Importanța textilelor și a tapițeriilor în designul interior

De cele mai multe ori, atunci când facem o renovare, ne concentrăm asupra pereților, a pardoselei, a mobilierului și neglijăm partea care aduce un plus valoare interiorului – textilele. Dar până la urmă, detaliile fac diferența, de aceea vă recomandăm să investiți mai mult în aceste elemente care accesorizează încăperea, spațiul unde trebuie să vă simțiți cel mai bine.

Textilul = Confort

Casa, în care lipsesc textilele capătă un aspect incomplet. Puțini sunt cei care conștientizează faptul că țesăturile reprezintă un element important în orice interior și crează confortul pe care ni-l dorim, indiferent dacă acesta este unul vizual sau tactil. Cu ajutorul textilelor alese cu grijă putem transforma rapid orice atmosferă – de la un spațiu fără personalitate la unul plin de culoare, eleganță sau chiar extravaganță.

Varietatea țesăturilor ca decor

Chiar dacă la prima vedere pare neimportant, textilul va rămâne cel mai puternic instrument în decorarea casei. Utilizarea acestora este destul de largă – de la tapițerii pentru mobilier, perdelele sau draperii, până la cuverturi de pat, fețe de pernă sau prosoapele din băi. Prin urmare, culoarea, textura și modelul țesăturilor necesită o atenție specială. Țesăturile selectate corect sunt capabile, ca prin magie, să transforme interiorul, să facă spațiul mai interesant, să facă camera mai îngustă sau mai largă, mai mică sau mare. De aceea este important nu doar să găsim textile frumoase, dar să ne asigurăm că acestea se combină cu celelalte elemente ale interiorului. În plus, textilele trebuie să îndeplinească și câteva reguli estetice: de a ascunde defectele și de a aduce un plus valoare interiorului printr-un accent de culoare. Schimbați-vă draperiile sau covorul și veți vedea cât de repede camera prinde viață.

Să nu uităm și de textura și modelul grafic al țesăturilor – pentru a înălța vizual camera, ar trebui să acordați atenție textilelor cu un model vertical, iar utilizarea dungilor late orizontale vă ajută la extinderea vizuală a spațiului. Și imprimeurile florale sunt utilizate pe scară largă în designul interior, doar că trebuie să nu exagerați cu cantitatea acestora.

Greșelile în alegerea textilelor

Cel mai adesea, greșelile se produc atunci când nu se cunoaște limita la numărul de țesături utilizate într-o amenajare. Deși nu există o regulă srisă, designerii se bazează foarte mult pe armonia dintre finisaje și culori. Dacă propun un tapet sau un fototapet foarte grafic și colorat, atunci textilele care completează camera vor fi mult mai uni sau cu modele grafice și texturi simple, iar dacă propun pereți deschiși, atunci acesta devine un fundal perfect pentru accente: tapireții expresive pentru canapea sau fotolii, draperii sau covoare.

În concluzie, pot spune că textilul decorativ oferă oportunități deosebite. Este un element decorativ, divers și prețios în orice interior! Și va rămâne mereu o parte integrantă a designului de interior.

Sursă poze: Pinterest

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *