retro

Roșu și portocaliu sunt două dintre culorile care dau bine si pe o canapea sau pe mobila de bucătărie. 

Idei de amenajare in stil retro in culoarea galben 

Poți folosi galben pentru canapea, scaune, fotolii sau chiar pentru mobila din bucătărie. Important este să alternezi culorile pentru un efect jucăuș.  

Utilizarea albastrului in stilul retro 

Albastru deschis este foarte des utilizat în decorul retro și oferă o senzație de liniște și pace. 

Utilizarea verdelui si a verdelui menta in stilul retro 

Verdele mentă este o emblemă a bucătăriilor anilor ‘60 unde era folosit pe fronturile mobilierului sau chiar pe echipamente precum aragazul sau frigiderul. Verdele era folosit de asemenea pe frontul bufeturilor sau mobilei de bucătărie.


Sfaturi pentru mobilarea unui spatiu in stil retro 

În perioada postbelică oamenii au început să folosească materiale neobișnuite pentru producția mobilierului. De exemplu, plasticul a început să fie utilizat la producția scaunelor, a meselor, a abajururilor etc. Prin urmare, este chiar indicat utilizarea mobilierului și decorului din plastic într-un interior retro.

Un alt exemplu care caracterizează stilul este utilizarea gresiei pe pardoseală în bucătării după modelul de tablă de șah, combinația de culori alb și negru, roșu sau galben.


Cum alegi o canapea in stil retro

Canapeaua retro poate veni în culori aprinse cum ar fi roșu, verde, albastru, portocaliu sau alb/negru. Important este să fie confortabilă. 

Cum alegi mobilierul retro

Mobila stil retro este una lipsită de decorațiuni. Poți alege scaune cu o tapițerie colorată sau colorate integral. De asemenea, mobilierul ieftin din plastic sau metalic cu șezut tapițat își va îndeplini rolul. 

Sfaturi pentru alegerea corpurilor de iluminat in stil retro

Stilul retro vine de regulă cu lămpi sau corpuri de iluminat suspendate de tavan. Cele mai populare nuanțe sunt de gri, auriu, argintiu. 

Cum alegi tapetul pentru un interior in stil retro

Tapetul retro poate fi format din forme geometrice sau din poze, fototapet. Se folosesc culori expresive și imprimeuri cu model geometric. 


Idei de decoratiuni retro

Designul retro pune accent pe confort și individualitate, așadar toate decorațiunile caracterizau persoana care locuia în acea locuință.

Câteva idei ar fi cărțile care nu lipseau dintr-o casă, lămpile, vazele, ceramica, fețele de masă sau cuverturile cu carouri sau buline. De asemenea, oamenii erau mari fani ai unui radio retro care poate fi folosit și acum. 


Care sunt diferentele intre stilul retro si stilul vintage 

  • Stilul retro vine din moda anilor ‘60 pe când vintage se referă la anii ‘50-70
  • Stilul vintage în amenajări se referă de obicei la obiecte de decor combinate cu obiecte moderne
  • Stilul retro in design interior se referă la obiecte vechi, pe când cel vintage la decoruri cu o alură învechită

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *